Fotballkanalen analyserer VM-landene: Tyskland

Fakta om Tyskland

  • FIFA-rangering: 1 (juni 2018)
  • Høyeste rangering: 1 (juni 2018)
  • Deltakelser i VM: 18
  • Beste prestasjon i VM: Vinnere i 1954, 1974, 1990 og 2014
  • Trener: Joachim löw

Veien til VM i Russland

Tyskland vant, som de fleste fotballinteresserte nordmenn vet, gruppe C i VM-kvalifiseringen for Europa ganske så overlegent. I gruppe med Nord-Irland, Tsjekkia, Norge, Aserbajdsjan og San Marino tapte ikke Tyskland ett eneste poeng. I tillegg ble det scoret hele 43 mål og kun innsluppet fire.

Mot Norge ble det 3-0 på Ullevaal i den første kvalifiseringskampen, mens Norge regelrett ble ydmyket i Stuttgart da Tyskland ikke ga seg før det sto hele 6-0 på måltavlen. Thomas Müller og Sandro Wagner ble Tysklands toppscorere i kvalifiseringen med fem mål hver.

I år har det blitt spilt fire vennskapskamper opp mot VM, men resultatene har alt annet vist at Tyskland er i VM-form. Det startet med 1-1 og 0-1 mot Spania og Brasil i mars, før Østerrike ble for sterk tidligere i juni og vant 2-1. I den siste testen før VM kom derimot årets første seier da Saudi Arabia ble slått 2-1 i Leverkusen den 8. Juni.

Største prestasjoner

Tyskland er en av gigantene i fotballverden, og kommer inn til dette mesterskapet som regjerende mestere. Når laget gikk til topps i mesterskapet i Brasil for fire år siden var det fjerde gangen Tyskland ble kronet verdensmestere, men første gang som et samlet Tyskland.

I 1954, 1974 og 1990 var det som Vest-Tyskland. Som Vest-Tyskland ble det også tap i finalen i 1966, 1982 og 1986, mens man som Tyskland også tapte finalen i 2002.

Også i Europamesterskapet har det blitt en del løfting av trofeer, og Vest-Tyskland/Tyskland ble kronet verdensmestere i 1972, 1980 og 1996. De to siste verdensmesterskapene har det stoppet i semifinalene. I fjor sommer ble det også seier i Confederations Cup, for første gang i landets historie.

Gruppe og kamper i VM

Tysklands gruppe F i VM består av følgende fire lag:

  • Tyskland
  • Mexico
  • Sverige
  • Sør-Korea

Tysklands kamper i VM:

Tyskland – Mexico, 17. Juni klokken 17.00 på Luzhniki stadion i Mosvka

Tyskland – Sverige, 23. Juni klokken 20.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Sør-Korea – Tyskland, 27. Juni klokken 16.00 på Kazan Arena i Kazan

Tysklands tropp i VM

Målvakter: Manuel Neuer (Bayern Munich), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Paris St Germain)

Forsvar: Jerome Boateng (Bayern München), Matthias Ginter (Borussia Moenchengladbach), Jonas Hector (Köln), Mats Hummels (Bayern München), Joshua Kimmich (Bayern München), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin), Antonio Rüdiger (Chelsea), Niklas Süle (Bayern München)

Midtbane: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Paris St Germain), Leon Goretzka (Schalke 04), Ilkay Gundogan (Manchester City), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Marco Reus (Borussia Dortmund), Sebastian Rudy (Bayern München), Mesut Özil (Arsenal)

Angrep: Mario Gomez (VfB Stuttgart), Thomas Müller (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig)

Fotballkanalens vurdering

Joachim Löw har med seg et meget talentfull mannskap, med stjernespillere i absolutt alle ledd. Dog er det ikke veldig mange igjen fra førsteelleveren som vant VM for fire år siden, men kvalifiseringen har vist at det er en tropp mer en kapabel til å forsvare tittelen som har dratt til Russland.

Det største usikkerhetsmomentet er i mål, der Manuel Neuer har vært ute hele sesongen med brudd i foten. Han har startet de to siste vennskapskampene for Tyskland, men Trapp har vist at han er en fullverdig erstatter og det er langt ifra sikkert at det er kaptein Neuer som står i mål når alvoret begynner for Tyskland på søndag.

Forsvaret er veldig dominert av Bayern München, der Mats Hummls og Jerome Boateng tar plass i midtforsvaret, flankert av Joshua Kimmich og trolig Kölns Jonas Hector.

I midtbaneleddet har Löw spillere som Julian Draxler, Toni Kroos, Marci Reus og Mesut Özil blant annet, å velge i, og her kan det muligens bli litt rullering alt ettersom hvilken motstander som står på motsatt banehalvdel.

I angrep har Löw valgt å ta med Mario Gomez istedenfor delt toppscorer i kvalifiseringen, Sandro Wagner. Men Wagners lagkamerat fra Bayern München, Thomas Müller, er selvsagt med. Han kan både brukes på topp eller i en litt dypere rolle. Om han ikke blir brukt på topp vil spiss være RB Leipzigs Timo Werner.

Tyskland har ikke havnet i den letteste gruppen, men skal samtidig være klar favoritt til å stikke av med gruppeseieren i gruppe med Mexico, Sverige og Sør-Korea.

Vi tror det blir gruppeseier, og at Tyskland kan gå hele veien og forsvare tittelen. Tror du det samme? Unibet har Tyskland som en av de store favorittene, og har satt oddsen 6.00 på at Tyskland løfter VM-trofeet.

Se opp for

Toni Kroos – Sett på som Tysklands versjon av Xavi er Kroos hjernen og motoren i både Real Madrid- og Tyskland-laget. Har en eksepsjonell ferdighet til å lese og kontrollere spillet, noe som veier opp far hans noe manglende fart. Var en av nøklene til at Tyskland vant VM for fire år siden, og ikke se bort ifra at han blir det i år også.

Visste du

At Tyskland ble bannlyst fra å delta i 1950-VM? Som straff for aggresjonen under den andre verdenskrigen fikk ikke det tyske landslaget lov til å delta i VM i 1950. Men fire år senere fikk de lov å delta, og etter først å ha tapt hele 3-8 mot Ungarn i gruppespillet slo Tyskland kraftig tilbake og vant finalen mot nettopp Ungarn 3-2 i finalen. Det var Ungarns første tap på hele 32 landskamper.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler