Fotballkanalen analyserer VM-landene: Sveits

Fakta om Sveits

  • FIFA-rangering: 6 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 3 (august 1993)
  • Deltakelser i VM:
  • Beste prestasjon i VM: kvartfinaler i 1934, 1938 og 1954
  • Trener: Vladimir Petković

Gruppe og kamper i VM

Sveits gruppe E i VM består av følgende fire lag:

  • Brasil
  • Sveits
  • Costa Rica
  • Serbia

Kampene til Sveits i VM:

Brasil – Sveits, 17. juni klokken 20.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Serbia – Sveits, 22. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Sveits – Costa Rica, 27. juni klokken 20.00 på Nizni Novgorod stadion i Nizni Novgorod

Veien til VM i Russland

Sveits ble som 18. seedet på FIFA-rangeringen tredjeseedet i VM-kvalifiseringen for Europa, der de kom i gruppe med Portugal, Ungarn, Færøyene, Latvia og Andorra.

Og sveitserne fikk en pangstart på kvaliken da Portugal ble slått 2-0 hjemme på St. Jakobs-Park i Basel. Og Sveits fortsatte i det samme sporet og vant de åtte neste kvalifiseringskampene, og ledet gruppen fra start og helt til de møtte Portugal på bortebane i den siste runden.

Den kampen endte med et 0-2-tap, og ettersom Portugal også hadde vunnet alle sine åtte kamper siden den første runden gikk de forbi på målforskjell. Og Sveits ble dermed det laget med flest poeng i historien som ikke kvalifiserte seg direkte til verdensmesterskapet.

I playoffen trakk de Nord-Irland, og etter 1-0 på bortebane i den første kampen ble Sveits klar til VM etter en nervepirrende kamp på hjemmebane som til slutt endte 0-0.

Sveits spilte to vennskapskamper i mars, 1-0 borte mot Hellas og hele 6-0 hjemme mot sommerens VM-debutanter Panama. Før VM starter skal laget teste seg mot Spania på bortebane og Japan hjemme, to land som også deltar i sommerens mesterskap.

Største prestasjoner

Sveits storhetstid var utvilsomt like før og rett etter andre verdenskrig. Mellom 1934 og 1966 deltok de i alle verdensmesterskapene bortsett fra ett, og i 1934 og 1938 kom de seg til kvartfinale. Det gjorde de også i 1954 da de også var vertsnasjon.

Mellom 1966 og 2006 deltok de kun i ett VM, i USA 1994, da nådde de 16-delsfinale, det samme som de også gjorde i 2006 og i Brasil for fire år siden.

I EM er den største prestasjonen 16-delsfinale for to år siden i Frankrike, mens det ble en noe skuffende exit etter gruppespillet da Sveits var vertsnasjon sammen med Østerrike for ti år siden. Den eneste medaljer Sveits har tatt er sølv i fotballturneringen i Paris-OL i 1924.

Fotballkanalens vurdering

Trener Vladimir Petkovic tok over etter Ottmar Hitzfeld i 2014 etter å overbevisende tatt Lazio til cuptriumf i Italia. Før Lazio trente han sveitsiske lag som Sion og Young Boys, men har ikke vært profesjonell trener i mer enn vel 15 år.

Med seg til Russland har han et meget sterkt mannskap bestående av mange spillere med foreldre fra det tidligere Jugoslavia som flyttet til Sveits på 90-tallet. Sveits har hatt en gyllen generasjon i en god stund, og dette mesterskapet er siste sjanse for flere av de største stjernene til å vise seg frem.

Og de har alle forutsetninger for å gjøre det godt, noe kvalifiseringen viste. Men i gruppe med Brasil og Serbia, i tillegg til Costa Rica som nådde kvartfinale i det forrige verdensmesterskapet blir det ikke mye hviling på laurbærene for det sveitsiske mannskapet.

I mål har Petkovic foretrukket Yann Summer de siste fire årene, men han er under sterkt press fra Dortmunds Roman Buerki. Det er ventet at Petkovic kommer til å teste begge to i de to vennskapskampene før VM starter.

I forsvar finner vi veteran og kaptein Stephan Lichtsteiner. Den 34 år gamle Juventus-spilleren får selskap av Serie A-kollega Ricardo Rodriguez fra AC Milan. Sentralt finner vi nok en veteran i Johan Djourou, som kommer til å kjempe om plassene sammen med den nyinnkjøpte Dortmund-spilleren Mauel Akanji og Fabian Schaer.

Valon Behrami er klar for sitt fjerde strake verdensmesterskap sentralt på midtbanen, en lagdel han kommer til å bekle sammen med Granit Xhaka og Blerim Dzemaili, alle tre med over 60 landskamper for Sveits.

Fremover på banen er det litt mer usikkerhet om hvem vi kommer til å se i startoppstillingene. Xherdan Shaqiri får vi nok se til tross for en elendig sesong for Stoke, mens Admir Mehmedi ble ankeloperert så sent som i mars. De to kommer trolig til å flanke en sentral spiss det er vanskelig å sette et navn på. Haris Seferovic har ikke hatt en god landskamp på lenge mens Josip Drmic har vært ute store deler av sesongen med to alvorlige skader. Ett alternativ kan være Breel Embolo, 21-åringen har utvilsomt et talent, og har fått bra med tillit i Schalke som tok sølv i Bundesliga denne sesongen.

Sveits møter Brasil og Serbia i de to første kampene, og kan potensielt være utslått før den siste kampen mot Costa Rica. Vi synes dog Sveits sitt mannskap ser bedre ut enn både Serbia og Costa Rica sitt, og laget bør avansere bak Brasil i gruppe E. i en 16-delsfinale venter dog trolig regjerende mester Tyskland.

Vi tror Sveits VM-eventyr stopper i 16-delsfinalen. Tror du de kan nå lenger? Unibet gir hele 101.00 i odds for Sveits som mestere.

Se opp for

Granit xhaka – Arsenal-spilleren har nytt stor tillitt på midtbanen til Arsenal denne sesongen, men mange mener at 25-åringen fortsatt har mye uløst potensial. Han er vant med å spille i en treer på midtbane på landslaget, men den siste tiden har han også fått lov til å spille i en treer i Arsenal. Og man kan se han liker trives bedre, i en dyp rolle sentralt kan han diktere tempoet, men også åpne opp de fleste forsvar med sine pasningskvaliteter. Han er ikke den spilleren man legger mest merke til under en kamp, men han har utvilsomt en av de viktigste rollene i laget, og både Brasil, Costa Rica og Serbia skal passe seg for å ikke gi sveitseren for mye rom i sommer.

Visste du

At Sveits har en VM-rekord de trolig godt kunne unnvært? I 2006 gikk Sveits gjennom hele gruppespillet og 16-delsfinalen mot Ukraina uten å slippe inn ett eneste spillemål, og allikevel ble de slått ut. Kampen mot Ukraina ble til slutt avgjort på straffesparkkonkurranse der Sveits ikke satt en eneste av straffene sine.

I 2010-VM slapp Sveits sitt mannskap til slutt inn mål mot Chile i den andre gruppespillskampen, og Sveits hadde dermed spilt hele 559 VM-minutter uten å slippe inn mål i ordinær tid.

Sveits møter Sverige til åttendedelsfinale tirsdag 03.07 klokken 16:00.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler