Fotballkanalen analyserer VM-landene: Portugal

Fakta om Portugal

  • FIFA-rangering: 4 (april 2018)
  • Høyeste plassering: 3 (mars 2018)
  • Deltakelser i VM: 7
  • Beste prestasjon i VM: Bronse i 1966
  • Trener: Fernando Santos

Veien til VM i Russland

Portugal ble klar for verdensmesterskapet gjennom UEFA-kvalifiseringen, og i gruppe med Ungarn, Færøyene, Latvia, Andorra og Sveits så det lenge ut til at Portugal måtte gjennom playoff.

Sveits ledet gruppen fra første kamp og hele kvalifiseringen gjennom frem til Portugal og Sveits møttes i Portugal i den siste gruppespillskampen.

Den vant Portugal 2-0, noe som sørget for at de to landene endte a poeng i gruppe B, men med 12 måls bedre målforskjell var det Portugal som med et nødskrik sikret den direkte VM-plassen.

Sveits på sin side måtte ut i playoff, og etter 0-0 og 1-0 mot Nord-Irland er også Sveits å se i sommerens verdensmesterskap.

I årets to første vennskapskamper har det endt med 2-1-seier over Egypt og 0-3-tap for Nederland. Begge kampene ble spilt i Sveits.

Før VM starter skal Portugal ut i tre nye vennskapskamper, og Tunisia og Algerie venter på hjemmebane mens en tøff kamp borte mot Belgia venter før alvoret begynner.

Største prestasjoner

I VM har Portugal én gang vunnet bronsefinalen, tilbake i England i 1966, mens det ble tap i bronsefinalen og fjerdeplass i Tyskland VM 2006 mot vertsnasjonen.

Men man skal ikke lenger enn to år tilbake før man finner høydepunktet i Portugals fotballhistorie. Etter å så vidt kvalifisere seg til utslagsrundene i EM 2016 ved å spille uavgjort i alle gruppespillskampene mot Ungarn, Island og Østerrike ble det seiere mot Kroatia, Polen og Wales i sluttspillet. I Finalen sørget Eder for 1-0 på overtid mot Frankrike, og Portugal sikret seg dermed sin første store internasjonale tittel.

I fjor sommer ble det tap i bronsefinalen av prøve-VM mot Mexico for det portugisiske mannskapet.

Gruppe og kamper i VM

Portugals gruppe B i VM består av følgende fire lag:

  • Portugal
  • Spania
  • Marokko
  • Iran

Kampene til Portugal i VM:

Portugal – Spania, 15. juni klokken 20.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Portugal – Marokko, 20. juni klokken 14.00 på Luzhniki stadion i Moskva

Iran – Portugal, 25. juni klokken 20.00 på Mordovia Arena i Saransk

Fotballkanalens vurdering av Portugal

Vi kommer ikke utenom at store deler av fokuset rundt Portugals landslag i fotball handler om Cristiano Ronaldo. Real Madrid-stjernen som fem ganger har blitt kåret til verdens beste fotballspiller er blitt 33 år gammel spiller trolig sitt siste verdensmesterskap. Og det betyr trolig også at Portugal ikke får en like stor mulighet til å imponere på mange, mange år.

Og som regjerende Europamestere har nok Portugal aldri før hatt såpass store forventinger både til seg selv og fra fansen til å gjøre det godt. Ser man på den foreløpige 35-mannstroppen er det også mer eller mindre den samme troppen som vant i Paris for to år siden.

Av de største portugisiske stjernene mangler Bayern Münchens Renato Sanches og Fábio Coentrão. Venstrebacken som er på lån i Sporting CP fra Real Madrid gikk glipp av EM i 2016 grunnet en skade, og er heller ikke med årets VM-tropp, denne gang grunnet tretthet.

Trener Fernando Santos tok over Portugals landslag etter å ha ledet Hellas til utslagsrundene i VM 2014 for første gang i landets historie. Han har også ledet portugisiske klubber som Porto, Sporting Lisboa og Benfica, og med EM-gullet for to år siden holder han en meget høy stjerne hjemme i Portugal.

I mål vil vi se Sporting CPs Rui Patricio stå i mål i sitt andre mesterskap på rad, mens Anthony Lopes og Beto blir reservekeepere.

I den bakre rekken vil vi trolig nok en gang se Rangers 36 år gamle Bruno Alves og Besiktas 35 år gamle Pepe lede an i midtforsvaret. I år er det hele ti år siden de to utgjorde midtstopperduoen for første gang i et mesterskap, i EM 2008. I Cedric Soares og Raphael Guerreiro har Santos to gode vingbacker, men det blir spennende å se om duoen i midten blir tatt på farten i mesterskapet.

På midtbanen er det en god blanding av rutine og spennende nye spillere. João Moutinho, William Carvalho og Adrien Silva står for rutinen mens Rúben Neves og Bernardo Silva er spennende alternativer vi trolig vil se mye av i sommerens mesterskap.

Lenger fremover på banen er det selvsagt Cristiano Ronaldo som er stjernen. Han har virkelig funnet målformen igjen det siste halvåret, og som forrige mesterskap vil vi trolig se han i en mer sentral rolle enn det han som oftest spiller i Real Madrid. Med seg har han spillere som Eder og André Silva, mens både Nani og Ricardo Quaresma skal overbevise i oppkjøringen til mesterskapet om de skal få avgjørende roller når mesterskapet starter.

Spania er den store favoritten i gruppe B, men De skal få god kamp om førsteplassen i gruppen med Portugal. Både Marokko og Iran skal være for svake til å utgjøre en trussel.

Vi tror Portugal tar andreplassen i gruppe B og tar seg til kvartfinale før de blir utslått. Tror du Portugal kan gå helt til topps i sommer? Unibet gir 23.00 i odds på Portugal som verdensmestre.

Se opp for

Rúben Neves – 21-åringen som i fjor sommer gikk noe overraskende fra Porto til Wolverhampton har imponert stort i Championship denne sesongen. Etter 42 kamper for ligamestrene har portugiseren de siste ukene blitt nominert til både sesongens spiller, sesongens unge spiller og tatt ut på årets lag i Englands nest øverste divisjon. For Portugal står han så langt med bare fem landskamper, men ikke se bort ifra at sommerens mesterskap kan bli midtbanespillerens internasjonale gjennombrudd.

Visste du

At Portugals største VM-prestasjon, bronsen i 1966, var mye takket være én spiller. Eusébio var turneringens toppscorer, og hans innflytelse i laget kan sammenlignes med Cristiano Ronaldo sin i dagens mannskap. Eusébio ble også kåret til verdens beste spiller i 1965, og han var en sterk bidragsyter til at Benfica vant den europeiske mestercupen to ganger. Han gikk bort i 2014, 71 år gammel.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle delktalerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler