Fotballkanalen analyserer VM-lagene: Russland

Fakta om Russland

  • FIFA-rangering: 66 (april 2018)
  • Høyeste plassering: 7 (august 2009)
  • Deltakelser i VM: 11
  • Beste plassering i VM: 4. plass i 1966
  • Trener: Stanislav Cherchesov

Valget av Russland som vertsnasjon

Det var opprinnelig 9 land som var interesserte i å arrangere VM 2018 når fristen løp ut i februar 2009, men flere land falt fra kort tid etter.

Mexico var det første landet som trakk sin interesse før Indonesia også måtte trekke seg ut av kampen. Den indonesiske regjeringen klarte ikke å skrive en økonomisk garanti før fristen gikk ut.

Senere trakk nasjoner ikke en del av UEFA seg fra prosessen, som Australia, USA og Japan og det ble klart at VM i 2018 kom til å bli arrangert i Europa.

Til slutt var det Russland, Belgia/Nederland, Portugal/Spania og England igjen, og de fikk halvannet år på seg til å forberede budene.

I desember 2010 samlet FIFA sitt hovedstyre seg for å stemme over hvem som skulle få arrangere VM 2018, og etter to runder der England ble eliminert i den første, vant Russland med 13 stemmer over Portugal/Spanias 7 og Belgia/Nederlands 2.

Veien til mesterskapet

Og som vertsnasjon har Russland vært klar for dette mesterskapet i flere år, og kommer til å åpne sirkuset med kamp mot Saudi Arabia torsdag den 14. mai. På veien til den kampen har Russland spilt vennskapskamper på de internasjonale datoene i tillegg til prøve-VM, eller Confederations Cup, forrige sommer.

Og der gikk det så som så for det russiske mannskapet. I gruppe med Portugal, Mexico og New Zealand ble det kun seier mot sistnevnte. Dermed ble det på hode ut av turneringen de selv arrangerte allerede i gruppespillet.

Største prestasjoner

Den største prestasjonen til Russland gjennom historien er når de som Sovjetunionen i 1960 løftet pokalen og ble mestere i Europamesterskapet i fotball i Frankrike.

I VM kan de vise til en tapt bronsefinale mot Portugal i 1966-VM, også da som Sovjetunionen. Som Russland har de aldri kommet seg videre fra gruppespillet i de tre verdensmesterskapene de har deltatt i siden 1992.

Gruppe og kamper for Russland i VM

Russlands gruppe A i VM består av følgende fire lag:

  • Russland
  • Saudi Arabia
  • Egypt
  • Uruguay

Kampene til Russland i VM:

Russland – Saudi Arabia, 14. juni klokken 17.00 på Luzhniki stadion i Moskva.

Russland – Egypt, 19i . juni klokken 20.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg.

Uruguay – Russland, 25. juni klokken 16.00 på Cosmos Arena i Samara.

Fotballkanalens vurdering

Russland har siden de ble tildelt mesterskapet falt som en stein på FIFA-rangeringen og like før mesterskapet starter er de nede 66. plass, den laveste plasseringen til Russland siden rangeringen startet.

I tillegg er Russlands for tiden kanskje største stjerne, Aleksandr Kokorin utilgjengelig grunnet en stygg kneskade. Han måtte forlate banen da Zenit spilte Europa League-kamp mot RB Leipzig i mars, og i ettertid ble det klart at skaden var såpass alvorlig at han må holde seg på sidelinjen resten av sesongen.

Kokorin har vært svært avgjørende for både klubb og landslag de senere sesongene, og en overgang til Arsenal er blant ryktene som har versert rundt den tidligere Dinamo Moskva-spilleren.

Av spillere som russerne må sette sin lit til at tar ansvar under mesterskapet finner vi gamle ringrever som CSKA Moskvas keeper Igor Akinfeev og tidligere Chelsea- og nåværende Zenit-spiller Yuri Zhirkov.

Laget til trener Stanislav Cherchesov skal vinne åpningskampen mot Saudi Arabia, men vil få det tøft mot Uruguay og Egypt med stjerner som Luis Suarez og Mohamed Salah på lagene.

Vi tror det blir tredjeplass i gruppa A for Russland. Tror du Russland vinner hele mesterskapet? Unibet gir 33.00 i odds på Russland som verdensmestere.

Se opp for

Fedor Smolov – I Aleksandr Kokorins skadefravær er både ansvaret og forventingene til Smolov skrudd flere hakk opp. Spissen som til daglig spiller i Krasnodar i den Russiske toppserien har denne sesongen scoret 14 og assistert 5 mål på 21 ligakamper.

I tillegg har 28-åringen 12 mål på 30 landskamper for Russland. Siden EM i 2016 har han scoret syv mål på 13 opptredener med landslagstrøyen på.

Visste du:

At majoriteten av Russland-laget spiller fotball hjemme i Russland. Kun fire av spillerne som har vært kalt opp i Russland-troppen det seneste året spiller i klubber utenfor den russiske ligaen. Det er Vyacheslav Karavayev (Vitesse, Nederland), Denis Cheryshev (Villereal, Spania), Roman Neustädter (Fenerbahçe, Tyrkia) og Vladimir Gabulov (Club Brugge, Belgia).

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler