Fotballkanalen analyserer VM-landene: Saudi Arabia

Fakta om Saudi Arabia

  • FIFA-rangering: 67 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 21 (juli 2004)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: 16-delsfinale i 1994
  • Trener: Juan Antonio Pizzi

Veien til VM i Russland

Det var få problemer for Saudi Arabia å avansere fra det første gruppespillet i VM-kvalifiseringen for Asia, der 12 lag fra åtte grupper med til sammen 40 lag gikk videre til det andre gruppespillet. Saudi Arabia vant sin gruppe foran De Forente Arabiske Emirater, Palestina, Malaysia og Timor-Leste uten å tape en eneste kamp.

I det andre gruppespillet ble de 12 resterende lagene plassert i to grupper, der to de to beste lagene fra hver gruppe ble klar for VM mens de to nummer tre lagene møttes til playoff. Etter seks seire og tre tap på sine ti kamper ble det andreplass på Saudi Arabia, bak Japan og foran Australia, De Forente Arabiske Emirater, Irak og Thailand.

I år har Saudi Arabia spilt hele åtte vennskapskamper, der fire har endt med tap, senest 1-2 mot Italia og 0-3 mot Peru. Tre seire har kommet mot Moldova (3-0), Algerie (2-0) og Hellas (2-0). Det venter en vennskapskamp til før VM starter, borte mot Tyskland på fredag 8. mai.

Største prestasjoner

Saudi Arabia har deltatt i fire VM tidligere, og kun en gang har de avansert fra gruppespillet. Det var i deres første VM i USA i 1994, da de avanserte fra gruppen sammen med Nederland, Belgia og Marokko før det ble tap i 16-delsfinalen mot Sverige.

Men Saudi Arabia har også vunne titler. Blant trofeene de kan skryte av finner tre seire i Asiacupen, Tre i Gulfcupen og to i den Arabiske Nasjonscupen.

Gruppe og kamper i VM

Saudi Arabias gruppe A i VM består av følgende fire lag:

  • Russland
  • Saudi Arabia
  • Uruguay
  • Egypt

Saudi Arabias kamper i VM:

Russland – Saudi Arabia, 14. juni klokken 17.00 på Luzhniki stadion i Moskva

Uruguay – Saudi Arabia, 20. juni klokken 17.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Saudi Arabia – Egypt, 25. juni klokken 16.00 på Volgograd Arena i Volgograd

Saudi Arabias VM-tropp:

Målvakter: Mohammed Al Owais (Al Ahli), Yasser Al Mosailem (Al Ahli), Abdullah Al Mayouf (Al Hilal)

Forsvar: Mansoor Al Harbi (Al Ahli), Yasser Al Shahrani (Al Hilal) Mohammed Al Breik (Al Hilal), Motaz Hawsawi (Al Ahli), Osama Hawsawi (Al Hilal), Omar Hawsawi (Al Nassr), Ali Al Bulaihi (Al Hilal)

Midtbane: Abdullah Al Khaibari (Al Shabab), Abdulmalek Al Khaibri (Al Hilal), Abdullah Otayf (Al Hilal), Taiseer Al Jassim (Al Ahli), Houssain Al Mogahwi (Al Ahli), Salman Al Faraj, Mohamed Kanno (both Al Hilal), Hattan Bahebri (Al Shabab), Salem Al Dawsari (Al Hilal), Yahya Al Shehri (Al Nassr), Fahad Al Muwallad (Al Ittihad)

Angrep: Mohammad Al Sahlawi (Al Nassr), Muhannad Assiri (Al Ahli)

Fotballkanalens vurdering

Saudi Arabias spanske trener Juan Antonio Pizzi tok over laget så sent som i november i fjor. Den tidligere Barcelona-angriperen trente Chile sitt landslag før han gikk løs på denne jobben.

Og han har litt av en oppgave foran seg, Saudi Arabia har ikke vunnet én eneste VM-kamp på sine tre siste deltakelser, og i år venter vertsnasjon Russland, stjernespekkede Uruguay og et Egypt-lag som trolig har Mohamed Salah.

I Asia-kvalifiseringen viste de klare styrker offensivt, og var sammen med Japan det laget som scoret flest mål. Men samtidig viste de enda tydeligere svakheter defensivt, og det er her lagets store akilleshæl ligger.

Er avhengig av at midtstopper og kaptein Osama Hawsawi unngår å gjøre feil og holder forsvaret sammen, men har i likheten med de andre i forsvaret klare mangler når det kommer til fart og plassering.

Åpningskampen mot et Russland-lag som skal imponere på hjemmebane blir tøff, kampen mot Suarez, Cavani og resten av Uruguay laget ender nesten garantert med et braktap. Og er uheldig og møter Egypt i den siste kampen, der Mohamed Salah kanskje mister kamp en eller to men trolig er tilbake til den tredje.

Vi tror det ender med tre tap av tre mulige for Saudi Arabia. Det tror bookmakerne også. Unibet gir hele 1001.00 i odds og jumboplass på favorittlisten til å vinne VM.

Se opp for

Nawaf Al Abed – En teknisk playmaker med et øye for målgivende pasninger, er ansett som en av de absolutt beste playmakerne i Asia. Har slitt med en skade i forkant av mesterskapet men er nå meldt fit for fight. Blir helt avgjørende for Saudi Arabia om de skal ha noe som helst sjans til å få noe ut av årets VM.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler