Fotballkanalen analyserer VM-landene: Frankrike

Fakta om Frankrike

  • FIFA-rangering: 7 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 1 (mai 2002)
  • Deltakelser i VM: 15
  • Beste prestasjon i VM: Vinnere i 1998
  • Trener: Didier Deschamps

Veien til Russland

Frankrike kvalifiserte seg til mesterskapet ved å bli gruppevinner i gruppe A i VM-kvalifiseringen for Europa. De var i gruppe sammen med Sverige, Nederland, Bulgaria, Luxemburg og Hviterussland, og overbeviste stort ved å kun tape én kamp, bortekampen mot Sverige på Friends Arena i Stockholm.

Men 0-0 hjemme mot Luxemburg i den tredje siste kampen holdt Frankrike på å rote bort ledelsen i gruppen. Heldigvis for franskmennene vant de sine to siste kamper mot Bulgaria borte og Hviterussland hjemme, og når Sverige tapte sin siste kamp mot Nederland var gruppeseieren sikret.

Siden kvalifiseringen var ferdig i fjor høst har Frankrike til nå spilt fem vennskapskamper. De har endt 2-0 hjemme mot Wales, 2-2 borte mot Tyskland, 2-3 tap hjemme mot Colombia, 3-1-seier borte mot Russland og nå sist 2-0 hjemme mot Irland mandag 28. mai.

Det venter enda to vennskapskamper før festen starter den 16. juni, begge på hjemmebane. Først kommer Italia på besøk i Nice den 1. juni før USA er gjester i Lyon den 9. juni, to lag som ikke deltar i årets VM.

Største prestasjoner

Frankrike er en stolt fotballnasjon, og har som de fleste vet flere store internasjonale trofeer å vise til. I 1998 gikk de helt til topps og vant verdensmesterskapet med 3-0 over Brasil på hjemmebane, mens de har to tredjeplasser og en andreplass å vise til, sistnevnte i 2006.

I EM har de løftet trofeet to ganger, i 1984 på hjemmebane og i 2000 når det ble holdt i nabolandene Belgia og Nederland. Som verter for to år siden ble det tap i finalen mot Portugal og Ronaldo.

I Confederations Cup har de deltatt to ganger tidligere, i 2001 og 2003, og begge gangene gikk de til topps som vinnere av turneringen.

Gruppe og kamper i VM

Frankrikes gruppe C i VM består av følgende fire lag:

  • Frankrike
  • Australia
  • Peru
  • Danmark

Frankrikes kamper i VM:

Frankrike – Australia, 16. juni klokken 12.00 på Kazan Arena i Kazan

Frankrike – Peru, 21. juni klokken 17.00 på Central stadion i Yekaterinburg

Denmark – Frankrike, 26. juni klokken 16.00 på Luzhniki stadion i Moskva

Fotballkanalens vurdering

Trener Didier Deschamps vet alt om å vinne VM med Frankrike, men dog som spiller. I 1998 var han kaptein for Les Bleus da de løftet trofeet på hjemmebane i Paris. Med seg til Russland har han et sterkt mannskap med unge talenter i alle ledd, men først og fremst fremover på banen.

I mål vil vi selvsagt se kaptein og Totten-spiller Hugo Lloris, mens Marseille-keeper Steve Mandanda langt fra er et dårlig alternativ om han må gjøre en innsats i løpet av mesterskapet.

I forsvar er alle spillerne bortsett fra Adil Rami (32) fra 25 år og yngre, og det kan bli spennende å se hvordan dette meget unge forsvaret klarer seg under forventingene om seire og første plass i gruppe C. Men til tross for at de bare er henholdsvis 24 og 25 er det ingenting å si på erfaringene spillere som Samuel Umtiti og Raphaël Varane har opparbeidet seg de siste sesongene.

Sentralt blir N’Golo Kanté og Blaise Matuidi å se fra start i de fleste kampene, med Paul Pogba og Corentin Tolisso kjempende om den siste plassen. Thomas Lemar, Florian Thauvin, Ousmane Dembélé og Kylian Mbappé kjemper om de to vingplassene. Olivier Giroud er foretrukket sentralt, men vi vil også se mye til Antoine Griezmann i dette mesterskapet.

Det er ingen tvil om at dette mannskapet besitter mye kvalitet og talent, og vi er veldig sikker på at gruppen som består av Frankrike, Danmark, Peru og Australia kommer til å bli vunnet av nettopp dette mannskapet. Presset fra det franske publikum om å vinne gruppen er stort, og det kan bli spennende å se hvordan både fans og spillere reagerer om det skulle bli andreplass og en trolig tøffere motstander i 16-delsfinalen.

Spørsmålet er hvor mye rutine som trengs for å nå helt til topps i mesterskapet, og hvor mye av denne rutinen Frankrike eventuelt mangler.

Vi tror Frankrike kan nå en semifinale, men at laget akkurat mangler den siste tyngden og rutinen. Unibet har troen, og gir 7.50 i odds for Frankrike som Verdensmestre 2018.

Se opp for

N’Golo Kanté – Det er vanskelig å plukke ut én spiller fra en såpass talentfull gruppe, men ballvinneren og ballfordeleren Kanté er uunnværlig for dette Franske mannskapet, og Chelsea-spilleren kommer til å nyte mye tillit i sin dype rolle på midten for Frankrike i sommer.

Visste du

At til tross for at ideen om et verdensmesterskap hadde sitt utsprang i fransk fotball, vant ikke Frankrike en eneste internasjonal turnering før 1984. Men når de først begynte å vinne så ble de den første nasjonen til å vinne alle de tre største mesterskapene, OL (1984), EM (1984) og VM (1998).

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler