Fotballkanalen analyserer VM-landene: Uruguay

Fakta om Uruguay

  • FIFA-rangering: 17 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 2 (juli 2011)
  • Deltakelser i VM: 13
  • Beste prestasjon i VM: vinner (1930 og 1950)
  • Trener: Óscar Tabárez

Veien til VM i Russland

VM-kvalifiseringen for Sør-Amerika (CONMEBOL) er av det enklere slaget, og alle de ti nasjonene tilhørende konfederasjonen deltar i ett gruppespill bestående av alle lagene. Etter at alle lagene har spilt borte og hjemme mot hverandre, er de fire best plasserte klar for verdensmesterskapet, mens det femte beste laget må ut i playoff mot et lag fra Oseania-kvalifiseringen.

Og når 18 kamper var gjennomført sørget blant annet Edison Cavanis 10 mål, Luis Suárez fem mål og Diego Godíns tre mål for at Uruguay ble den nest beste nasjonen i kvalifiseringen. Med 31 poeng havnet de ti poeng bak kvalifiseringsvinner Brasil og tre poeng foran Argentina.

I mars i år deltok Uruguay i Kinacupen, en vennskapsturnering arrangert i Kina årlig, sammen med Kina, Wales og Tsjekkia. Her vant Uruguay semifinalen mot Tsjekkia 2-0, mens det ble en 1-0-seier over Wales i finalen. Før VM skal Uruguay kun spille én vennskapskamp, hjemme mot Usbekistan den syvende juni.

Største prestasjoner

Uruguays største prestasjoner er selvsagt de to verdensmesterskapene de klarte å hale i land første delen av det forrige århundret. Men det er ikke til å stikke under en stol at fotballen har forandret seg en del siden den gang, og at det utvilsomt hadde vært en større prestasjon om Uruguay skulle gå hen å vinne VM i år.

I 1930 var Uruguay vertskap for det aller første verdensmesterskapet som ble holdt, og Sør-Amerika-konkurrentene Argentina ble slått 4-2 i finalen. 20 år senere var det Brasil som var vertskap, og når Brasil og Uruguay møttes i finalen på Maracanã i Rio de Janeiro er det estimert at omtrent 200.000 mennesker var på stadion å så Uruguay vinne 2-1. Det er det høyeste tilskuertallet på en fotballkamp til dags dato.

Ellers har Uruguay rekorden for flest seire i Copa América, hele 15 ganger. Den siste kom tilbake i 2011. Laget har også vunnet to gull i fotballturneringen i de Olympiske leker, men da skal man helt tilbake til 1924 i Paris og 1928 i Amsterdam.

Gruppe og kamper i VM

Uruguays gruppe A i VM består av følgende fire lag:

  • Russland
  • Saudi Arabia
  • Egypt
  • Uruguay

Kampene til Uruguay i VM:

Egypt – Uruguay, 15. juni klokken 14.00 på Cental stadion i Jekaterinburg

Uruguay – Saudi Arabia, 20. juni klokken 17.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Uruguay – Russland, 25. juni klokken 16.00 på Cosmos Arena i Samara

VM-troppen til Uruguay:

(Dette er den 26-mann store troppen som trener Óscar Tabárez tok ut den 15. mai, den skal etter hvert kuttes ned til 23 mann før VM)

Målvakter: Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama), Martin Campana (Independiente)

Forsvarsspillere: Diego Godin (Atletico Madrid), Sebastian Coates (Sporting CP), Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Maximiliano Pereira (FC Porto), Gaston Silva (Independiente), Martin Caceres (Lazio), Guillermo Varela (Penarol)

Midtbanespillere: Nahitan Nandez (Boca Juniors), Lucas Torreira (Sampdoria), Matias Vecino (Inter Milan), Federico Valverde (Real Madrid), Rodrigo Bentancur (Juventus), Carlos Sanchez (Monterrey), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro), Diego Laxalt (Genoa), Cristian Rodriguez (Penarol), Jonathan Urretaviscaya (Monterrey), Nicolas Lodeiro (Seattle Sounders), Gaston Ramirez (Sampdoria)

Angrepsspillere: Cristhian Stuani (Girona), Maxi Gomez (Celta Vigo), Edinson Cavani (PSG), Luis Suarez (Barcelona)

Fotballkanalens Vurdering

Med to av verdens aller beste angrepsspillere i troppen blir Uruguay neppe undervurdert av noen motstandere i årets mesterskap, og laget er den klare favoritten i gruppe A sammen med Russland, Egypt og Saudi Arabia. Edison Cavani og Luis Suarez ledet også rekkene da det ble 16-delsfinaler for fire år siden og semifinale tilbake i 2010, og er også denne sesongen i form til å skyte Uruguay langt inn i utslagsrundene. Men da skal Suarez holde tennene sine for seg selv.

I mål finner vi trolig Ferndando Muslera som nå har vært i Galatasaray i hele syv sesonger etter overgangen fra Lazio tilbake i 2011. Han er enda kun 31 år gammel, men med masser av rutine fra store turneringer både i Europa og med landslaget. I VM vil han trolig passere 100 landskamper for Uruguay.

Atlético Madrids Diego Godín tar som vanlig på seg kapteinsbindet i midtforsvaret, mens hans lagkamerat José Maria Giménez også vil få mye med spilletid i mesterskapet.

Sentralt på banen er det litt lengre mellom de store navnene, men se opp for Inters Matias Vecino, som har hatt en meget god sesong i Serie A dette året. Foran seg får han Serie A-kollega Gastón Ramírez. Den tidligere Southampton, Hull og Middlesbrough-spilleren har vært sentral for Sampdoria i sin første sesong for den italienske klubben.

Og med Edison Cavani og Luis Suarez i form og skadefri på tropp er det i angrep man finner spillerne som kan bety vinn eller forsvinn for Uruguay i sommerens mesterskap. Med henholdsvis 42 og 50 mål på 100 og 97 landskamper er de to 31-åringene helt essensielle for Óscar Tabárezs lag.

Vi synes ikke det er nok kvalitet totalt sett i laget til at det virkelig kan nå langt i sommer, og tror det ender med en kvartfinale for Uruguay i Russland. Tror du de kan vinne mesterskapet? Unibet gir 41.00 i odds på Uruguay som vinnere.

Se opp for

Luis Suarez – Barcelona-spissen har vært meget god for La Liga-mesterne denne sesongen, og endte til slutt på 25 scoringer i serien. I Champions League har det ikke gått like godt, med én scoring på ti spilte kamper, men på landslaget er han alltid en spiller å regne med. Det er så lenge han ikke er ute med karantene for biting da. På åtte spilte kamper i de to tidligere verdensmesterne han har deltatt i har det blitt fem scoringer og tre målgivende, tall som trolig øker i sommer.

Visste du

At Uruguays nasjonalsang er den lengste i verden? «Orientales, la Patria o la Tumba», som betyr Orientalene, fedrelandet eller graven, varer i hele seks minutter, og spillerne måtte ha avsluttet oppvarmingen betydelig tidligere om hele sangen skulle blitt spilt før avspark i kampene under VM. Heldigvis bruker de bare første vers og refreng før idrettsbegivenheter.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler