Fotballkanalen analyserer VM-lagene: Australia

Fakta om Australia

  • FIFA-rangering: 40 (april 2018)
  • Høyeste plassering: 9 (august 2001)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: 16-delsfinale i 2006
  • Trener: Bert van Marwijk

Veien til Russland

Australia kom inn i den andre runden av VM-kvalifiseringen for Asia (AFC), som består av et gruppespill som består av 39 lag fordelt på åtte grupper. Her ble Australia gruppevinnere i gruppe sammen med Jordan, Kyrgyztan, Tajikistan og Bangladesh. Australia vant alle sine kamper bortsett fra én.

I den tredje runden blir 12 lag fordelt på to grupper. De to beste i hver gruppe var klar for VM, mens tredjeplasserte i hver gruppe skulle opp mot hverandre i en playoff om å få spille en Interkonfederasjons playoff mot et lag fra Nord- og Mellom-Amerika.

I gruppe med Japan, Saudi Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Irak og Thailand ble det til slutt en tredjeplass for Australia, der de møtte Syria fra den andre kvalifiseringsgruppen.

Etter 3-2 sammenlagt ventet Honduras fra CONCACAF-kvalifiseringen, og etter 0-0 i den første kampen ble det 3-1 i det andre oppgjøret, og Australia ble dermed klar for verdensmesterskapet.

Største prestasjoner

Australias trolig største prestasjon kom så sent som i 2015 da laget gikk helt til topps i Asiamesterskapet på hjemmebane. Etter først å ha gått videre fra det innledende gruppespillet i gruppe med Sør-Korea, Oman og Kuwait ble det seiere mot Kina og UAE før Sør-Korea igjen ble slått i finalen etter ekstraomganger.

Ellers har Australia vunnet Oseania-mesterskapet når de i sin tid var en del av den konfedererasjonen hele fem ganger. I tillegg ble det 16-delsfinale i VM i 2006 etter at Australia snek seg forbi Kroatia i gruppe F og gikk videre fra gruppen bak Brasil. I første utslagsrunde ble det dog tap 0-1 for Italia, som til slutt vant hele mesterskapet.

Gruppe og kamper i VM

Australias gruppe C i VM består av følgende fire lag:

  • Frankrike
  • Australia
  • Peru
  • Danmark

Kampene til Australia i VM:

Frankrike – Australia, 16. juni klokken 12.00 på Kazan Arena i Kazan

Danmark – Australia, 21. juni klokken 14.00 på Cosmos Arena, Samara

Australia – Peru, 26. juni klokken 15. juni på Fisht Olympic stadion i Sochi

Fotballkanalens vurdering

Ledet av Bert van Marwijk som tok over så sent som i januar er det vanskelig å helt vite hva man får fra det australske mannskapet denne sommeren. Det eneste som er sikkert er at prestasjonene må skrus mange hakk opp fra hva de presterte mot Norge på Ullevaal i mars da det ble et 1-4-tap.

Van Marwijk ledet Saudi Arabia til Vm før han tok over Australia på en korttidskontrakt, og nederlenderen som tidligere har trent lag som Borussia Dortmund og Nederland prøver å introdusere en ny formasjon kort tid før mesterskapet.

Og med en trolig 3-4-3-formasjon i mesterskapet er forsvarsrekken den mest usikre lagdelen, der spillere som Trent Sainsbury og Bailey Wright må ta ansvar. Tidligere Rosenborg-spiller Alex Gersbach som nå spiller for Lens er nær en plass i startoppstillinger.

På midten får trolig både kaptein Mile Jedinak og Aaron Mooy mye spilletid, mens Celtics Tom Rogic har slitt med spilletid i klubben denne sesongen og skal overbevise for å kjempe seg inn i startoppstillingen.

Fremover er 38 gamle Tim Cahill en joker, mens Tomi Juric fra Luzern og Hibernians Jamie Maclaren begge er i god form for klubblagene og er to gode alternativer på topp for the socceroos.

Frankrike og Danmark er de klart største favorittene i gruppe C, mens Australia og Peru skal ha tre gode dager på jobben om de skal ha sjans på avansement.

Vi tror det blir for tøft for Australia, og at det blir tredjeplass i gruppe C. Unibet gir hele 401.00 i odds for Australia som verdensmestre.

Se opp for:

Tim Cahill – Den nå 38 år gamle tidligere Everton-spissen er fortsatt aktiv, og er med den australske troppen til Russland i sommer. Om han skulle klare å finne nettmaskene i mesterskapet denne sommeren vil han bli bare den fjerde fotballspilleren i historien som klarer å score i fire forskjellige verdensmesterskap, en prestasjon han trolig er svært giret på å oppnå.

Visste du

At den 11 april 2001 ble Samoa knust 31-0 av Australia i kvalifiseringen til 2002-VM, noe som fortsatt er den største seieren i en tellende internasjonal fotballkamp. 3000 mennesker ble vitne til at syv australske spillere kom på måltavlen på International Sport Stadium i Coffs Harbour.

Men det var ikke bare lagrekorder som ble slått. Australias Archie Thompson hadde bare spilt to landskamper og scoret ett landslagsmål tidligere, men etter at dommeren blåste av sto han med tre landskamper og 14 landslagsmål, og rekorden for flest scorede mål av en spiller i en internasjonal kamp.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler