Fotballkanalen analyserer VM-landene: Sør-Korea

Fakta om Sør-Korea

  • FIFA-rangering: 61 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 17 (desember 1998)
  • Deltakelser i VM: 10
  • Beste prestasjon i VM: fjerdeplass i 2002
  • Trener: Shin Tae-yong

Gruppe og kamper i VM

Sør-Koreas gruppe F i VM består av følgende fire lag:

  • Tyskland
  • Mexico
  • Sverige
  • Sør-Korea

Kampene til Sør-Korea i VM:

Sverige – Sør-Korea, 18. juni klokken 14.00 på Nizhny Novgorod stadion i Nizhny Novgorod

Sør-Korea – Mexico, 23. juni klokken 17.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Sør-Korea – Tyskland, 27. juni klokken 16.00 på Kazan Arena i Kazan

Veien til VM i Russland

Sør-Korea hadde, for å si det mildt, få problemer med å ta seg videre fra det første gruppespillet i den asiatiske VM-kvalifiseringen. Sør-Korea vant sin gruppe med Libanon, Kuwait, Myanmar og Laos, der førsteplassen blir klar for både det asiatiske mesterskapet og den siste kvalifiseringsrunden av VM-kvalifiseringen. Sør-Korea vant alle åtte kampene, og endte med 27-0 i målforskjell.

I det andre gruppespillet der to av seks lag er klar for VM mens nummer tre må ut i playoff, ble det litt mer humpene for sør-koreanerne. I gruppe med Iran, Syria, Usbekistan, Kina og Qatar ble det til slutt andreplass med 15 poeng på 10 kamper, og Sør-Korea kunne glede seg over å kvalifisere seg til sitt tiende verdensmesterskap.

Siden kvalifiseringen var ferdig har Sør-Korea spilt hele seks treningskamper, dog flere av dem uten spillere fra Europa. Kampene de har spilt har endt; 1-0 mot Moldova, 2-2 mot Jamaica, 1-0 mot Latvia, 1-2 mot Nord-Irland, 2-3 mot Polen og 2-0 mot Honduras. Det venter tre kamper til før alvoret sparkes i gang, hjemme mot Bosnia og kamper mot Bolivia og Senegal i Østerrike.

Største prestasjoner

Sør-Korea kvalifiserte seg til sitt første VM allerede i 1954, men det skulle gå 32 år til neste gang de deltok, i Mexico-VM i 1986. Siden den gang har de derimot deltatt i alle verdensmesterskapene, og på hjemmebane i 2002 sto de for sin aller største prestasjon i historien med nederlenderen Guus Hiddink som trener.

I gruppespillet havnet de i gruppe med USA, Portugal og Polen, men ubeseiret etter tre kamper gikk Sør-Korea videre til utslagsrundene som gruppevinnere. I 16-delsfinalen ble Italia slått 2-1 på sudden death før Spania ble slått 5-3 etter straffer i kvartfinalen. I Semifinalen var det derimot slutt på sensasjonene, og Tyskland ble for sterke med 1-0. I bronsefinalen ble det et 2-3-tap for det andre overraskelseslaget i turneringen, Tyrkia.

Utenom det har Sør-Korea vunnet asiamesterskapet to ganger, i 1956 og i 1960, i tillegg til fire gull i Øst-Asia-Cupen og tre gull i Asia-lekene.

Fotballkanalens vurdering

Sør-Korea-trener Shin Tae-yong er ikke helt ukjent med mesterskap, selv om dette er det første han leder Sør-Korea i. Han har ledet både U23-laget i Rio-OL og U20-laget i VM 2017. Begge gangene tok han lagene videre fra gruppespillet, men det stoppet i den første kampen i utslagsrundene.

Tae-yong har tatt med seg seks spillere i den foreløpige troppen som til vanlig spiller i Europa. Ellers består troppen av spillere som har sitt daglige virke i Sør-Korea og Japan, pluss to i Kina.

Av målvakter er det tre keepere med som alle spiller i Asia, og der 27 år gamle Kim Seung-Gyu har vært foretrukket før mesterskapet og trolig blir det også i sommer.

Defensivt har laget lenge slitt med de tekniske kvalitetene og på dødball imot. Lee yong bekler trolig høyrebacken mens Kim Min-woo og Kim Jin-su kjemper om plassen på venstreback. Sentralt er det litt mer usikkert hvem som kommer til å spille men Jang Hyun-soo, som til daglig spiller i FC Tokyo, er en plausibel mann fra start.

Sentralt på midtbanen er Swansea-spiller og Sør-Korea-kaptein Ki Sung-Yueng selvskreven, mens Crystal Palace-spiller Lee Chung-yong får en mer offensiv rolle.

Lengst fremme i banen finner vi Sør-Koreas desidert største stjerne, Son Heung-min. Tottenham-spilleren har blitt forsøkt i en del forskjellige posisjoner på det sør-koreanske landslaget, uten at man har funnet en helt optimal internasjonal rolle for han. I VM vil han trolig starte som en del av en duo på topp, der de tre andre offensive spillerne i troppen trolig vil rullere med å spille ved siden av han.

I møte med regjerende mester Tyskland i tillegg til to andre tradisjonelt sterke VM-land i Sverige og Mexico, må Sør-Korea fokusere på å forbedre sitt defensive arbeid i tillegg til å virkelig få i gang Son. Det skal bli tøft, og vi er redd Sør-Korea må belage seg på å nok en gang bli jumbo i sin VM-gruppe.

Tror du Sør-Korea kan vinne VM? Unibet gir hele 601.00 i odds for Sør-Korea som mestere.

Se opp for

Son Heung-min – 25-åringen er den soleklare eneren i dette Sør-Korea-laget, og han har vært meget god for Tottenham denne sesongen. Skal Sør-Korea ha noen som helst mulighet til å komme seg videre fra gruppespillet skal Son fortsette der han avsluttet i England, der han til slutt endte på seks målgivende og 13 scoringer på 37 ligakamper. Det er omtrent som fjorårssesongen, mens på landslaget har han så langt puttet 21 mål på 64 landskamper.

Visste du

At Guus Hiddink og det sør-koreanske fotballforbundet brukte uortodokse midler for å motivere spillerne når Sør-Korea kom seg helt til semifinale i VM på hjemmebane i 2002? Sør-Korea er det største markedet for E-sport i verden, og i 2002 var de langt foran oss i Europa når det kom til profesjonell online spilling. Derfor ble det beste laget i spillet Starcraft invitert inn i garderoben før avspark mot Tyskland for å få opp motivasjonen til de sør-koreanske fotballguttene.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler