Fotballkanalen analyserer VM-landene: Panama

Fakta om Panama

  • FIFA-ragering: 55 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 29 (mars 2014)
  • Deltakelser i VM: 1
  • Beste prestasjon i VM (gruppespillet, 2018)
  • Trener: Hernán Darío Gómez

Veien til Russland

Med sin beliggenhet i Mellom-Amerika kvalifiserte Panama seg til VM gjennom kvalifiseringen for Nord- og Mellom-Amerika (CONCACAF). Av totalt 35 nasjoner var Panama det femte best seedede laget, og dermed slapp dem de tre første kvalifiseringsrundene.

I den fjerde runden ble Panama og de fem andre best seedede lagene plassert i totalt tre grupper sammen med de seks gjenværende lagene fra de tre første kvalifiseringsrundene.

Her ble Panama nummer to i gruppe med Panama, Haiti og Jamaica og Costa Rica, og sistnevnte og Panama tok dermed turen videre til den femte og siste kvalifiseringsrunden.

Den femte runden besto av de to beste lagene fra hver av de tre gruppene i den fjerde runden, Costa Rica, Mexico, Panama, Honduras, USA og Trinidad & Tobago. De tre beste ble klar for VM, mens fjerdeplassen måtte ut i playoff.

Etter en spennende avslutning endte Panama og Honduras a poeng, men med en bedre målforskjell var det Panama som tok tredje- og siste kvalifiseringsplass, mens Honduras måtte ut i playoff.

I vennskapskampene så langt i år har det blitt 0-1-tap for Danmark og 0-6-tap for Sveits, begge på bortebane mars. Mens i april ble det en 1-0-seier borte mot Trinidad og Tobago, før VM starter skal Panama møte Nord-Irland hjemme og Norge på bortebane.

Største prestasjoner

Å kvalifisere seg for årets utgave av VM er nok en av de absolutt største prestasjonene til Panama, men de har også både medaljer og titler i andre mesterskap å vise til.

På åtte deltakelser har Panama vært tapende finalist i Gold Cup, mesterskapet for Nord- og Mellom-Amerika to ganger, mens de også har én semifinale og én seier i bronsefinalen å vise til.

I Copa Centroamericana har landet deltatt 13 ganger og én gang gått til topps. Det var tilbake i 2009 da Costa Rica ble slått på straffer etter at det først var 0-0 etter 120 minutter.

Gruppe og kamper i VM

Panamas gruppe G i VM består av følgende fire lag:

  • Belgia
  • Panama
  • Tunisia
  • England

Kampene til Panama i VM:

Belgia – Panama, 18. juni klokken 17.00 på Fisht Olympic stadion, Sotsji

England – Panama, 24. juni klokken 14.00 på Nizni Novgorod Stadion i Nizni Novgorod

Panama – Tunisia, 28. juni klokken 20.00 på Mordovia Arena i Saransk

VM-troppen til Panama

(Dette er den foreløpige troppen på 35 mann trener Hernán Darío Gómez tok ut den 14. mai. Den vil bli kuttet til 23 mann før VM starter).

Målvakter: Jose Calderon (Chorrillo), Jaime Penedo (Dinamo Bucharest), Alex Rodríguez (San Francisco FC)

Forsvarsspillere: Azmahar Ariano (Patriotas FC), Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (Dunajska Streda), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (CD Olimpia), Francisco Palacios (San Francisco FC), Richard Peralta (Alianza), Roman Torres (Seattle Sounders)

Midtbanespillere: Ricardo Avila (KAA Gent), Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Ricardo Buitrago (Municipal), Miguel Camargo (Universidad San Martín de Porres), Adalberto Carrasquilla (Tauro FC), Armando Cooper (Club Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Jose Gonzalez (Union Comercio), Cristian Martínez (Columbus Crew), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima), Jose Luis Rodríguez (KAA Gent)

Angrepsspillere: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), Rolando Blackburn (Chorrillo), Ismael Diaz (Deportivo La Coruna), Jose Fajardo (CA Independiente), Roberto Nurse (Mineros Zacatecas), Blas Perez (Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)

Fotballkanalens vurdering

Med sine fire millioner innbyggere er det litt av noen motstandere laget fra landet mer kjent for baseball og boksere skal opp mot i gruppe G i VM.

Tunisia kan være overkommelig for debutantene, men med kamper mot både England og Belgia fra Europa skal det blir svært vanskelig å avansere fra gruppen.

Trener Hernan Dario Gomez er dog ikke fremmed med VM, han har ledet både sitt hjemland Colombia til mesterskapet i 1998 og Ecuador i 2002.

I forkant av dette mesterskapet har han fokusert på en tydelig defensiv linje og har i det siste gått over til en femmannsrekke bak og kun en spiss på topp. Dette er noe vi garantert får se mot Belgia og England.

I mål får vi se Jaime Peneldo som står med 130 landskamper, men som sliter med spilletid i Dinamo Bukarest, mens de fleste andre spillerne er spillere fra lag i Sør, Mellom- og Nord-Amerika.

Om Panama skulle imponere i sommer vil vi nok se en boom av panamanske spillere som tar turen og får prøvd seg i Europeiske klubber.

Men vi tror det blir alt for tøft å skulle hevde seg for Panama i Russland, og vi tror det ender sist i gruppe G. Unibet gir hele 1001.00 i odds for Panama som mester, om du skulle tro de tar en Leicester.

Visste du

At Panama i den siste og avgjørende kampen i CONCACAF-kvalifiseringen for 2014-VM mer eller mindre hadde playoff-plassen i sin hule hånd helt det kun gjensto overtiden. Panama ledet 2-1 over USA, og playoff-kamp mot New Zealand for å komme til VM så ut som sikret. Men to innslupne mål på overtid sørget for at Mexico gikk forbi og sikret seg playoffen. Men fire år senere klarte altså Panama å kvalifisere seg direkte.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler