Fotballkanalen analyserer VM-landene: Marokko

Fakta om Marokko

  • FIFA-rangering: 42 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 10 (april 1998)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: 16-delsfinale i 1986
  • Trener: Hervé Renard

Gruppe og kamper i VM

Marokkos gruppe B i VM består av følgende fire lag:

  • Portugal
  • Spania
  • Marokko
  • Iran

Kampene til Marokko i VM:

Marokko – Iran, 15. juni klokken 17.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Portugal – Marokko, 20. juni klokken 14.00 på Luzhniki stadion i Moskva

Spania – Marokko, 25. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Veien til VM i Russland

Som det 22. best rangerte av totalt 53 land i VM-kvalifiseringen fra Europa slapp Marokko å spille den første kvalifiseringsrunden, som består den dårligst rangerte halvdelen av lagene.

I den andre runden ble Marokko trukket mot Ekvatorial Guinea til et dobbeltoppgjør om å få spille den tredje kvalifiseringsrunden. Her vant Marokko 2-0 hjemme mens de tapte 0-1 på bortebane.

I den tredje kvalifiseringsrunden ble de tjue gjenværende lagene trukket i fem grupper bestående av fire lag, der vinnerne av gruppene er klar for verdensmesterskapet.

Marokko ble trukket sammen med Elfenbenskysten, Gabon og Mali, og med dobbeltoppgjør mot alle tre lagene sto Marokko igjen som ubeseiret gruppevinner, og kunne feire sitt første VM siden Frankrike-VM i 1998.

I mars vant landet begge vennskapskampene de spilte med 2-1 borte mot Serbia og 2-0 hjemme mot Usbekistan. Før VM starter blir det spilt tre vennskapskamper til. Mot Ukraina og Slovakia hjemme i tillegg til en bortekamp mot Estland.

Største prestasjoner

Marokko har deltatt i totalt 16 versjoner av Afrikamesterskapet, og én gang har de gått helt til topps i turneringen. Det var i deres andre deltakelse helt tilbake i 1976. Ellers har det blitt i tredjeplass i 1980 og finaletap i 2004.

I VM har landet avansert fra gruppespillet én gang, det var i 1986 og den gang ble det tap i 16-delsfinalen mot Vest-Tyskland etter at Marokko vant gruppen sin foran England, Polen og Portugal.

Fotballkanalens vurdering

Marokkos franske trener Hervé Renard er ikke fremmed for å føre afrikanske lag til suksess, og i 2012 ledet han Zambia til gull i Afrikamesterskapet, før han gjorde det igjen i 2015 med Elfenbenskysten.

Med seg til Russland har han er nokså ungt mannskap bestående av talenter som Hakim Ziyech fra Ajax og Hamza Mendyl fra Feyenoord.

I mål kommer trolig Numancias Munir Mohamedi stå mellom stengene, og foran seg er kaptein Medhi Benatia fra Juventus ubeskreven i midtforsvaret. Med seg i forsvarsrekken får han det 19 år gamle Real Madrid-talentet Achraf Hakimi som allerede har rukket å få ni ligakamper for de nylige Champions League-mesterne.

En annen fremtredende spiller man skal se opp for er høyrevingen Nabil Dirar. Han var en sterk bidragsyter til at Monaco tok ligagullet i Ligue 1 i fjor, før han i fjor sommer skiftet til Fenerbahçe i Tyrkia, hvor han denne sesongen har vært meget god.

Marokko blir av bookmakerne sett på som det svakeste afrikanske laget i denne utgangen av VM, og Renalrds mannskap må prøve å bygge videre på den gode defensive linjen de har lagt seg på den siste tiden. Laget kom seg videre fra kvalifiseringen med et dypt og kompakt spill der de satset på hurtige kontringer. Iran må slåes, og det trengs mye dyktighet og en god porsjon flaks for at laget skal få noe som helst med seg fra kampene mot Portugal og Spania.

Vi tror det blir i tøffeste laget å avansere, men laget har talent nok til å utnytte det om et av de to europeiske lagene i gruppen skulle gjøre den feilen å undervurdere dem.

Om flere lag skulle gjøre feilen å undervurdere dem gir Unibet hele 301.00 i odds for Marokko som VM-vinnere.

Se opp for

Hakim Ziyech – Den 25 år gamle offensive midtbanespilleren har hatt en fantastisk sesong i Ajax, der han har bidratt med ni mål og 17 målgivende på 34 Eredivisie-kamper. Så langt står han kun med 13 landskamper for Marokko, men på dem har han scoret hele syv landslagsmål. Han har teknikken og pasningskvaliteten til å åpne opp de fleste forsvar, og vil med et godt mesterskap nesten garantert spille for et større lag til høsten.

Visste du

At Norges største fotballøyeblikk, seieren mot Brasil i 98-VM, gikk hardt ut over Marokko? Etter at Marokko hadde tapt mot Brasil og spilt 2-2 mot Norge ventet Skottland i den siste gruppespillskampen, samtidig som Norge møtte Brasil. Og med få minutter igjen på klokken gikk Marokko opp i 3-0 mens det enda sto 1-0 til Brasil. Historien kjenner vi så alt for godt, Først scoret Tore André Flo, før samme mann ble dratt i bakken i straffefeltet og Kjetil Rekdal fikk sjansen fra straffemerket.

Det gikk en stund før de marokkanske spillerne og fansen i Saint-Étienne lenger nord i Frankrike fikk nyhetene. Når dommeren der blåste i fløyten var det siste de hadde hørt at Brasil ledet 1-0, og det var dermed smilende spillere som feiret sammen med fansen før de sjokkerende nyhetene kom fra Marseille.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler