Fotballkanalen analyserer VM-landene: Polen

Polen er et godt hardtarbeidende kollektiv, men de er avhengig av stjernen Robert Lewandowski om de skal gjenskape bronsesuksessen fra verdensmesterskapene i 1974 og 1982.

Fakta om Polen

  • FIFA-rangering: 10 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 5 (august 2017)
  • Deltakelser i VM: 8
  • Beste prestasjon i VM: Bronse i 1974 og 1982
  • Trener: Adam Nawałka

Gruppe og kamper i VM

Polens gruppe H i VM består av følgende fire lag:

  • Polen
  • Senegal
  • Colombia
  • Japan

Kampene til Polen i VM:

Polen – Senegal, 19. juni klokken 17.00 på Otkritie stadion i Moskva

Polen – Colombia, 24. juni klokken 20.00 på Kazan Arena i Kazan

Japan – Polen, 28. juni klokken 16.00 på Volgograd stadion i Volgograd

Veien til VM i Russland

Polen hadde ikke de beste forutsetninger før gruppene til VM-kvalifiseringen for Europa startet. Med sin rangering som det 30. beste landet i verden på FIFA-rangeringen var landet tredje-seedet og ville bli trukket med to bedre seedede lag i sin gruppe der kun vinneren er klar for VM, mens andremann på ut i playoff.

Men Polen var heldig, og trakk Romania fra første seeding-gruppe og Danmark fra den andre seeding-gruppen. Med kun ett tap, 0-4 borte mot Danmark, vant Polen gruppen med 25 poeng på 10 kamper. Gruppen besto ellers av Montenegro, Armenia og Kazakhstan.

Robert Lewandowski ble den store helten for polakkene, og Bayern München-stjernen stoppet ikke før han hadde puttet hele 16 mål, ny rekord. Kun en av de ti kampene han spilte i kvalifiseringen endte målløst for spissen.

I etterkant av kvalifiseringen har Polen spilt fire treningskamper, 0-0 hjemme mot Uruguay, 0-1-tap hjemme for Mexico, 0-1-tap hjemme for Nigeria og en 3-2 seier mot Sør-Korea, også den på hjemmebane.

Før VM starter venter det to nye vennskapskamper mot Chile og Litauen, også de to hjemme i Polen.

Største prestasjoner

Polen hadde sin storhetstid på 70- og starten av 80-tallet med blant annet Grzegorz Lato og Zbigniew Boniek på laget, og det var her de oppnådde sine største mesterskapsprestasjoner. I Tyskland-VM i 1974 ble det en 1-0-seier over Brasil i bronsefinalen mens bronsefinalen i Spania-VM i 1982 endte med 3-2-seier over Frankrike.

Europamesterskapet på hjemmebane i 2012 endte med skuffelse og farvel i gruppespillet, men fire år senere, i Frankrike 2016, kom laget seg til kvartfinale der de ble slått ut av mesterne Portugal.

Ellers har Polen tre medaljer i den olympiske fotballturneringen, i de tre siste de har deltatt i. I München-OL i 1972 ble det gull, mens man måtte nøye seg med sølv i Montréal i 1776 og Barcelona 1992.

Fotballkanalens vurdering

Tidligere landslagsspiller og Wisla Kraków-spiller Adam Nawalka tok over Polen etter de først mislykket i EM på hjemmebane for så å ikke kvalifisere seg til VM i 2014. Og han har etter hvert bygget opp et av de sterkeste landslagene i Europa. Selvsagt mye takket være Robert Lewandowski, men også takket være et hardtarbeidende kollektiv.

På Keeperplass har Polen godt dekning med de to tidligere Arsenal-keeperne Wojciech Szczesny og Lukasz Fabianski. Førstnevnte har vært backup til Buffon i Juventus under kvalifiseringen, mens sistnevnte er førstekeeper i Swansea. Fabianski har også stått de fleste landskamper siden 2016, og det er trolig han som blir satset på som førstekeeper også i VM.

I forsvarsrekken finner man blant annet Monaco-spiller Kamil Glik. Den 190 cm høye midtstopperen med sine 58 landskamper og 30 år på baken har vært en meget viktig mann for et godt Monaco-lag de siste sesongene. Med seg har han Dortmund-back Lukasz Piszczek som også er en viktig mann i dette Polen-mannskapet.

På midtbanen er vingene Kamil Grosicki og Jakub Blaszczykowski i tillegg til Grzegorz Krychowiak selvsagte. De får selskap av Napolis Piotr Zielinski, 23 åringen har startet alle kvalifiseringskampene før mesterskapet og får trolig tillit også i Russland.

I angrep for Lewandowski selskap av Arkadiusz Milik. 24-åringen ble snappet opp av Napoli etter noen meget gode sesonger i Eredivisie hos Ajax, men har vært ute med kneskader store deler av tiden sin hos den italienske klubben. I mars var han endelig frisk, og med 15 ligakamper og fem mål i bena er han klar for å gjøre en innsats for Polen i sommerens verdensmesterskap.

Polen stiller med et sterkt kollektiv pluss en verdensstjerne på topp. Det fungerte relativt godt i EM i 2016 og det har fungert godt i kvalifiseringen. Det skal være mer enn godt nok til å avansere fra gruppen sin, men i 16-delsfinalen venter trolig enten England eller Belgia, to antatt sterkere lag.

Vi tror det ender med 16-delsfinale for Polen i sommer. Tror du de kan vinne? Unibet gir 71.00 i odds for Polen som verdensmestere 2018.

Se opp for

Piotr Zielinski – Midtbanespilleren som nettopp ble 24 år gammel har allerede rukket å nå 31 landskamper for Polen, og kommet trolig til å bli en viktig brikke i sommer. I sesongen har han vært en sterk bidragsyter til et Napoli-lag som har imponert, men sin teknikk, fart og målteft. Det verserer allerede rykter om at Liverpool er interessert, men Premier League-klubben må trolig vente til etter mesterskapet, der gode prestasjoner både kan øke prisen og tiltrekke seg flere beilere.

Visste du

At Polen faktisk var det beste laget i hele mesterskapet da de tok bronse i 1974? Det høres kanskje merkelig ut, og de fleste som fulgte med og husker mesterskapet husker nok at det var Vest-Tyskland som gikk seirende ut på hjemmebane.

Både Polen, Vest-Tyskland og tapende finalist Nederland spilte syv kamper hver, og Polen og Vest-Tyskland vant begge seks kamper og tapte én. Med 16 scorende mål fikk dog Polen en to mål bedre målforskjell enn Vest-Tyskland.

Seirene til Polen kom mot mektige lag som Brasil, Argentina og Jugoslavia i tillegg til Sverige og Haiti, og laget var ledet av Kazimierz Deyna mens folkehelten Grzegorz Lato ble turneringens toppscorer med sine syv mål.

Polen best i 1974

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler