Fotballkanalen analyserer VM-landene: Kroatia

Fakta om Kroatia

  • FIFA-rangering: 17 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 5 (juli 1998)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: Bronse i 1998
  • Trener: Zlatko Dalić

Gruppe og kamper i VM

Kroatias gruppe D i VM består av følgende fire lag:

  • Argentina
  • Island
  • Kroatia
  • Nigeria

Kampene til Kroatia i VM:

Kroatia – Nigeria, 16. juni klokken 21:00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Argentina – Kroatia, 21. juni klokken 20:00 på Nizhny Novgorod

Island – Kroatia, 26. juni klokken 20.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Veien til Russland

Når gruppene til VM-kvalifiseringen for Europa ble trukket var Kroatia rangert som det fjortende beste landet i verden, og ble dermed plassert i den første og beste av seeding-gruppene.

Her slo Island, Ukraina, Tyrkia, Finland og Kosovo følge i det som var en relativt tøff gruppe for Kroatia i gruppe I. Men der de fleste trodde det skulle bli en tett kamp om førsteplassen mellom Kroatia, Tyrkia og Ukraina var det et fjerde lag som stjal oppmerksomheten.

Nemlig Island. I tredje- og nest siste runde slo vikingene fra sagaøyen først Ukraina 2-0 hjemme og Tyrkia hele 3-0 på bortebane. Og når Kroatia kun klarte 1-1 hjemme mot Finland før Ukraina ventet borte i den siste runden så det ut til at VM kom til å gå uten kroatene.

Men en sterk 2-0-seier sørget for at Kroatia tok den viktige andreplassen foran Ukraina og bak Island, og dermed fikk Kroatia en ny mulighet til å kvalifisere seg gjennom playoff.

Der ventet Hellas med hjemmekamp først, en kamp som endte hele 4-1 til Kroatia. Da gjorde det ikke så mye at de kun klarte 0-0 i den andre kampen, og Kroatia ble klar for sitt femte VM i historien.

Etter playoffen har Kroatia spilt to vennskapskamper, i mars. Det endte med 0-2-tap for Peru og en 1-0-seier mot Mexico, begge kampene ble spilt i USA. Før VM sparkes i gang for Kroatia den 16. juni skal Kroatia lade opp med vennskapskamper mot Brasil og Senegal.

Største prestasjoner

Kroatia er en ung nasjon i moderne tid og i FIFA-sammenheng, men har siden selvstendigheten i 1991 allerede rukket å delta i ni store mesterskap. På de ni mesterskapene (fire VM og fem EM) er bronsen i Frankrike-VM den absolutt beste prestasjonen. I utslagsrundene ble det seire mot Romania og Tyskland før vertene Frankrike ble for sterke i semifinalen. Nederland ble slått 2-1 da laget sikret tredjeplassen i bronsefinalen.

I EM er det beste resultatet landet har å vise til kvartfinaler i både 2000-EM i Belgia og Nederland og 2008-EM i Østerrike og Sveits. Landet har aldri deltatt i fotballturneringen i de olympiske leker eller i Confederations Cup.

Fotballkanalens vurdering

Trener Zlatko Dalic tok over Kroatia før den siste avgjørende kampen mot Ukraina i kvalifiseringen, og sørget for seier i det oppgjøret pluss seieren i dobbeltoppgjøret mot Hellas at Kroatia kom seg til VM etter en noe rufsete kvalifisering. Laget klarte ikke vinne i noen av kampene de slapp inn mål, og til tross for at de har noen av de beste angrepsspillerne i verden ble det bare 15 mål på ti kamper i kvalifiseringen.

Før han tok over Kroatia har han trent flere klubblag i Midtøsten i tillegg til å ha vært assistent på det kroatiske U21-landslaget. Med seg til VM har han en tropp bestående av spillere som spiller i alle de fem største ligaene i Europa.

I mål ser vi trolig Monaco-keeper Danijel Subašić. 33-åringen har etter hvert blitt førstekeeper og står per dags dato med 36 landskamper for Kroatia. Lovre Kalinic og Dominik Livakovic har slått følge i troppen, men må nok belage seg å se de aller fleste kampene fra sidelinjen.

I backrekken er endelig Vedran Corluka tilbake etter et år på sidelinjen med en alvorlig akillesskade, og han går trolig rett inn på laget til Kroatia igjen. Lokomotiv Moskva-spilleren har erfaring fra blant annet Premier League med Tottenham og Manchester City. Besiktas Domagoj Vida og Dinamo Kievs Josip Pivaric spilte det meste av kvalifiseringen, mens Liverpools Dejan Lovren også er et godt alternativ.

På midten finner vi spillere som spiller regelmessig i to av verdens absolutt beste klubber. Ivan Rakitic fra Barcelona og kaptein Luka Modric og Mateo Kovacic fra Real Madrid. De blir utfordret av blant annet Marcelo Brozovic fra Inter i Serie A. Dette er spillere som går rett inn i de fleste førsteellevere i verden, men de har enda til gode å virkelig overbevise for landslaget i store turneringer.

Fremover er Juventus Mario Mandzukic bankers, og med støtte fra Inters Ivan Perisic og Milans Nikola Kalinic skal det heller ikke sies noe på bredden i denne lagdelen heller. Hoffenhiems Andrej Kramaric er en utfordrer, og med siste berøring på begge målene i den avgjørende kampen mot Ukraina har han vist at han kan levere for landslaget også.

Gruppe D er tøff, men absolutt overkommelig for det kroatiske mannskapet. Etter alle solemerker er det Argentina og Kroatia som kommer til å kjempe om førsteplassen, men Island har vist før at de aldri skal avskrives, senest i kvalifiseringen mot nettopp Kroatia. Nigeria skal ikke være gode nok til å gi Kroatia skikkelig kamp om avansement.

Vi tror Kroatia kan nå kvartfinaler, men Frankrike venter med stor sannsynlighet i 16-delsfinalen. Unibet gir 34.00 i odds for Kroatia som vinnere.

Se opp for

Ivan Perisic – Venstrevingen som til daglig spiller i Inter har hatt en god sesong i Serie A, men har ikke vært like fremtredende på landslaget i det siste. Dog har han vist seg å være viktig i mesterskap før, der han scoret to mål i både VM i 2014 og EM i 2016. I 2016 scoret han begge målene på hodet, et hode han hadde pyntet med et kart av Kroatia barbert i håret. Før den siste gruppespillskampen mot Portugal skiftet han dette med hele håret farget i det kjente røde og hvite rutete mønsteret fra Kroatias flagg. Den kampen scoret han ikke og Kroatia tapte og ble eliminert, så det er mulig han holder seg til kartet av Kroatia i dette mesterskapet.

Visste du

At Davor Suker, som nå er sjef for det kroatiske fotballforbundet, ble toppscorer i Frankrike VM i 1998? Han var dermed en sterk bidragsyter til den imponerende tredjeplassen i turneringen. Han er fortsatt den eneste kroatiske spilleren på FIFA sin topp 125-liste over de beste spillerne i fotballens historie, nominert av Pele tilbake i 2004.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler