Fotballkanalen analyserer VM-landene: England

Fakta om England

  • FIFA-rangering: 13 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 3 (august 2012)
  • Deltakelser i VM: 15
  • Beste prestasjon i VM: Mestere i 1966
  • Trener: Gareth Southgate

Veien til VM i Russland

England fikk en noe rotete start på kvalifiseringen til dette mesterskapet. Roy Hodgson ga seg etter at England ble slått 2-1 av Island i 16-delsfinalen i Europamesterskapet i Frankrike, og ble på sensommeren erstattet av Sam Allardyce.

Men etter kun 67 dager i jobben ble FA og Allardyce enige om å avslutte samarbeidet etter at det ble kjent at han hadde brutt FAs etiske regelverk. Dermed ble Allardyce stående med én kamp som trener for hjemlandet, den første kvalifiseringskampen mot Slovakia, som endte med 1-0 til England.

Gareth Southgate gikk fra jobben som trener for U21-landslaget og tok over A-landslaget som en midlertidig løsning, men etter to seire og en uavgjortkamp ble den løsningen gjort permanent.

Southgate og England gikk resten av kvalifiseringen uten å tape en eneste kamp, og vant til slutt gruppen foran Slovakia, Skottland, Slovenia, Litauen og malta med en åtte poengs margin ned til førstnevnte.

Siden kvalifiseringen ble avsluttet har England spilt fem vennskapskamper, og ser man på resultatene kan det se ut til at det er stor fare for at England også i dette mesterskapet må belage seg på straffesparkkonkurranser.

Fjoråret ble avsluttet med 0-0 mot både Tyskland og Brasil, mens årets tre første vennskapskamper har endt med 1-0 mot Nederland, 1-1 mot Italia og en 2-1-seier over Nigeria. Før VM starter venter en siste vennskapskamp hjemme mot Costa Rica.

Største prestasjoner

Når det kommer til England og fotball er det én prestasjon som peker seg ut, og som nærmest forfølger landslaget den dag i dag som en mare, VM-seieren på hjemmebane i 1966.

Den gang ble Sir Geoffrey Charles Hurst den store helten da han scoret tre av Englands fire mål da de slo Vest-Tyskland 4-3 i finalen på Wembley etter ekstraomganger. Han er fortsatt den eneste fotballspilleren som har scoret hat-trick i en VM-finale.

Siden den gang har England aldri klart å nå lenger enn kvartfinale bortsatt fra i 1990 da de tapte bronsefinalen mot vertsnasjon Italia. Og hele tre ganger har England måtte forlate verdensmesterskapet etter å ha tapt en straffesparkkonkurranse, i 1990, 1998 og i 2006. Tar man med de tre tapene på straffespark i EM, er England det landet som har tapt flest straffesparkkonkurranser i store mesterskap i historien.

Og i Europamesterskapet har England en bronsemedalje fra 1968-EM i Italia å vise til som beste resultat, mens det ble semifinale på hjemmebane i 1996.

Club ➕ Country

A post shared by England (@england) on

Gruppe og kamper i VM

Englands gruppe G i VM består av følgende fire lag:

  • Belgia
  • Panama
  • Tunisia
  • England

Kampene til England i VM:

Tunisia – England, 18. juni klokken 20.00 på Volgograd Arena i Volgograd

England – Panama, 24. juni klokken 14.00 på Nizhny Novgorod stadion i Nizhny Novgorod

England – Belgia, 28. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Englands tropp til fotball-VM:

Målvakter: Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)

Forsvar: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Gary Cahill (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City), Phil Jones (Manchester United), Harry Maguire (Leicester), Danny Rose (Tottenham Hotspur), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham Hotspur), Kyle Walker (Manchester City), Ashley Young (Manchester United)

Midtbane: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea)

Angrep: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester), Danny Welbeck (Arsenal)

Reserve: Lewis Cook (Bournemouth), Tom Heaton (Burnley), Adam Lallana (Liverpool), Jake Livermore (West Brom), James Tarkowski (Burnley)

Fotballkanalens vurdering

Trener Gareth Southgate har med seg den tredje yngste England-troppen til VM i historien, og det er ingen spillere i troppen som har mer enn 51 landskamper. I tillegg er Harry Kane, som nylig ble utnevnt som England-Kaptein, den yngste engelskmannen som leder England i et VM som Kaptein i en alder av 24 år. Den tidligere yngste var 25 år gamle Bobby Moore.

Evertons Pickford får trolig fortsatt tillitt bakerst mellom stengene, men i forsvarsrekken er det langt fra bestemt hvem som kommer til å starte i alle posisjonene. Kyle Walker og John Stones fra Manchester City ser ut til å være de eneste som er bankers, men med 10 forsvarsspillere i troppen er det nok å ta av til de tre resterende plassene.

Sentralt er Jordan Henderson en spiller vi trolig ser i alle Englands kamper, mens hans makkere trolig vil variere ut i fra hvilken motstander som står på motsatt banehalvdel. Dele Alli har enda ikke fått sitt store gjennombrudd med de tre løvene på drakten, men om han og Kane kan få til det samme samarbeidet de har i Tottenham kan det være en nøkkel for suksess for England i sommer.

På de to plassene i angrep er det nok av kvalitet å ta av for Southgate når han skal finne makkere til kaptein Harry Kane, og både Rashford, Sterling, Verdy og Welbeck har hatt gode sesonger i Premier League for sine respektive klubber.

Belgia er den klare utfordreren for England i gruppe G, og den siste gruppespillskampen dem i mellom blir etter alle solemerker en kamp om førsteplassen i gruppen. Colombia eller Polen venter da for England, og det er dermed store muligheter for å minst klare en kvartfinale i sommerens mesterskap.

Vi tror det ender der. For der venter trolig en av de største favorittene, Brasil. Tror du England kan overliste Neymar & co og gå helt til topps i VM? Unibet gir 19.00 i odds på at England løfter VM-trofeet.

Se opp for

Raheem Sterling – Vingen/spissen har fått en ny vår denne sesongen i Manchester City, der han nettet hele 18 ganger i tillegg til hele 11 assists. Han har til tider blitt kritisert for å være en dårlig avslutter, men tallene viser at han ikke bare er god til å skape sjanser for andre, men at hans smarte bevegelser og tålmodighet i feltet mer enn kompenserer for hans ikke perfekte avslutteregenskaper.

Visste du

At en del av grunnen for at England ikke deltok i noen av verdensmesterskapene før 1950 er fordi de mente at de var så mye bedre enn de andre nasjonene at det ikke var verdt å være med? Og når de tapte åpningskampen i 1950-VM 0-1 mot USA, hadde journalistene som mottok rapportene om tapet hjemme i England fra Brasil vanskeligheter med å tro at de stemte. Faktisk så rapporterte noen engelske aviser at England hadde vunnet 10-1 fordi de var sikker på at det måtte være en skrivefeil i rapportene.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Job done! ?

A post shared by England (@england) on

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler