Fotballkanalen analyserer VM-landene: Sverige

Fakta om Sverige

  • FIFA-rangering: 23 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 2 (november 1994)
  • Deltakelser i VM: 12
  • Beste prestasjon i VM: Sølv i 1958
  • Trener: Janne Andersson

Veien til VM i Russland

Sverige kvalifiserte seg til sitt første VM siden 2006 ved å komme på andreplass i gruppe A i VM-kvalifiseringen til Europa. Her var de i gruppe sammen med store nasjoner som Frankrike og Nederland i tillegg til Bulgaria, Luxemburg og Hviterussland.

Sverige kom a poeng med Nederland, men kvalifiserte seg takket være hjemmeseieren mot Frankrike og hele 8-0 hjemme mot Luxemburg. Det sørget for at Sverige hadde en klart bedre målforskjell enn Nederland, pluss 17 mot Nederlands pluss ni.

Dermed var det ut i playoff, og det var ikke en lilleputtnasjon som ventet i dobbeltoppgjør november i fjor. Men selveste Italia ble først slått 1-0 på hjemmebane før svenskene klarte å holde italienerne til 0-0 borte- Dermed var det Sverige som var klar for VM mens Italia er hjemmeværende for første gang siden 1958.

I år har Sverige spilt fem vennskapskamper så langt, mens én til venter før VM starter med kamp mot Sør-Korea. I helgen ble det 0-0 mot Danmark hjemme på Friends Arena mens Peru kommer på besøk i Gøteborg Lørdag 9. juni.

Største prestasjoner

I VM-sammenheng er det selvsagt sølvmedaljen i 1958-VM på hjemmebane som henger høyest. Den gang ble det tap mot Brasil, mens det har blitt seiere i to bronsefinaler, i 1950 og så sent som i USA-VM i 1994.

I EM kom Sverige seg til semifinale i det første de deltok i, på hjemmebane i 1992, mens det har blitt deltakelser i alle mesterskapene siden utenom ett, og den siste store prestasjonen var kvartfinaler i Portugal-EM for 14 år siden.

Gull har det også blitt på Sverige, i fotballturneringen av London-OL tilbake i 1948. Sverige vant den gangen alle sine kamper, blant annet 4-2 mot Danmark i semifinalen før det ble 3-1 mot Jugoslavia i finalen.

Gruppe og kamper i VM

Sveriges gruppe F i VM består av følgende fire lag:

  • Tyskland
  • Mexico
  • Sverige
  • Sør-Korea

Kampene til Sverige i VM:

Sverige – Sør-Korea, 18. juni klokken 14.00 på Nizhny Novgorod stadion i Nizhny Novgorod

Tyskland – Sverige, 23. juni klokken 20.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Mexico – Sverige, 27. juni klokken 16.00 på Central stadion i Yekaterinburg

Sveriges tropp i VM:

Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Emil Krafth, Pontus Jansson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Gustav Svensson, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson, Marcus Rohden, Jimmy Durmaz, Marcus Berg, John Guidetti, Ola Toivonen, Isaac Kiese Thelin.

Fotballkanalens vurdering

Sverige-sjef Janne Andersson har langt i fra med seg den mest spennende årgangen med spillere, men det er mye rutine og kvalitet i alle lagdelene. Han foretrekker en klassisk 4-4-2-taktikk, og det er fare for at den kan bli for lett å gjennomskue for motstanderne.

FC Københavns Robin Olsen har vært mye skadet denne sesongen, men blir nok uansett et klart førstevalg mellom stengene.

Forsvaret er solid, noe man kunne se i playoff-kampene mot Italia i fjor. Her finner vi navn som Manchester Uniteds Victor Lindelöf, Leeds Pontus Jansson, Swanseas Martin Olson og tidligere Rosenborg, nå Celtics Mikael Lustig.

På midtbanen finner vi lagets største stjerne, Emil Forsberg. RB Leipzig-spilleren har vært i søkelyset til klubber som Arsenal den siste tiden, og om han har ett godt mesterskap er han trolig ikke Leipzig-spiller etter sommeren.

I angrep finner vi ikke Zlatan, men spillere som Ola Toivonen og Marcus Berg har kvalitet nok til å finne nettmaskene, noe de viste i kvalifiseringen til mesterskapet.

Det skal nok bli vanskelig for de svenske spillerne å hamle opp med regjerende verdensmester Tyskland, men Mexico kan slås på en god dag. Avansement er nok uansett avhengig av at Sør-Korea blir slått i den første kampen.

Vi tror Sverige kan ta den viktige andreplassen, men er redd for at det ender med tredjeplass for våre gode naboer. Tror du Sverige kan vinne? Unibet gir 101.00 i odds for Sverige som verdensmester 2018.

Se opp for

Marcus Berg – Den tidligere PSV, HSV og Panathinaikos-spilleren tok et noe overraskende klubvalg i fjor da han gikk til Al Ain i de Forente Arabiske Emirater. Men det har ikke kostet han plassen på landslaget, og den kraftfulle nummer 9-spissen ble toppscorer i Sveriges VM-kvalifiseringsgruppe med sine åtte mål på 10 kamper.

Visste du

At det svenske landslaget er det eneste i historien som har tapt en VM-finale på hjemmebane? Sverige tok imot Brasil på Råsunda hjemme i Stockholm til finalen i 1958. Og til tross for at Nils Liedholm ga svenskene ledelsen sørget mål av blant annet Vava og Pele for at brasilianerne vant kampen 5-2.

Sverige møter Sveits til åttendedelsfinale tirsdag 03.07 klokken 16:00.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler