Fotballkanalen analyserer VM-landene: Egypt

Fakta om Egypt

  • FIFA-rangering: 46 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 9 (desember 2010)
  • Deltakelser i VM: 3
  • Beste prestasjon i VM: Gruppespillet
  • Trener: Héctor Cúper

Veien til VM i Russland

Som det niende best rangerte landet i Afrika slapp Egypt unna den første kvalifiseringsrunden. Der ble den lavest rangerte halvdelen av landene trukket mot hverandre til dobbeltoppgjør om å få lov til å spille i den andre kvalifiseringsrunden.

Og i den andre runden ble Egypt trukket mot Chad til dobbeltoppgjør, der vinneren ble klar for gruppespillet der gruppevinneren gikk direkte til fotball-VM.

Etter 0-1 i bortekampen kunne det se ut til at Egypt var klar for en overraskende exit, men med 4-0 i hjemmekampen ble det til slutt et komfortabelt avansement.

I gruppespillet ble Egypt trukket sammen med Uganda, Ghana og Kongo, og etter fire seire, én uavgjort og kun ett tap ble Egypt overlegne gruppevinnere og dermed klar for sommerens mesterskap. Mohamed Salah ble VM-kvalifiseringen for Afrikas toppscorer med sine fem mål.

Egypt har spilt tre treningskamper så langt i 2018, uten å imponere veldig. To kamper ble spilt i Sveits i mars da Portugal først vant 2-1 før det ble ett 0-1-tap for Hellas. Fredag 25. juni ventet Kuwait på bortebane i en kamp som endte 1-1 mens det blir kamper mot Colombia hjemme og Belgia borte før turen går videre til Russland for de egyptiske spillerne.

Største prestasjoner

Egypt har ingen stor VM-historie, og dette er bare den tredje gangen landet er kvalifisert til verdens største fotballturnering. Men i Afrikamesterskapet er landet faktisk det mest suksessfulle i historien med hele syv titler.

Landet vant de to første utgavene i 1957 og 1959, mens den mest suksessfulle perioden var for omtrent ti år siden da Egypt ble kronet Afrikamestere hele tre turneringer på rad, i 2006, 2008 og 2010. De tre påfølgende mesterskapene klarte derimot Egypt ikke å kvalifisere seg, men i fjor var de tilbake, og tapte finalen mot Kamerun. Det ble også troféløfting i 1986 og i 1998.

Gruppe og kamper i VM

Egypts gruppe A i VM består av følgende fire lag:

  • Russland
  • Saudi Arabia
  • Egypt
  • Uruguay

Egypts kamper i VM:

Egypt – Uruguay, 15. juni klokken 14.00 på Central stadion i Yekaterinburg

Russland – Egypt, 19. juni klokken 20.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Saudi Arabia – Egypt, 25. juni klokken 16.00 på Volgograd stadion i Volgograd

Fotballkanalens vurdering

Egypt-sjef Héctor Cúper er fra Argentina, og selv om han aldri spilte fotball aktivt i Europa har han trent flere store klubber her, spesielt i Spania. Rundt år 2000 var han trener for både Mallorca, Valencia og Inter i Italia. Siden har han trent det georgianske landslaget, og Egypt er hans andre landslagsjobb.

Med seg til Russland tar han med seg flere spillere som til vanlig spiller i England, der Mohamed Salah selvsagt er den aller største stjernen. Men også Arsenals Mohamed Elneny vil bli en viktig brikke offensivt.

Bakover på banen vil West Bromwichs Ali Gabr og Aston Villas Ahmed El Mohamady gode alternativer, mens kaptein blir keeper Essam El Hadary som med sine 45 år kan bli den eldste spilleren i VM-historien om han får spilletid. Dog har Cúper for det meste brukt 34 år gamle Sherif Ekramy de siste landskampene.

Men stjernen i dette laget er som sagt Mohamed Salah, og skal Egypt ha noen som helst sjans til å avansere fra gruppespillet for første gang i historien skal Liverpool-vingen være både frisk og i form.

De siste rapportene forteller oss at skulderskaden han pådro seg i Champions League-finalen mot Real Madrid Vil holde han på sidelinjen i mellom tre og fire uker. Han er nå i Liverpool for å få best mulig oppfølging, og selv om den første kampen til Egypt kan ryke for Salah vil han slutte seg til den egyptiske troppen når de drar til Russland om en to ukers tid.

Det er vanskelig å spå utfallet til Egypt når situasjonen til Salah fortsatt er såpass usikker, men vi er redd det kan bli tøft for Egypt å avansere både med og uten Liverpool-spilleren. Uruguay er sterke, mens Russland har hjemmebanefordelen og trolig får den lille ekstra dyttet som vertsnasjonene ofte får.

Vi tror VM-eventyret ender etter tre gruppespillskamper for Egypt. Tror du de vinner? Unibet gir hele 151.00 i odds på at Salah og co går helt til topps i sommer.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler