Fotballkanalen analyserer VM-landene: Colombia

Fakta om Colombia

  • FIFA-rangering: 16 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 3 (august 2016)
  • Deltakelser i VM: 6
  • Beste prestasjon i VM: Kvartfinale i 2014
  • Trener: José Pékermann

Veien til VM i Russland

VM-kvalifiseringen for Sør-Amerika består av totalt 10 land som blir plassert i én kvalifiseringsgruppe der alle landene spiller mot hverandre to ganger, og etter 18 runder går de fire beste nasjonene direkte til VM mens femtemann må gjennom playoff mot et lag fra Oseania.

Og etter 18 spilte kamper var Colombia klar for VM gjennom sin fjerdeplass på tabellen, kun ett poeng foran Peru på femte og playoff. Colombia slapp bare inn 19 mål, men noe urovekkende ble det bare scoret 21 mål på de 18 kampene.

Siden kvalifiseringen var ferdig i oktober i fjor har Colombia spilt fem vennskapskamper, de har endt med; 1-2-tap for Sør-Korea, 4-0-seier mot Colombia, en sterk 3-2-seier borte mot Frankrike, 0-0 mot Australia og 0-0 mot Egypt. Den seneste ble spilt fredag 01. juni mot et Egypt uten en skadet Mohamed Salah. Det venter ingen flere vennskapskamper før VM sparkes i gang med kamp mot Japan den 19. juni.

Største prestasjoner

Colombia er til tross for å ha oppfostret mange store stjerner langt fra så meritert som mange av sine naboer i Sør-Amerika, og har bare én stor tittel å vise til. Den kom i 2001 da laget vant alle sine kamper uten å slippe inn mål i Copa America på hjemmebane. Ivan Córdoba ble da den store helten da han scoret kampens eneste mål i finalen mot Mexico i Bogatá.

Ellers har Colombia tatt en andreplass og fire tredjeplasser i samme turnering, mens den beste prestasjonen i VM er kvartfinalen landet nådde i Brasil for fire år siden. Da ble vertsnasjonen for sterk etter at Uruguay ble slått i den første utslagsrunden.

Gruppe og kamper i VM

Colombias gruppe H i VM består av følgende fire lag:

  • Polen
  • Senegal
  • Colombia
  • Japan

Colombias kamper i VM:

Colombia – Japan, 19. juni klokken 14.00 på Mordovia Arena i Saransk

Polen – Colombia, 24. juni klokken 20.00 på Kazan Arena i Kazan

Senegal – Colombia, 28. juni klokken 16.00 på Cosmos Arena i Samara

Colombias tropp til VM

Målvakter: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportivo Cali), Iván Arboleda (Banfield), José Fernando Cuadrado (Once Caldas)

Forsvar: Davinson Sánchez (Tottenham), Yerry Mina (Barcelona), Cristián Zapata (AC Milan), Santiago Arias (PSV), Frank Fabra (Boca Juniors), Óscar Murillo (Pachuca), Johan Mojica (Girona)

Midtbane: Carlos Sánchez (Espanyol), Jefferson Lerma (Levante), James Rodríguez (Bayern Múnich), Abel Aguilar (Deportivo Cali), Mateus Uribe (América), Juan Fernando Quintero (River Plate), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus), Wílmar Barrios (Boca Juniors)

Angrep: Radamel Falcao (Monaco), Carlos Bacca (Villareal), Luís Muriel (Sevilla), Miguel Borja (Palmeiras), José Izquierdo (Brighton Hove & Albion)

Fotballkanalens vurdering

Til tross for at Colombia og trener José Pékermann ikke har et like stort stjernegalleri å vise til som enkelte av sine naboer i Sør-Amerika er dette utvilsomt et lag som kan nå langt i sommerens turnering.

Laget viste i kvalifiseringen at de er bunnsolide i forsvar, der de kun slapp inn 19 mål på 18 kamper med dobbeltoppgjør mot nasjoner som Brasil, Argentina og Uruguay.

Med spillere som Arsenals David Ospina, Tottenhams Davidson Sánchez, AC Milans Cristian Zapata er det mye rutine og kvalitet i forsvaret til Colombia.

Fremmover på banen vil veteran og kaptein Radamel Falcao få mye ansvar, men også Carlos Bacca har vist denne sesongen at han fortsatt kan score mye mål. Og de må vise mer enn de har gjort den siste tiden med flagget på brystet.

For om Colombia slipper inn lite mål så er det ikke mye bedre i motsatt ende av banen, i negativ forstand. Kun 21 mål ble det scoret i kvalifiseringen, en scoringsratio som ikke holder langt i et verdensmesterskap.

Vi tror Polen og Colombia kommer til å kjempe om førsteplassen i gruppe H, og Colombia raskt kan klare å nå en kvartfinale slik de gjorde for fire år siden. Unibet har satt en odds på 41.00 på Colombia som mestere i Russland 2018.

Se opp for

James Rodriguez – Vingen hadde sitt store gjennombrudd i Brasil-VM for fire år siden, og ble kjøpt av Real Madrid samme sommer. Men han fikk det aldri helt til hos «los blancos» og har den siste sesongen vært på utlån i Bayern München. Her har han funnet formen igjen, og scoret blant annet et nydelig mål i Champions League mot nettopp Real Madrid. Ikke se bort i fra at han for alvor viser seg frem igjen i sommer, fire år etter at han og Colombia imponerte i Brasil.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler