Fotballkanalen analyserer VM-landene: Iran

Fakta om Iran

  • FIFA-rangering: 36 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 15 (august 2015)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: Gruppespill
  • Trener: Carlos Queiroz

Veien til VM i Russland

På grunn av sin gode plassering på FIFA-rangeringen i forhold til resten av landene i Asia slapp Iran den første kvalifiseringsrunden og gikk rett inn i den andre runden, der de 40 gjenværende landene ble plassert i åtte grupper, og til slutt de 12 beste går videre til den tredje og siste kvalifiseringsrunden. Her vant Iran sin gruppe sammen med Oman, Turkmenistan, Guam og India.

I den siste kvalifiseringsrunden ble de tolv lagene plassert i to grupper der de to beste i hver gruppe ble klar for verdensmesterskapet. Og i gruppe med Sør-Korea, Syria, Usbekistan, Kina og Qatar ble Iran også her gruppevinner, og dermed klar for VM i Russland.

Siden kvalifiseringen ble avsluttet tilbake i september i fjor har Iran spilt hele ni vennskapskamper, noe som har endt i seks seire, en uavgjort og to tap. De siste ukene har det blitt en 1-0-seier hjemme mot Usbekistan og et 1-2-tap borte mot Tyrkia. Før VM starter venter en vennskapskamp til, mot Litauen i Moskva.

Største prestasjoner

Iran sin VM-historie er ikke så mye å skryte av. På sine fire tidligere deltakelser har det bare blitt en fattig seier, 2-1 over USA tilbake i Frankrike-VM i 1998.

Men i de asiatiske mesterskapene har det blitt flere høydepunkter for Iran. I den Asiatiske Cupen står landet med tre seire på rad mellom 1968 og 1976. I den olympiske fotballturneringen har det blitt en kvartfinale i 1976. I de Asiatiske Lekene kan man vise til tre seire, i 1974, 1990 og 1998. I tillegg kan Iran vise til totalt ni trofeer i de forskjellige mesterskapene for Vest- og Sentral-Asia.

Gruppe og kamper i VM

Irans gruppe B i Vm består av følgende fire lag:

  • Portugal
  • Spania
  • Marokko
  • Iran

Kampene til Iran i VM:

Marokko – Iran, 15. juni klokken 17.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Iran – Spania, 20. juni klokken 20.00 på Kazan Arena i Kazan

Iran – Portugal, 25. juni klokken 20.00 på Mordovia stadion i Saransk

Irans tropp til VM

Målvakter: Alireza Beyranvand (Persepolis), Rashid Mazaheri (Zob Ahan), Amir Abedzadeh (Maritimo).

Forsvar: Majid Hosseini (Esteghlal), Ramin Rezaeian (Ostende), Mohammad Reza Khanzadeh (Padideh), Morteza Pouraliganji (Alsaad), Pejman Montazeri (Esteghlal), Milad Mohammadi (Akhmat Grozny), Roozbeh Cheshmi (Esteghlal), Ehsan Hajsafi (Olympiacos).

Midtbane: Saeid Ezatollahi (Amkar Perm), Masoud Shojaei (AEK Athens), Mehdi Torabi (Saipa), Omid Ebrahimi (Esteghlal), Karim Ansarifard (Olympiacos).

Angrep: Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Mahdi Taremi (Al Gharafa), Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Reza Ghoochannejhad (Heerenveen), Saman Ghoddos (Ostersunds), Ashkan Dejagah (Nottingham Forest), Vahid Amiri (Persepolis).

Fotballkanalens vurdering

Trener Carlos Queiroz har et mye bedre mannskap å velge i enn i Brasil for fire år siden, som i tillegg er mye bedre organisert. Den største trusselen for motstanderne er nok dødballer, både offensivt og defensivt, mens svakhetene er det offensive spillet, som til tider kan være veldig simpelt og lett å lese.

Målvakten er nok den svakeste posisjonen på banen der Beirandvand, som trolig starter, langt i fra holder VM-nivå. Forsvaret er sterkt, men er utsatt om det skulle komme skader på de fire faste som starter.

Sentralt har Queiroz kun Saeid Ezatollahi å velge i sentralt defensivt, noe som kan være skummelt med tanke på hvilke motstandere som venter i gruppespillet. Han er i tillegg suspendert i den første kampen mot Marokko, men det hadde vært et betydelig mer prekært problem om første kamp var mot to av de andre lagene.

Laget til Iran er klart bedre enn for fire år siden, men de har absolutt ikke vært heldig med gruppen i år. Portugal og Spania er klare favoritter, og Iran skal konsentrere seg om skadebegrensning mot de to og prøve å slå Marokko, og dermed få sin andre VM-seier i historien.

Vi tror det kan gå, og tipper Iran tar tredjeplassen i gruppe B. Unibet tror heller ikke dette er året for Iran, og gir dem fine 451.00 i odds som verdensmestre 2018.

Se opp for

Alireza Jahanbakhsh – AZ Alkmaar-spilleren har hatt en fenomenal sesong og ble toppscorer i Eredivisie foran vår egen Bjørn Maars Johnsen med 21 mål. I tillegg bidro han med 12 assist og alle de tre andre lagene i gruppen skal være obs på hans kvaliteter. Har en tendens til å skjære inn i banen og er god med begge føttene. Et godt VM sender ham garantert til en større klubb i sommerens overgangsvindu.Top of Form

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler