Fotballkanalen analyserer VM-landene: Serbia

Fakta om Serbia

  • FIFA-rangering: 35 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 6 (desember 1998)
  • Deltakelser i VM: 12 (10 som Jugoslavia)
  • Beste prestasjon i VM: tredjeplass i 1930
  • Trener: Mladen Krstajic

Veien til VM i Russland

Serbia var før VM-kvalifiseringen for Europa startet rangert som det 43. beste laget i Europa, og ble derfor plassert i seeding-gruppe tre. Men Serbia var relativt heldig og trakk Wales fra den best seedede gruppen og Østerrike fra seeding-gruppe to.

Og etter seks seire og kun ett tap vant Serbia gruppe D foran Irland, Wales, Østerrike, Georgia og Moldova med en målforskjell på 20 mål for og 10 mål imot. Newcastles Aleksandar Mitrović ble både Serbia og gruppens toppscorer med sine seks mål.

Siden har Serbia spilt fem vennskapskamper med varierende suksess. Kina og Nigeria har blitt slått mens Marokko ble for sterke. Sør-Korea har blitt holdt til uavgjort mens Chile vant 1-0 nå senest på mandag 4. juni. Bolivia venter i Østerrike i den siste vennskapskampen før alvoret starter.

Største prestasjoner

Serbias største prestasjoner på fotballbanen kom utvilsomt da landet var en del av Jugoslavia, og i VM klarte de ta å ta fjerdeplass i VM både i 1930 og i 1962. Etter oppløsningen i 1992 er 16-delsfinale i 1998 det beste landet har oppnådd på sine tre deltakelser.

I Europamesterskapet var Jugoslavia tapende finalist i både 1960 og i 1968, mens det ble en fjerdeplass i 1976. Kun en deltakelse etter oppløsningen endte med kvartfinale i EM i Nederland og Belgia tilbake i 2000.

Gruppe og kamper i VM

Serbias gruppe E i VM består av følgende fire lag:

  • Brasil
  • Sveits
  • Costa Rica
  • Serbia

Serbias kamper i VM:

Costa Rica – Serbia, 17. juni klokken 14.00 på Cosmos Arena i Samara

Serbia – Sveits, 22. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Serbia – Brasil, 27. juni klokken 20.00 på Otkritie stadion i Moskva

Serbias tropp til VM:

Målvakter: Vladimir Stojkovic (Partizan Belgrade), Predrag Rajkovic (Maccabi Tel Aviv), Marko Dmitrovic (Eibar).

Forsvar: Aleksandar Kolarov (AS Roma), Branislav Ivanovic (Zenit St. Petersburg), Dusko Tosic (Guangzhou R&F), Antonio Rukavina (Villarreal), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Milan Rodic (Red Star Belgrade), Uros Spajic (Krasnodar), Nikola Milenkovic (Fiorentina).

Midtbane: Nemanja Matic (Manchester United), Luka Milivojevic (Crystal Palace), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Marko Grujic (Liverpool), Adem Ljajic (Torino), Dusan Tadic (Southampton), Filip Kostic (Hamburg SV), Andrija Zivkovic (Benfica), Nemanja Radonjic (Red Star Belgrade).

Angrep: Aleksandar Mitrovic (Newcastle United), Aleksandar Prijovic (PAOK Salonika), Luka Jovic (Benfica).

Fotballkanalens vurdering

Trener Mladen Krstajic er tidligere serbisk landslagsspiller og tok over landslaget så sent som i oktober i fjor. Åpningskampen mot Costa Rica blir dermed hans første tellende kamp som serbisk landslagstrener.

Med seg har han Vladimir Stojkovic i mål. Veteranen har rukket å bli 34 år gammel og er nå tilbake i sin tidligere klubb Partizan. Han blir utfordret av Predrag Rajkovic som for tre år siden ble kåret til U20-VMs beste keeper for tre år siden, en turnering Serbia vant.

Den største usikkerheten til dette Serbia-laget er definitivt forsvaret, for selv om backrekken snart runder 250 landskamper og oser rutine, oser den også av alder og mangel på hurtighet.

De er dermed avhengig av at en spiller som Nemanja Matić tar en del av arbeidsmengden deres foran forsvaret. Han får selskap av Lazios Sergej Milinković-Savić og Crystal Palaces Luka Milivojević, mens vinger trolig blir Filip Kostić og Dušan Tadić.

På topp får 23 år gamle Aleksandar Mitrović mye ansvar alene, men han har på lån i Fulham fra Newcastle denne sesongen vist at han han skyte lag til suksess.

Serbia har havnet i en meget tøff gruppe, der Brasil er soleklare favoritter til å bli gruppevinnere. I tillegg har Sveits vært bunnsolide i kvalifiseringen der de kun tapte én kamp, borte mot Portugal. Costa Rica viste med sin kvartfinale i Brasil-VM for fire år siden at de også skal tas på alvor.

Det blir nok en tight kamp om andreplassen, men vi er redd det blir Sveits som trekker det lengste strået der.

Vi tror Serbia blir tabelljumbo i E. Unibet tror heller ikke Serbia når særlig langt og gir hele 101.00 i odds på Serbia som verdensmestre 2018.

Se opp for

Sergej Milinković-Savić – Lazio-spilleren ble ikke brukt av tidligere Serbia-trener Slavoljub Muslin, og ryktene sier at det er derfor han måtte forlate jobben når kvalifiseringen var ferdig. Hans etterfølger Mladen Krstajic har gitt han to kamper og antydet at han får tillit i VM. Det tror vi han gjør rett i, Milinković-Savić er hele 191 cm høy men besitter til tross for det god fart. Han kan bli et meget godt bindeledd mellom Serbias midtbane og Mitrović med sin egenskap med å kontrollere tempoet i kamper og med sin gode pasningsfot.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler