Fotballkanalen analyserer VM-landene: Spania

Fakta om Spania

  • FIFA-rangering: 8 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 1 (fire ganger, senest juli 2014)
  • Deltakelser i VM: 15
  • Beste prestasjon i VM: Mestere i 2010
  • Trener: Julen Lopetegui

Veien til VM i Russland

Når gruppene til VM-kvalifiseringen for Europa ble trukket var Spania rangert som det tolvte beste landet i verden, og ble dermed med et nødskrik plassert i den best seedede gruppen. Spania unngikk dermed de aller største kanonene, men måtte uansett se Italia bli trukket fra seeding-gruppe to. De resterende lagene som ble trukket i Spanias gruppe G var Albania, Israel, Makedonia og Liechtenstein.

Italia skulle vise seg å bli den tøffeste utfordreren, og holdt Spania til 1-1 på hjemmebane. Men det skulle vise seg å bli det eneste poengtapet for Spanjolene og det ble til slutt en klar gruppeseier med ni seire og én uavgjort med hele 36-3 i målforskjell.

I den internasjonale pausen tilbake i november i fjor ble det hele 5-0 mot Costa Rica mens sommerens vertsnasjon holdt spanjolene til 3-3 på hjemmebane då dager senere. I år har det blitt 1-1 borte mot Tyskland og smått utrolige 6-1 hjemme mot Argentina i mars før Sveits klarte 1-1 i Villarreal søndag 3. juni. Før VM sparkes i gang skal Tunisia møtes i Krasnodar til generalprøve lørdag 9. juni.

Største prestasjoner

Spania hadde utvilsomt sin absolutte storhetstid for bare noen få år siden, da de vant tre EM og VM på rad. Det startet med seier i EM i Sveits og Østerrike i 2008, før Spania gikk til topps i VM i Sør-Afrika i 2010 og EM i Polen og Ukraina i 2012.

Seieren i VM 2010 kom mot Nederland i finalen og det var første gang Spania klarte bedre enn kvartfinale i verdensmesterskapet siden 1950. Den gangen ble Andrés Iniesta matchvinner på overtid, og veteranen har i år sjans til å bli Spanias store helt for en siste gang.

Men det er ikke bare etter årtusenskiftet at Spania har hatt suksess, dog skal vi helt tilbake til 1964 for å finne sist gang spanjolene løftet et stort trofé, den gangen ble det førsteplass i EM på hjemmebane. I 1992 ble det også et trofé på hjemmebane, da Spania gikk helt til topps i den olympiske fotballturneringen i Barcelona.

?? #VamosEspaña ????

A post shared by Selección Española de Fútbol (@sefutbol) on

Gruppe og kamper i VM

Spanias gruppe B i VM består av følgende fire lag:

  • Portugal
  • Spania
  • Marokko
  • Iran

Spanias kamper i VM:

Portugal – Spania, 15. juni klokken 20.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Iran – Spania, 20. juni klokken 20.00 på Kazan Arena i Kazan

Spania – Marokko, 25. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Spanias VM-tropp

Målvakter: Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao), David De Gea (Manchester United), Pepe Reina (Napoli)

Forsvar: Cesar Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal (Real Madrid), Jordi Alba (Barcelona), Nacho (Real Madrid), Nacho Monreal (Arsenal), Alvaro Odriozola (Real Sociedad), Gerard Pique (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid)

Midtbane: Isco (Real Madrid), Thiago Alcantara (Bayern Munich), Sergio Busquets (Barcelona), David Silva (Manchester City), Andres Iniesta (Barcelona), Saul Niguez (Atletico Madrid), Koke (Atletico Madrid)

Angrep: Marco Asensio (Real Madrid), Iago Aspas (Celta Vigo), Diego Costa (Atletico Madrid), Rodrigo (Valencia), Lucas Vazquez (Real Madrid)

Fotballkanalens vurdering

Dette er Julen Lopetegui Argote sitt første mesterskap som trener for Spania, men den tidligere Real Madrid- og Barcelona er ikke helt ukjent med internasjonale mesterskap.

Han kommer fra trenerjobber for både Spania U19 og U21, og har vunnet U19-EM og U21-EM med dem begge i henholdsvis 2012 og 2013.

Med seg til Russland har han med seg det som trolig er verdens beste målvakt i David De Gea. Manchester United-spilleren har hatt nok en god sesong i Premier League, og ikke se bort ifra at han stikker av med beste målvakt-prisen i sommerens mesterskap.

I forsvar er danner selvsagt Sergio Ramos og Gerard Piqué stopperpar, mens Jordi Alba og Carvajal er foretrukket på backene. Carvajal ble skadet i Champions League-finalen men er meldt klar i god tid før første kamp i VM.

Sentralt finner vi muligens den beste midtbanen i dette mesterskapet, og navn som Thiago, Busquets, David Silva og Iniesta er trolig det som oftest blir å finne i startoppstillingen. I tillegg er Koke, Isco og Saul ikke dumme alternativer.

Det er noe usikkert hvem som starter på topp, men Diego Costa har vært fortrukket i de seneste vennskapskampene. Iago Aspas har hatt en meget god sesong i Celta Vigo og er også nær en plass i startoppstillingen mens Valencias Rodrigo også kan vente seg spilletid.

Laget er ikke like dominant som utgaven som vant VM i 2010, men med den sentrale midtbanen er det vanskelig å se at dette laget ikke skal kunne nå langt i sommer.

Det blir en kamp mot Portugal om førsteplassen i gruppen, den kampen tror vi Spania vinner da bredden i troppen er såpass mye bedre enn i Portugal sin.

Vi spår at Spania når minst semifinale i år. Det tror Unibet også, og gir 7.00 i odds for Spania som verdensmestre 2018.

Ny spiller? Bruk koden «SPA-2018» og få 20.00 i odds for Spania som VM-vinner.

Se opp for

Isco – Endelig skal Isco få prøve seg i et stort mesterskap, etter å ha blitt utelatt både til Vm i 2014 og EM i 2016. Har vært den beste spilleren til Spania i kvalifiseringen og Real Madrid-spilleren kan bli Spanias store spiller i Russland om han fortsetter i samme spor. Har så langt 10 mål på 27 kamper for Spanias landslag.

Visste du

At Spania er det eneste laget Norge har vunnet over i EM-historien? Vel og merke har vi bare deltatt én gang, tilbake i Nederland og Belgia i 2000. Steffen Iversen ble matchvinner i 1-0-seieren, men vi avanserte ikke fra gruppespillet da vi tapte mot Jugoslavia og spilte uavgjort mot Slovenia. Spania vant gruppen men tapte mot Frankrike i kvartfinalen. Tre år senere vant Spania 5-1 sammenlagt over Norge i playoffen til Europamesterskapet 2004.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

¡Abrazo de gol! #VamosEspaña ????

A post shared by Selección Española de Fútbol (@sefutbol) on

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler