Fotballkanalen analyserer VM-landene: Tunisia

Fakta om Tunisia

  • FIFA-rangering: 21 (juni 2018)
  • Høyeste rangering: 14 (mai 2018)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: Gruppespillet
  • Trener: Nabil Maâloul

Veien til VM i Russland

VM-kvalifiseringen for Afrika er delt opp i hele tre runder, der de dårligst rangerte lagene må komme seg gjennom alle de tre kvalifiseringsrundene. Som det fjerde best kvalifiserte laget i Afrika slapp i midlertidig Tunisia den første runden og hoppet rett inn i den andre.

Der ble de 44 resterende lagene trukket mot hverandre i 22 dobbeltoppgjør, og Tunisia ble trukket mot Mauritania. Det endte 2-1 til Tunisia i begge oppgjørene og landet ble dermed klar for den tredje og siste kvalifiseringsrunden med 4-2 sammenlagt.

Og i fem grupper ble de resterende 22 lagene plassert for å kjempe om de fem plassene i VM som går til Afrika. Tunisia kom her i gruppe sammen med Den Demokratiske Republikken Kongo, Libya og Guinea.

Fire seire og to uavgjorte senere sørget for at Tunisia vant gruppen og slo følge med Nigeria, Marokko, Senegal og Egypt til sommerens mesterskap i Russland.

Tunisia har gått hele ni kamper uten å tape, og i år har de spilt fire vennskapskamper så langt. Det har endt med 1-0 hjemme over både Iran og Costa Rica, mens det har blitt 2-2 borte mot Portugal og hjemme mot Tyrkia nå i juni.

Største prestasjoner

Tunisia har deltatt i fire tidligere VM-sluttspill, i 1978 i tillegg til mellom 1998 og 2006. De har aldri kommet seg videre fra gruppespillet og har kun vunnet én av tolv spilte kamper. De vant den Afrikanske Nasjonscupen tilbake i 2004 etter å ha tapt finalen i både 1965 og 1996.

De har også gått helt til topps i det Afrikanske Nasjonsmesterskapet i 2011, og kan også vise til titler i den Arabiske Nasjonscupen i 1963 og de middelhavske lekene i 2001.

Gruppe og kamper i VM

Tunisias gruppe G i VM består av følgende fire lag:

  • Belgia
  • Panama
  • Tunisia
  • England

Tunisias kamper i VM:

Tunisia – England, 18. juni klokken 20.00 på Volgograd Arena i Volgograd

Belgia – Tunisia, 23. juni klokken 14.00 på Otkritie Arena i Moskva

Panama – Tunisia, 28. juni klokken 20.00 på Mordovia Arena i Saransk

Tunisias tropp i VM

Målvakter: Aymen Mathlouthi (Al-Baten), Farouk Ben Mustapha (Al-Shabab), Moez Hassen (Chateauroux)

Forsvar: Rami Bedoui (ES Sahel), Yohan Benalouane (Leicester City), Syam Ben Youssef (Kasimpasa), Dylan Bronn (Gent), Oussama Haddadi (Dijon) , Ali Maaloul (Al-Ahly), Yassine Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Nagguez (Zamalek)

Midtbane: Mohamed Amine Ben Amor (Al-Ahli SC), Sai-Eddine Khaoui (Troyes), Ahmed Khalil (Club Africain), Ellyes Skhiri (Montpellier), Ferjani Sassi (Al-Nasr), Ghaylene Chaalali (ES Tunis)

Angrep: Anice Badri (ES Tunis), Fakhreddine Ben Youssef (Al-Ittifaq), Naim Sliti (Dijon), Bassem Srarfi (Nice), Wahbi Khazri (Rennes), Saber Khalifa (Club Africain)

Fotballkanalens vurdering

Tunisia og trener Nabil Maâloul får en brutal start på dette mesterskapet, der de er i samme gruppe som to av gigantene, Belgia og England. Tredje landet i gruppen er Panama, som deltar for første gang.

Med seg til Russland har han en tropp som for det meste består av hjemlige spillere og spillere som spiller i Frankrike, som Tunisia tidligere var kolonisert av.

Keeper blir Mouez Hassan som til daglig spiller i Chateauroux, mens han trolig får Bronn fra belgiske Gent og Maaloul på kantene mens Benalouane fra Leicester er selvskreven i midtforsvaret. Ved siden av han har Yassine Meriah som regel spilt i de seneste treningskampene.

Dypt på midtbanen finner vi Skhiri fra Montpellier, mens Ben Amor og Sassi blir å finne foran han. Vinger er Naim Sliti fra Dijon og Sai-Eddine Khaoui mens kaptein og lagets viktigste spiller Wahbi Khazri blir å finne i en ganske fri rolle offensivt.

Det er en klar defensiv tilnærming Tunisia kommer til dette mesterskapet med, forståelig med tanke på motstanden de møter i gruppespillet. Men det er vanskelig å se hvordan de skal få noe som helst ut av det og det blir trolig exit etter tre kamper som i alle de fire tidligere deltakelsene.

Vi tipper Tunisia på jumboplass i gruppe G. Unibet tror heller ikke Tunisia har sjans i sommer og gir 451.00 i odds på Tunisia som VM-vinnere.

Se opp for

Wahbi Khazri – Den offensive spilleren som er Sunderlands eiendom har denne sesongen vært på utlån i franske Rennes og har gjort tingene sine godt. På 24 kamper i Ligue 1 ble det ni scoringer og to assists. På landslaget står han så langt med 12 scoringer på 37 landskamper.

Visste du

Tunisia i sine to siste treningskamper har spilt mens de har fastet på grunn av Ramadan? Og spillerne har en avtale om at hvis de spiller i det solen går ned så skal keeperen legge seg ned å late som han er skadet slik at utespillerne får sjans til å løpe bort til sidelinjen og få i seg litt fast og flytende føde.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler