Fotballkanalen analyserer VM-landene: Danmark

Fakta om Danmark

  • FIFA-rangering: 12 (juni 2018)
  • Høyeste rangering: 3 (august 1997)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: kvartfinale i 1998
  • Trener: Åge Hareide

Veien til VM i Russland

Danmark var rangert som det 24. beste landet i verden da gruppene til VM-kvalifiseringen til Europa ble trukket, og ble dermed plassert i seeding-gruppe to. Dermed måtte Åge Hareides menn belage seg på å møte ett av de best rangerte landene.

Og der var Danmark mildt sagt heldige og trakk Romania, mens Polen ble trukket fra seeding-gruppe tre. De resterende lagene i gruppe E var Montenegro, Armenia og Kazakhstan.

Det ble en noe rufsete start på kvalifiseringen med et forventet tap borte mot Polen, tap hjemme for Montenegro og 0-0 borte mot Romania. Men med 4-0 hjemme mot Polen i den syvende runden snudde det for danskene.

Med seier borte mot Montenegro i den den sistekvalifiseringsrunden ble det klart at det var Danmark og ikke Montenegro som tok den viktige andreplassen i gruppen og dermed sikret seg playoff.

I playoffen trakk Danmark Irland, og det så noe mørkt ut da det kun ble 0-0 hjemme i Parken i det første oppgjøret. Men med blant annet hele tre mål av Danmarks stjernespiller Christian Eriksen ble det 5-1-seier i returoppgjøret i Dublin og Danmark kunne feire VM-billett.

Så langt i år har Danmark spilt tre treningskamper, men kun scoret ett mål. Først vant de 1-0 og spilte 0-0 mot Panama og Chile i mars på hjemmebane. Og lørdag 2. juni ble det 0-0 mot Sverige på Friends Arena før det blir kamp hjemme mot Mexico på lørdag 9. juni.

Beste prestasjoner

For å være et lite land fra Skandinavia, både i størrelse og folketall, har Danmark en stolt fotballhistorie å vise til med flere store internasjonale bragder.

Den største er selvsagt når de gikk helt til topps i Sverige-EM tilbake i 1992. Danmark var egentlig ikke kvalifisert til mesterskapet, men grunnet urolighetene på Balkan ble Jugoslavia nektet å delta, og Danmark gikk plassen istedenfor.

Danmark avanserte fra gruppen som besto av Sverige, Frankrike og England, mens Nederland ble slått på straffesparkkonkurranse i semifinalen. I finalen ble det en kruttsterk 2-0-seier over Tyskland, og en av de største overraskelsene i internasjonal fotball i historien var et faktum.

Danmark klarte å nå en semifinale i samme turnering i Frankrike i 84, og har i tillegg gått helt til topps i Confederations Cup, i Saudi Arabia i 1995.

Gruppe og kamper i VM

Danmarks gruppe C i VM består av følgende fire lag:

  • Frankrike
  • Australia
  • Peru
  • Danmark

Danmarks kamper i VM:

Peru – Danmark, 16. juni klokken 18.00 på Mordovia Arena i Saransk

Danmark – Australia, 21. juni klokken 14.00 på Cosmos Arena i Samara

Danmark – Frankrike, 26. juni klokken 16.00 på Luzhniki stadion i Moskva

Danmarks VM-tropp:

Målvakter: Kasper Schmeichel (Leicester), Jonas Lössl (Huddersfield), Frederik Rönow (Brondby)

Forsvar: Simon Kjær (Sevilla), Andreas Christensen (Chelsea), Mathias Jørgensen (Huddersfield), Jannik Vestergaard (Borussia Monchengladbach), Henrik Dalsgaard (Brentford), Jens Stryger Larsen (Udinese), Jonas Knudsen (Ipswich)

Midtbane: William Kvist (FC Copenhagen), Thomas Delaney (Werder Bremen), Lukas Lerager (Bordeaux), Lasse Schöne (Ajax), Christian Eriksen (Tottenham), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruña)

Angrep: Pione Sisto (Celta Vigo), Martin Braithwaite (Bordeaux), Andreas Cornelius (Atalanta), Viktor Fischer (FC Copenhagen), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Nicolai Jørgensen (Feyenoord), Kasper Dolberg (Ajax)

Fotballkanalens vurdering

Åge Hareide er klar for sitt første mesterskap etter å ha feilet med å ta Norge til to mesterskap på midten av 2000-tallet. Dog skal det sies at historien kunne sett veldig annerledes ut hadde det ikke vært for to keepertabber i kvalifiseringen til EM 2008.

Med seg til Russland har han to målvakter som begge har hatt en meget god sesong i Premier League, i tillegg til en som har stått godt i danske Brøndby. Kasper Schmeichel blir førstevalg men krisen er ikke total om en av de andre må ta ansvar.

I forsvar blir Sevilla-stopper Simon Kjær sjefen, ikke bare i forsvaret, men med kapteinsbindet også for hele laget. Brentford-stopper Andreas Bjelland ble ikke tatt ut i den endelige troppen, og dermed får trolig Kjær selskap av Chelsea-stopper Andreas Christensen i midtforsvaret. På backplass blir det nok Dalsgaard og Stryger Larsen på henholdsvis høyre og venstre.

Sentralt kommer William Kvist og Thomas Delaney til å ta hver sin side av playmaker og Danmarks store stjerne Christian Eriksen, mens Yussuf Paulsen og Pione Sisto for det meste tar høyre og venstrekant.

Og tilbake til Christian Eriksen så er dette selvsagt mannen som skal gjøre det om Danmark skal avansere i dette mesterskapet. Tottenham-stjernen har lenge slitt med å imponere på landslaget, men har under Åge Hareide virkelig begynt å vise det som bor i han, noe de tre målene borte mot Irland i playoffen tydelig viste.

På topp blir trolig Feyenoords Nicolai Jørgensen foretrukket, og med Nickolas Bendtner utelatt er det Andreas Cornelius og Kasper Dolberg som blir de foretrukne reservene.

Frankrike blir selvsagt den store nøtten å knekke for Danmark i gruppe C, men Danmark har slått Frankrike i mesterskap før. Både i EM 1992 og VM 2002 vant Danmark i gruppespillet.

Peru er et lite ubeskrevet blad, men skal være et svakere lag enn Danmark. Australia også, noe 1-4-tapet for Norge på Ullevaal i mars tydelig viste.

Vi tror Danmark klarer å ta seg til en 16-delsfinale i sommer via en andreplass i gruppe C.

Unibet gir 101.00 i odds for Danmark som sensasjonelle VM-vinnere.

Se opp for

Pione Sisto – Her hadde det vært enkelt å si Christian Eriksen, men han er såpass åpenbar. Derfor vil vi advare mot Pione Sisto som virkelig har hatt en god sesong i Celta Vigo i La Liga denne sesongen. Han har lenge blitt sett på som ett av de største vingtalentene i Europa, og i en alder av 23 år har han i år fått sitt store gjennombrudd med hele ti assists og fire mål i Spania. Etablert seg på landslaget og står så langt med 13 landskamper for Danmark. Se opp for hans enorme hurtighet og teknikk.

Visste du

At Danmark under Åge Hareide nå har gått hele 14 kamper i strekk uten å tape en kamp? 0-1-tapet mot Montenegro hjemme i parken den 11. oktober 2016 er sist gang Danmark tapte, og de fjorten kampene som har gått siden er ny rekord for det danske herrelandslaget. En tøff kamp hjemme mot Mexico venter i helgen, og Danmark skal være på sitt beste for å sørge for at rekorden blir enda vanskeligere å slå for fremtidige generasjoner.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler