Fotballkanalen analyserer VM-landene: Argentina

Fakta om Argentina

  • FIFA-rangering: 5 (juni 2018)
  • Høyeste rangering: 1 (fire anledninger, senest april 2017)
  • Deltakelser i VM: 17
  • Beste prestasjon i VM: Vinnere i 1978 og 1986
  • Trener: Jorge Sampaoli

Veien til VM i Russland

VM-kvalifiseringen for Sør-Amerika består av totalt 10 land som blir plassert i én kvalifiseringsgruppe der alle landene spiller mot hverandre to ganger, og etter 18 runder går de fire beste nasjonene direkte til VM mens femtemann må gjennom playoff mot et lag fra Oseania.

Etter 18 kamper var Argentina klar for VM, naturligvis tenker man nok. Men nei, Argentinas kvalifisering til dette mesterskapet var langt ifra så enkel som den kanskje burde være med tanke på hva spillere som er tilgjengelig.

Med 28 syv seire, syv uavgjorte, fire tap og 28 poeng ble det til slutt tredjeplass på Argentina, kun to poeng over Chile som havnet på sjetteplass og dermed ikke klarte å kvalifisere seg.

Og at man endte hele 13 poeng bak gruppevinner Brasil er nok ikke det mest urovekkende, men at et lag bestående av spillere som Messi, Higuaín, Di Maria, Agüero og Dybala for å nevne noen, ikke klarte å score mer enn 19 mål på 18 kamper.

På den lyse siden slapp de kun inn 16 mål, nest minst i kvalifiseringen. Brasil vant gruppen med 41 poeng, 41 scorede mål og kun 11 innslupne.

Så langt i år har Argentina spilt tre vennskapskamper som har endt med 2-0-seier over Italia på bortebane og et ydmykende 1-6-tap borte mot Spania i mars. 29. mai ble det 4-0 hjemme mot Haiti mens den planlagte vennskapskampen borte mot Israel i morgen lørdag 9. juni ble avlyst av sikkerhetsmessige grunner.

Største prestasjoner

Argentina er to ganger verdensmester og dermed et av de mest meriterte landene i fotballverden. Men det begynner å bli en stund siden, og vi må helt tilbake til 1986 for å vinne sist gang Argentina gikk helt til topps i verdensmesterskapet.

Den gangen ble det seier over Vest-Tyskland i finalen i Mexico, mens man åtte år tidligere stakk av med seieren på hjemmebane mot Nederland. For fire år siden måtte Argentina gi tapt på overtid mot Tyskland i finalen mens det også ble sølv i 1990 og i det første verdensmesterskapet i 1930.

Argentina har i tillegg to seire i Copa America, i 1991 og i 1993, mens det også ble gullmedaljer i den olympiske fotballturneringen i 2004 og 2008.

Gruppe og kamper i VM

Argentinas gruppe D i VM består av følgende fire lag:

  • Argentina
  • Island
  • Kroatia
  • Nigeria

Argentinas kamper i VM:

Argentina – Island, 16. juni klokken 15.00 på Otkritie stadion i Moskva

Argentina – Kroatia, 21. juni klokken 20.00 på Nizhny Novgorod stadion i Nizhny Novgorod

Nigeria – Argentina, 26. juni klokken 20.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Argentinas VM-tropp

Målvakter: Sergio Romero (Manchester United), Willy Caballero (Chelsea), Franco Armani (River Plate)

Forsvar: abriel Mercado (Sevilla), Cristian Ansaldi (Torino), Eduardo Salvio (Benfica), Javier Mascherano (Hebei China Fortune), Nicolas Otamendi (Manchester City), Federica Fazio (Roma), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolas Tagliafico (Ajax), Marcos Acuna (Sporting CP)

Midtbane: Manuel Lanzini (West Ham), Maximiliano Meza (Independiente), Lucas Biglia (Milan), Ever Banega (Sevilla), Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain), Angel Di Maria (Paris Saint-Germain), Cristian Pavon (Boca Juniors)

Angrep: Paulo Dybala (Juventus), Lionel Messi (Barcelona), Sergio Aguero (Manchester City), Gonzalo Higuain (Juventus)

Fotballkanalens vurdering

Argentina-trener Jorge Sampaoli har utvilsomt et talentfullt mannskap med seg til Russland, men det er vanskelig å si at hverken han eller laget har levd opp til forventingene.

1-6 mot Spania i mars viste virkelig hvilke svakheter laget har defensivt, der Manchester Citys Otamendi vel er den eneste som virkelig har prestert i sesongen som gikk.

Keeperplassen er også et stort usikkerhetsmoment, der Manchester Uniteds Romero har vært skadet i opptakten til mesterskapet og Caballero ikke har fått veldig mye spilletid i Chelsea denne sesongen.

Beveger vi oss lenger frem på banen øker anseelsen blant spillerne, og Samapoli har så mye å velge i at spillere som Mauro Icardi, Javier Pastore og Angel Correa må se VM fra sofaen.

Higuaín blir foretrukket på topp med Messi i en fri rolle bak seg mens Lo Celso/dybala og Di Maria trolig tar hver sin ving. Dette er siste sjanse for både Messi og De Maria til å virkelig imponere i et mesterskap, og alt annet enn minst en semifinale i år vil være ekstremt skuffende.

I gruppe med Nigeria, island og Kroatia blir det trolig Argentina og Kroatia som kjemper om å bli gruppevinner, men både Island og Nigeria er potensielle bananskrell for dem begge.

Vi tror Argentina vinner gruppen, men det er ikke sikkert det blir mer enn en kvartfinale. Unibet har troen og har satt oddsen på Argentina som VM-vinnere på 10.00.

Se opp for

Paulo Dybala – Juventus-angriperen er utvilsomt den mest talentfulle spilleren Argentina har etter Messi, men til tross for det er det langt i fra sikkert at vi får se han i startoppstillingen i alle kampene. Har både farten og teknikken til å skape ting helt på egenhånd, men også blikket og spilleforståelsen til å sette opp sine lagkamerater. Å få samarbeidet mellom han og Messi i gang blir helt avgjørende for Argentina i Russland.

Visste du

At Argentina var det ene laget i den aller første VM-finalen i Uruguay? Kampen ble spilt mot vertsnasjonen, og uenigheter om hvilken ball som skulle bli brukt resulterte i at Argentina sin ball ble brukt i førsteomgang mens Uruguay sin ble brukt i den andre. Den belgiske dommeren krevde at en båt sto klar i havnen én time etter kampslutt i tilfelle han måtte rømme stadion. Det behøvde han ikke, da 93.000 elleville fans fikk se hjemmelaget vinne 4-2 over Argentina.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler