Fotballkanalen analyserer VM-landene: Brasil

Fakta om Brasil

  • FIFA-rangering: 2 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 1 (153 måneder til sammen)
  • Deltakelser i VM: 21
  • Beste prestasjon i VM: Vinnere i 58, 62, 70, 94 og 02
  • Trener: Tite

Veien til VM i Russland

VM-kvalifiseringen for Sør-Amerika består av totalt 10 land som blir plassert i én kvalifiseringsgruppe der alle landene spiller mot hverandre to ganger, og etter 18 runder går de fire beste nasjonene direkte til VM mens femtemann må gjennom playoff mot et lag fra Oseania.

Og etter 18 kamper sto Brasil med hele 12 seire og bare ett tap. Det ga førsteplass i gruppen med 41 poeng, hele ti poeng mer enn Uruguay på andreplass. Argentina og Colombia fulgte med til VM mens Peru også ble med via sin seier i playoffen mot New Zealand.

I år har Brasil så langt spilt tre vennskapskamper som alle har endt med seier, først ble det 3-0 borte mot Russland og 1-0 borte mot Tyskland i mars før Kroatia ble slått 2-0 i England i helgen som var. Enda end vennskapskamp venter før alvoret starter, bortekamp mot Østerrike på førstkommende lørdag.

Største prestasjoner

Det er nok å ta av når man skal oppsummere Brasils største prestasjoner, men det er en stund siden de gikk helt til topps i en av de to store turneringene de deltar i regelmessig, VM og Copa America.

I VM må vi helt tilbake til Japan og Sør-Korea i 2002 for å finne sist gang det var Brasil som løftet trofeet med seier over Tyskland i finalen. Før det ble det Brasil-seier i USA i 1994, i Mexico i 1970, i Chile i 1962 og i Sverige i 1958.

I Copa America har Brasil blitt mester totalt åtte ganger på 35 deltakelser, sist gang i 2007, mens første gang var helt tilbake i 1919. I tillegg har Brasil vunnet Confederations Cup syv ganger, sist i 2013, og den olympiske fotballturneringen på hjemmebane i Rio i 2016.

Gruppe og kamper i VM

Brasils gruppe E i VM består av følgende fire lag:

  • Brasil
  • Sveits
  • Costa Rica
  • Serbia

Kampene til Brasil i VM:

Brasil – Sveits, 17. juni klokken 20.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Brasil – Costa Rica, 22. juni klokken 14.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Serbia – Brasil, 27. juni klokken 20.00 på Otkritie stadion i Moskva

Brasils tropp til VM:

Alisson, Ederson, Cassio; Danilo, Fagner, Marcelo, Filipe Luis, Thiago Silva, Marquinhos, Miranda, Pedro Geromel; Casemiro, Fernandinho, Paulinho, Fred, Renato Augusto, Philippe Coutinho, Willian, Douglas Costa; Neymar, Taison, Gabriel Jesus, Roberto Firmino.

Fotballkanalens vurdering

Trener Tite (Fullt navn: Adenor Leonardo Bacchi) tok over Brasil etter at Dunga fikk sparken i juni 2016. Tite hadde nett opp vunnet den brasilianske serien med Corinthanias, samme lag som han tok til gull i VM for klubblag i 2012. Han har virkelig fått fart på sakene igjen med god hjelp av lagets store stjerne Neymar, og for øyeblikket er 1-7-tapet for Tyskland i semifinalen i VM på hjemmebane i 2014 et fjernt minne.

I mål er trolig Ederson fortsatt førstevalg, men Alissons gode sesong i Roma har nok ikke gått ubemerket hen i Brasil, og sørger dermed for at det er meget god dekning på keeperplassen.

I forsvar er Danilo og Marcelo bankers på backene, mens Silva, Miranda og Marquinhos kjemper om de to plassene sentralt. Sentralt vil både Paulhino, Casemiro, Fernandinho og Willian få mye spilletid, mens Coutinho trolig også vil få spilletid her for å gi plass til Neymar lenger fremme på venstresiden.

Midtspiss blir trolig Manchester Citys Gabriel Jesus, men trener Tite har gitt utrykk for at Liverpools Roberto Firmino ikke er langt bak han i køen, og vil også få en del spilletid i Russland i sommer.

Brasil har en av de absolutt sterkeste troppene i sommerens mesterskap, og om de vinner sin relativt tøffe gruppe bestående av Sveits, Costa Rica og Serbia vil de trolig unngå å møte Tyskland i utslagsrundene. Dermed kan det bli en mulig finale mellom Brasil og Tyskland, og muligheter for en perfekt revansje for 1-7-tapet for fire år siden.

Vi tror Brasil går helt til finalen i dette mesterskapet. Tror du det samme? Unibet gir 5.00 i odds for Brasil som vinnere, og gjør dem dermed til favoritter i VM 2018.

Se opp for

Neymar – Brasils absolutte største stjerne sto en stund i fare for å ikke rekke VM, men i helgen var han tilbake for Brasil og fikk en omgang i 2-0-seieren mot Kroatia i England. Neymar bidro med et flott mål og viste at han kommer til å bli viktig for sør-amerikanerne i sommer. 26-åringen har allerede rukket å spille 83 landskamper og har på dem bidratt med hele 53 landslagsmål.

Visste du

At i Brasil er det vanlig at landets banker stenger tre timer før kampstart når Brasil skal spille kamp i verdensmesterskapet? Det forteller litt om hvor stor fotballen er i landet som perfeksjonerte sporten. Brasilianerne kaller fotball for Jogo Bonito, noe som betyr «Det nydelige spillet».

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler