Fotballkanalen analyserer VM-landene: Island

Fakta om Island

  • FIFA-rangering: 22 (mai 2018)
  • Høyeste rangering: 18 (mai 2018)
  • Deltakelser i VM: 1 (første i år)
  • Beste prestasjon i VM: x
  • Trener: Heimir Hallgrimsson

Veien til VM i Russland

Island var før kvalifiseringen startet rangert som det 23. beste laget i verden. Det etter at de imponerte stort og kom seg helt til en kvartfinale i EM den sommeren, som var islendingene sitt første store mesterskap i historien.

Dermed kom de i gruppen med de nest best seedede lagene, og kunne glede seg over å slippe unna med kun én kanon fra den best seedede gruppen. Island slapp unna med det dårligst rangerte laget derfra, Kroatia, men måtte uansett bryne seg på en tøff gruppe som også besto av Tyrkia, Ukraina, Finland og Kosovo.

Og Island startet ved å ikke tape de tre første kampene, der de blant annet spilte 1-1 borte mot Ukraina og vant 2-0 hjemme mot Tyrkia. Når syv kamper var spilt og det blant annet hadde blitt tap for Finland så det ut til at andreplass og playoff var det beste de islandske spillerne kunne håpe på.

Men da slo de bare til og vant sine tre siste kamper. 2-0 hjemme mot Ukraina, hele 3-0 borte mot Tyrkia og 2-0 hjemme mot Kosovo sørget for at Island vant gruppen foran tre store fotballnasjoner som Kroatia, Ukraina og Tyrkia.

Seks vennskapskamper har blitt spilt siden den gang: 1-2-tap borte mot Tsjekkia, 1-1 borte mot Qatar, 6-0 og 4-1 borte mot Indonesia, 0-3 borte mot Mexico og 1-3 borte mot Peru.

Lørdag tar Island imot Norge i Reykjavik før Ghana kommer på besøk 7. juni samme sted til den siste vennskapskampen før Argentina venter i den første VM-kampen.

Største prestasjoner

Island har ikke mye å vise til historisk sett, men de siste seks årene har vært Islands tid for å skinne på den store fotballhimmelen, for å si det mildt. Det startet i kvalifiseringen til VM 2014 da Island tok andreplassen i gruppen bak Sveits men foran Slovenia, Norge, Albania og Kypros. I playoffen ble det et knepent 0-2-tap sammenlagt mot Kroatia, men Island hadde for alvor vist at de hadde noe på gang.

To år senere var de kvalifisert for sitt første mesterskap noensinne, etter å ha kommet på andreplass i sin EM-kvalifiseringsgruppe sammen med Tsjekkia, Tyrkia, Nederland, Kazakhstan og Latvia.

I mesterskapet sørget blant annet 1-1 mot Portugal for at Island avanserte fra gruppen, og i utslagsrundene ble det seier mot England før vertsnasjon Frankrike ble for sterke i kvartfinalen.

Gruppe og kamper i VM

Islands gruppe D i Vm består av følgende fire lag:

  • Argentina
  • Island
  • Kroatia
  • Nigeria

Islands kamper i VM:

Argentina – Island, 16. juni klokken 15.00 på Otkritie stadion i Moskva

Nigeria – Island, 22. juni klokken 17.00 på Volgograd Arena i Volgograd

Island – Kroatia, 26. juni klokken 20.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don

Today is the day. And it will be a good day. #fyririsland #fifaworldcup

A post shared by Knattspyrnusamband Íslands (@footballiceland) on

VM-troppen

(troppen vil bli kuttet ned til 23 mann før VM starter)

Målvakter: Hannes Halldorsson (Randers), Runar Runarsson (Nordsjaelland), Frederik Schram (Roskilde)

Forsvarsspillere: Kari Arnason (Aberdeen), Holmar Eyjolfsson (Levski Sofia), Rurik Gislason (Sandhausen), Sverrir Ingason (Rostov), Hordur Magnusson (Bristol City), Birkir Saevarsson (Valur), Ragnar Sigurdsson (Rostov), Ari Skulason (Lokeren)

Midtbanespillere: Birkir Bjarnason (Aston Villa), Samuel Fridjonsson (Valerenga), Johann Gudmundsson (Burnley), Aron Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Everton), Olafur Skulason (Karabukspor), Arnor Traustason (Malmo)

Angrepsspillere: Jon Bodvarsson (Reading), Alfred Finnbogason (Augsburg), Albert Gudmundsson (PSV), Bjorn Sigurdarson (Rostov)

Fotballkanalens vurdering

Trener Heimir Hallgrimsson var assistenttrener under nåværende Norge-trener Lars Lagerbäck da de tok Island til EM sommeren 2016, og islendingen som er tannlege til vanlig har videreført stilen som vi kjenner igjen i dagens Norge-lag.

Og det er en spillestil som er avhengig av en ekstrem laginnsats og utholdenhet fra hver spiller og hver lagdel. Der de mangler kvalitet tar de det igjen på moral, og selv om det er en tøff gruppe viste Island for to år siden at de absolutt ikke skal tas lett på.

Håpet er at deres store stjernespiller Gylfi Sigurdsson skal rekke å bli klar til gruppespillskampene. Everton-spilleren har vært ute siden mars, og det så lenge ut til at han ikke skulle rekke VM i det hele tatt. Nå ser det mer lovende ut, og om han er med er han spilleren som kan sende den pasningen eller score det målet som sender Island til utslagsrundene.

Åpningskampen mot Argentina og Messi blir tøff og ender etter alle solemerker med tap, derfor har Island presset på seg når Nigeria venter i den andre kampen. Siste kamp er mot Kroatia, som Island senest i kvalifiseringen til mesterskapet viste at de kunne slå. Kampen om andreplassen står mellom de tre sistnevnte, og vi tror det blir marginer som avgjør hvem som følger Argentina videre til utslagsrundene.

Tror du Island kan stå for tidenes VM-overraskelse? Unibet gir 201.00 i odds for Island som verdensmestre.

Se opp for

Albert Gudmundsson – Den 20 år gamle PSV Eindhoven-vingen har fått sitt gjennombrudd på det islandske landslaget etter gode prestasjoner for både PSV og deres andrelag. Han har fått ni kamper for Eredivisie-mesterne denne sesongen og har bidratt med tre målgivende. Så langt har han fått prøve seg i fire vennskapskamper for Island og har bidratt med tre mål. Ikke se bort ifra at han kommer inn fra benken i juni og bidrar til å få kampene til å ende i Islands favør.

Visste du

At Island er det minste landet som noen gang har kvalifisert seg til VM? Med sine omtrent 340.000 innbyggere er faktisk Island mindre befolket enn noen av vertsbyene i sommerens Fotball-VM. På den ande siden er verdens tredje mest befolkede land, USA med sine 330.000.000 innbyggere, ikke klart å kvalifisere seg til VM i Russland. 330.000.000 er 1000 ganger flere mennesker enn på island….

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler