Fotballkanalen analyserer VM-landene: Peru

Fakta om Peru

  • FIFA-rangering: 10 (mai 2018)
  • Beste plassering: 10 (oktober 2017)
  • Deltakelser i VM: 4
  • Beste prestasjon i VM: Topp 8 (kvartfinale i 1970 og 2. runde i 1978)
  • Trener: Ricardo Gareca

Gruppe og kamper i VM

Perus gruppe C i VM består av følgende fire lag:

  • Australia
  • Danmark
  • Frankrike
  • Peru

Kampene til Peru i VM:

Peru – Danmark, 16. juni klokken 18.00 på Mordovia Arena i Saransk

Frankrike – Peru, 21. juni klokken 17.00 på Central stadion i Yekaterinburg

Australia – Peru, 26. juni klokken 16.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Troppen til Peru til VM:

Målvakter: Gallese (Veracruz-MEX), Carlos Caceda (Veracruz-MEX) and Jose Carvallo (UTC).

Forsvarsspillere: Aldo Corzo (Universitario), Luis Advincula (Lobos BUAP-Mexico), Miguel Araujo (Alianza Lima), Alberto Rodriguez (Junior-Colombia), Christian Ramos (Veracruz-Mexico), Anderson Santamaria

Midtbanespillere: Renato Tapia (Feyenoord), Pedro Aquino (Lobos BUAP), Yoshimar Yotun (Orlando City), Sergio Pena (Granadan), Edison Flores (Aalborgk), Paolo Hurtado (Vitoria de Guimaraes), Wilder Cartagena (Veracruz), Nilson Loyola (Melgar), Christian Cueva (Sao Paulo), Andre Carrillo (Watford).

angrepsspillere: Jefferson Farfan (Lokomotiv), Andy Polo (Portland Timbers), Raul Ruidiaz (Morelia).

Así terminamos una semana más de entrenamiento. Foto: @rsifuentesb

A post shared by Selección Peruana – FPF (@tufpfoficial) on

Veien til Russland

VM-kvalifiseringen for Sør-Amerika (CONMEBOL) er av det enklere slaget, og alle de ti nasjonene tilhørende konfederasjonen deltar i ett gruppespill bestående av alle lagene. Etter at alle lagene har spilt borte og hjemme mot hverandre, er de fire best plasserte klar for verdensmesterskapet, mens det femte beste laget må ut i playoff mot et lag fra Oseania-kvalifiseringen.

Etter 18 spilte kamper sto Peru med syv seire, fem uavgjorte og 26 poeng, a poeng med Chile. Men med en to mål bedre målforskjell var det Peru som tok den avgjørende femteplassen foran Alexis Sanchez, Arturo Vidal og de andre chilenske stjernene.

I playoffen møtte Peru New Zealand fra Oseania-kvalifiseringen (OFC). Etter 0-0 på bortebane sørget mål av Cristian Ramos og veteranen Jefferson Farfán på Estadio Nacional i Lima for at det ble 2-0 sammenlagt, og Peru var klar for VM i Russland.

I mars spilte Peru to vennskapskamper der de først vant 2-0 hjemme mot Kroatia før årets VM-debutanter Island ble slått 3-1 på bortebane. Før VM starter Peru spille tre vennskapskamper til. Hjemme mot Skottland, borte mot Saudi Arabia og borte mot våre svenske naboer.

Største prestasjoner

Peru hadde sin storhetstid på 70- og starten av 80-tallet, og de deltok i VM i både 1970, 1978, og 1982. I 1970 kom de seg videre fra gruppespillet, men i kvartfinalen ble det tap mot Brasil som til slutt vant hele turneringen.

Peru deltok også i det første VM i Uruguay i 1930, men har ikke deltatt i verdensturneringen siden Spania-VM i 1982.

I Copa America har de deltatt hele 29 ganger, og i 1939 og i 1975 gikk peruanerne helt til topps i mesterskapet for Sør-Amerika.

Fotballkanalens vurdering

Perus argentinske trener Ricardo Gareca var faktisk han som sørget for at Peru ikke klarte å kvalifisere seg til VM i 1986 da han scoret det avgjørende målet som sendte Argentina til verdensmesterskapet på bekostning av Peru.

Han har de siste tiårene trent klubber som Palmeiras, Velez Sarsfield og America de Cali før han i 2015 tok over det peruanske landslaget.

Lagets antatt førstekeeper Pedro Gallese har siden februar slitt med en kneskade, men er trolig klar for å vokte buret i Russland om noen uker. I forsvaret på Gareca blant annet sette sin lit til to spillere som nesten ikke har spilt for sine respektive klubblag den siste tiden.

34 år gamle Alberto Rodriguez har vært ute store deler av sesongen med en skade i sitt høyre ben, mens venstreback Miguel Trauco kun har spilt tre kamper denne sesongen for Flamengo i Brasil.

På midten finner vi en av få spillere som til vanlig befinner seg i Europa. Renato Tapia spiller for Feyenoord i Nederland og har siden han kom til klubben i 2016 notert seg for 26 kamper. Kaptein Paolo Guerrero er trolig ikke med til VM etter at han testet positivt for kokain i fjor høst. Lagkapteinene til Australia, Danmark og Frankrike har dog anmodet FIFA om å la han spille, men det er trolig liten sjans for at de blir hørt.

Fremover på banen finner vi trolig Watfords André Carrillo i en vingposisjon, mens 33 år gamle Jefferson Farfán og Raúl Ruidiaz skal sørge for at ballen finner nettmaskene.

Peru har havnet i en tøff gruppe sammen med stjernegalleriet til Frankrike og Åge Hareides Danmark som i skrivende stund ikke har tapt på 13 landskamper. Australia skal være overkommelig for Garecas menn, hvert fall om de presterer slik de gjorde mot Norge på Ullevål i mars (1-4).

Vi tror det blir tøft for Peru, og det blir til slutt en tredjeplass i gruppe C. Også Unibet tror det blir tøft, og gir Peru 151.00 i odds som VM-vinnere.

Se opp for

Jefferson Farfán – Perus største stjerne har rukket å bli 33 år gammel, men har enda kvaliteter som kan bli svært avgjørende for landet i sommer. Denne sesongen har han puttet 10 mål og seks målgivende på 22 ligakamper for Lokomotiv Moskva. Den tidligere PSV Eindhoven og Schalke 04-spilleren står oppført med 24 mål på 81 landskamper for Peru.

Visste du

At Peru sitt 0-6-tap for vertene Argentina i VM 1978, som sendte Peru ut av turneringen, trolig var fikset? Genaro Ledesma, en tidligere senator i Peru fortalte i 2012 at resultatet var avgjort på forhånd etter ønske fra den argentinske diktatoren Jorge Videla. Målvakten til Peru den kampen var Ramon Quiroga, som var født og oppvokst i Argentina. Argentina vant også hele turneringen det året.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler