Fotballkanalen analyserer VM-landene: Belgia

Fakta om Belgia

  • FIFA-plassering: 3 (mai 2018)
  • Beste plassering: 1 (mars 2016)
  • Deltakelser i VM: 13
  • Beste prestasjon i VM: fjerdeplass i 1986
  • Trener: Roberto Martinez

Veien til Russland

Belgia var ett av fire lag som gikk gjennom VM-kvalifiseringen i Europa ubeseiret. I gruppe med Hellas, Bosnia, Estland, Kypros og Gibraltar spilte Belgia uavgjort bare én kamp og ble suveren gruppevinner med 28 poeng, 46 scorede mål og kun seks innslupne på 10 kamper.

Blant resultatene i gruppen er 9-0 mot sisteplasserte Gibraltar og hele 8-1 mot Estland. Uavgjortresultatet kom på hjemmebane da Hellas holdt Belgia til 1-1.

Etter at kvalifiseringen ble avsluttet har Belgia spilt tre vennskapskamper, 3-3 mot Mexico, 1-0 mot Japan og 4-0 mot Saudi Arabia, alle VM-klare nasjoner. Før VM sparkes i gang venter det kamper mot Portugal, Egypt og Costa Rica, også det kun nasjoner som skal delta i VM.

Største prestasjoner

Belgia har deltatt i hele 13 av 21 mulige verdensmesterskap, senest i Brasil for fire år siden. På de 13 deltakelsene er tap i bronsefinalen mot Frankrike i 1986 det beste resultatet landet har å vise til.

Ellers har de klart å avansere fra gruppespillet ved fem tidligere anledninger. For fire år siden ble det kvartfinale for de utvalgte belgierne.

I EM tok Belgia tredjeplass første gang de deltok i 1972, mens de var tapende finalister i Italia-EM i 1980. For to år tapte de kvartfinalen mot Wales 1-3.

Gruppe og kamper i VM

Belgias gruppe G i VM består av følgende fire lag:

  • Belgia
  • Panama
  • Tunisia
  • England

Kampene til Belgia i VM:

Belgia – Panama, 18. juni klokken 17.00 på Fisht Olympic stadion i Sotsji

Belgia – Tunisia, 23. juni klokken 14.00 på Otkritie stadion i Moskva

England – Belgia, 28. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Fotballkanalens vurdering

Landslagstrener Roberto Martinez leder Belgia i sitt første mesterskap, og spanjolen har nettopp skrevet under en ny kontrakt som binder han til jobben til etter EM i 2020.

Han har tidligere trent lag som Wigan, Swansea og Everton i Premier League og i 2013 gikk hans Wigan helt til topps i FA-cupen med seier over Manchester City i finalen, Martinez eneste tittel som trener.

Med seg til Russland har han en tropp proppet med stjernespillere, der navn som Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku er bekjent for de fleste. En av verdens beste keepere, Thibaut Courtois, er bankers på keeperplassen.

Den største usikkerheten i laget finnes i de bakre rekkene. Både Tottenhams Toby Alderweireld og Barcelonas Thomas Vermaelen har slitt med spilletid i år, mens Vincent Kompany har tilbragt mer tid på skadestuen enn på banen denne sesongen.

På midtbanen har både Axel Witsel og Yannick Carrasco flyttet østover til kinesisk fotball, og det kan bli spennende å se om det går ut over spilletiden deres i VM. Monacos Youri Tielemans kan potensielt ta Witsels plass på sentral midtbane.

Fremover på banen finner vi det meste av kvaliteten til dette Belgia-laget, og både Romelu Lukaku, Eden Hazard, Dries Mertens og Kevin De Bruyne må levere om Belgia skal klare å slå fjerdeplassen fra 1986.

Vi tror det også denne gangen er slutt på eventyret etter kvartfinalen for Belgia. Unibet gir 12.00 i odds for Belgia som VM-vinnere.

Se opp for

Romelu Lukaku – Kraftspissen er straks ferdig med sin første sesong i Manchester United etter overgangen fra Everton i fjor sommer. Med 16 mål på 34 ligakamper er det mange som mener at han har vært en ørliten skuffelse, men ved sin tilstedeværelse på topp er alltid et uromoment for motstanderlagene.

I VM-kvalifiseringen har det dog blitt imponerende 11 mål, og på de tre siste vennskapskampene for Belgia har det blitt fem mål for 25-åringen. Han står med totalt 33 mål på 66 landslagskamper.

Visste du

At Belgia var ett av lagene i den første internasjonale kampen som ble spilt utenfor Storbritannia. 1. mai 1904 tok de imot Frankrike til kamp i Brussel, og kampen endte 3-3. Under en måned senere stiftet Belgia og seks andre europeiske nasjoner FIFA.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle deltakerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

? Signed ! ? #2MoreYears #REDTOGETHER ?? ? #WorldCup

A post shared by Belgian Red Devils (@belgianreddevils) on

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler