Fotballkanalen analyserer VM-landene: Costa Rica

Fakta om Costa Rica

  • FIFA-rangering: 25 (april 2018)
  • Høyeste rangering: 13 (mars 2015)
  • Deltakelser i VM: 5
  • Beste prestasjon i VM: Kvartfinale i 2014
  • Trener: Óscar Ramírez

Veien til VM i Russland

Med sin beliggenhet i Mellom-Amerika kvalifiserte Costa Rica seg til CM gjennom kvalifiseringen for Nord- og Mellom-Amerika (CONCACAF). Av totalt 35 nasjoner var Costa Rica det best seedede laget, og dermed slapp dem de tre første kvalifiseringsrundene.

I den fjerde runden ble de Costa Rica og de fem andre best seedede lagene plassert i totalt tre grupper sammen med de seks gjenværende lagene fra de tre første kvalifiseringsrundene.

Her ble Costa Rica gruppevinner i gruppe med Panama, Haiti og Jamaica, og Costa Rica og Panama tok dermed turen videre til den femte og siste kvalifiseringsrunden.

Den femte runden besto av de to beste lagene fra hver av de tre gruppene i den fjerde runden, Costa Rica, Mexico, Panama, Honduras, USA og Trinidad & Tobago. De tre beste ble klar for VM, mens fjerdeplassen måtte ut i playoff. Med fire seire, fire uavgjorte og to tap ble det til slutt andreplass og direkte kvalifisering for Costa Rica.

Siden kvalifiseringen har Costa Rica spilt totalt fem vennskapskamper, tre i 2017 og to i 2018. I fjor ble de tre tap på rad, 1-2 mot Panama, 0-5 mot Spania og 0-1 mot Ungarn mens det har blitt 1-0-seier borte mot Skottland og 0-1-tap for Tunisia senest i mars.

Før VM starter blir det vennskapskamper hjemme mot Nord-Irland og borte mot England og Belgia før første kamp i mesterskapet mot Serbia den 17. juni.

Største prestasjoner

Costa Ricas største prestasjon er uten tvil kvartfinalen de kom seg til i VM for fire år siden i Brasil. Som gruppevinnere i gruppe med store fotballnasjoner som Uruguay, Italia og England vekket Costa Rica interesse fra hele fotballverdenen.

I den første utslagsrunden trengte laget straffer for å overliste Hellas etter 1-1 etter 120 minutter. Kvartfinalen mot Nederland endte 0-0, men her ble det et knepent 4-5-tap i straffesparkkonkurransen.

Ellers har landet gått til topps i mesterskapet for Nord- og Mellom-Amerika tre ganger, senest i 1989. Kommet til kvartfinalen i Copa America i tre av de fem gangene de har deltatt. Og blitt mestere i Copa Centroamericana i åtte av 14 deltakelser.

Gruppe og kamper i VM

Costa Ricas gruppe E i VM består av følgende fire lag:

  • Brasil
  • Sveits
  • Costa Rica
  • Serbia

Kampene til Costa Rica i VM:

Costa Rica – Serbia, 17. juni klokken 14.00 på Cosmos Arena i Samara

Brasil – Costa Rica, 22. juni klokken 14.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Sveits – Costa Rica, 27. juni klokken 20.00 på Nizhny Novgorod stadion i Nizhny Novgorod

Fotballkanalens vurdering

Til tross for at Costa Rica byttet trener i løpet av kvalifiseringen til mesterskapet i sommer er det mer eller mindre den samme grunnstammen av spillere som kom seg til kvartfinale i Brasil-VM for fire år siden.

Helt bakerst i startelleveren finner vi Costa Ricas klart mest kjente spiller. Keylor Navas imponerte i det forrige verdensmesterskapet, så mye at Real Madrid kjøpte han og gjorde han til førstekeeper. To, potensielt tre, Champions League-trofeer senere er han klar for å vokte målet til Costa Rica i nok et mesterskap.

Sunderlands Bryan Oviedo og Bolognas Giancarlo González er garantert å finne i backrekken i startelleveren, mens tidligere Rosenborg-spiller Cristian Gamboa og Espanyols Óscar Duarte trolig også vil få en god del spilletid.

På midtbanen finner vi flere tidligere Eliteserie-bekjentskaper. Tidligere Fredrikstad-spiller Celso Borges har nådd 108 landskamper og er bankers sentralt på midtbanen, mens tidligere Start-spiller Christian Bolaños vil få en mer reserverolle. Sporting CP- og Costa Rica-kaptein Bryan Ruiz tar plass offensivt på midtbanen bak Arsenal-eide Joel Campbell, som denne sesongen er på lån i Real Betis i La Liga.

Vi tror både Brasil og Sveits blir for sterke for Costa Rica, og at landet havnet på en tredjeplass i gruppe E. Unibet har satt en odds på 451.00 om Costa Rica vinner VM.

Se opp for

Keylor Navas – Costa Ricas keeper er den eneste stjernespilleren på laget, og er det noe Navas har blitt vant med etter snart fire år i Real Madrid er det å vinne viktige kamper.

Med én La Liga-tittel, én Supercup-tittel i Spania, to Champions League-titler, to UEFA Supercup-titler og tre FIFA klubb-VM-titler å vise til er det Navas Costa Rica skal se til når de tellende kampene starter i midten av juni for Costa Rica.

Visste du

At hele 16 costarikanske spiller enten spiller eller har spilt fotball i Eliteserien? Det er ikke så mange igjen i 2018, men Branns Bismar Acosta blir sett på som en av de beste stopperne i ligaen. Av dagens Costa Rica tropp har både Michael Barrantes, Christian Bolaños, Celso Borges og Cristian Gamboa spilt i den øverste norske divisjonen. Start og Fredrikstad har vært de to foregangsklubbene når det gjelder å hente gode spillere fra costarikansk fotball.

Vi i fotballkanalen skal før VM starter gå gjennom alle delktalerlandene, her kan du se alle våre gjennomganger så langt:

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler