Topp 10: Verdens dyreste fotballspillere

Topp 10: Verdens dyreste fotballspillere

Det var mange som forventet at nye rekorder skulle slås i sommerens overgangsvindu, men kun én ny spiller kom seg inn på vår topp 10-liste. Eller, teknisk sett er det ingen ny spiller, da han allerede befant seg på listen over de dyreste spillerne noensinne. Vi skal her se på de største overgangene i sesongen, og kommer til å oppdatere listen med en gang nye store overganger er bekreftet. Du ser hele listen nedenfor.

Inflasjonen i fotballen er helt ekstrem for tiden, og det blir konstant slått nye rekorder på transfermarkedet. Philippe Coutinho skiftet i vinter fra rød til blå og rød drakt for en sum tilsvarende nærmere 1,2 milliarder norske kroner.

Det er fortsatt temmelig uvirkelig og det virker fullstendig vanvittig, men disse summene er nå snart blitt hverdagen for verdens aller største klubber. Utviklingen har holdt på i flere år, og Ronaldo sin overgang fra Manchester United til Real Madrid tilbake i 2009 satt en virkelig fart på rekordene.

Men når PSG hentet Neymar for over 2,1 milliarder kroner i fjor doblet nærmest prisen seg for samtlige av verdens beste fotballspillere. Et tydelig tegn på det er når Liverpool hentet Virgil van Dijk for over 750 millioner kroner, og dermed gjorde han til tidenes dyreste forsvarsspiller, og den tiende dyreste spilleren gjennom tidene.

Det er viktig å presisere at overgangssummer er veldig forskjellig oppbygd, og at det kan være vanskelig å sette et presist beløp, da det er mange variabler som spiller inn.

De fleste overgangene består av en grunnsum i tillegg til forskjellige bonuser som kan bli utløst ved en senere anledning, for eksempel når spilleren når et visst antall kamper. I denne listen har vi dog rangert overgangene etter størrelsen på grunnsummen. I de fleste tilfellene vil prisen ende opp høyere.

For eksempel var grunnsummen på Coutinho sin overgang på 120 millioner Euro, men det er mulig at totalsummen etter hvert ender på omtrent 160 millioner Euro.

Vi har sett på historiens dyreste fotballspillere og samlet de ti største i vår liste under.

Topp 10: Historiens dyreste fotballspillere

I denne bloggen kan du se de største stadionene i verden.

10. Gareth Bale – Tottenham til real Madrid for 976 millioner kroner (2013)

Gareth Bale startet faktisk karrieren som venstreback, men det var først når han ble flyttet opp til venstre ving at han virkelig slo igjennom. Sesongen 2012/13 scoret han hele 21 mål for Tottenham, blant annet et hattrick mot Inter på San Siro, og Real Madrid kom på banen med et bud på hele 100 millioner Euro. Tiden i Real Madrid har dessverre vært preget av mye skader for waliseren, og han har det siste året blitt linket bort fra Santiago Bernabeu. Dog skal det sies at han på sitt beste har hjulpet Real Madrid ta mange poeng, men om han noen gang har gjort seg fortjent til overgangssummen kan diskuteres.

9. Eden Hazard – Chelsea to Real Madrid for 992 milliarder kroner (2019)

Etter å avgjort Europa League-finalen mot Arsenal nærmest på egenhånd var det klart for nok en sommer med spekulasjoner om Eden Hazard til Real Madrid. Og denne gangen ble det alvor av spekulasjonene. Etter syv sesonger og over 350 kamper for London-laget ble belgieren klar for klubben han har sagt at han har drømt om å spille for siden han var liten. Han gikk til et Real Madrid-lag som hadde merket savnet av Cristiano Ronaldo en hel sesong, og prislappen legger ekstra press på det som allerede var høye forventinger.

8. Paul Pogba – Juventus til Manchester United for 1,014 milliarder kroner (2016)

Paul Pogba forlot Manchester United til fordel for Juventus på free transfer tilbake i 2012. Når han i 2016 vendte tilbake til de røde djevlene var det som den gangs dyreste spiller i historien. Han var med å vinne Europe League i sin første sesong, men har enda til gode å virkelig vise seg verdt pengene han ble hentet for. Men Pogba er enda bare 24 år gammel og har alle forutsetninger til å bli en spiller helt, helt i verdenstoppen.

7. Ousmane Dembélé – Dortmund til Barcelona for 1,015 milliarder kroner (2017)

Ousmane Dembélé hadde en flott sesong i franske Rennes tilbake i 2015/16-sesongen, noe som førte til at Barcelona ønsket å kjøpe han allerede da. Men unggutten valgte heller Borussia Dortmund for å få fast spilltid. Etter nok en god sesong kom Barcelona på banen igjen og la ikke mindre enn over en milliard kroner på bordet. Han har dessverre ikke skikkelig fått vise Camp Nou-publikummet hva som bor i han da han tidlig ble rammet av en skade som holdt han ute hele høstsesongen, og etter to kamper i januar ble det klart at han måtte tilbringe nok en måned på sidelinjen. Men 20 år gammel kan det ikke være tvil om at fotballen vil ha glede av han i minst et tiår fremover.

Se listen over de ti best betalte fotballspillerne i verden.

6. Cristiano Ronaldo – Real Madrid til Juventus for 1,105 milliarder kroner (2018)

Den største overgangen sommeren 2018 var definitivt Cristiano Ronaldos overgang fra Real Madrid til Juventus til over én milliard norske kroner. Man kan bli svimmel av mindre summer, og det er spesielt imponerende med tanke på at portugiseren var 33 år gammel når overgangen ble gjennomført. Overgangen sørget for at Ronaldo er å finne to ganger på denne topp 10-listen. Han spilte totalt ni sesonger i Real Madrid etter overgangen fra Manchester United tilbake i 2009.

5. Philippe Coutinho – Liverpool til Barcelona for 1,159 milliarder kroner (2018)

Etter at Neymar sommeren 2017 forlot Barcelona i en sjokkovergang til fordel for PSG, prøvde Barcelona iherdig å hente inn Liverpools Coutinho som erstatter uten at Liverpool var villig til å forhandle. Men et halvt år, klar beskjed fra Coutinho om at han ville vekk og flere penger på bordet fra Barcelona sin side senere ble tidenes nest dyreste overgang et faktum. Det kan ikke være tvil om at Coutinho vil gi glede til Barcelona-fansen i mange år fremover. Og Liverpool? Vel de vant 4-3 over Manchester City like etter at overgangen var et faktum i en forrykende offensiv kamp.

4. Antoine Griezmann – Atlético Madrid til Barcelona for 1,159 milliarder kroner (2019)

Etter fem år og 133 mål for Atlético Madrid lå det i kortene at Griezmann ønsket seg videre. Og det lå også i kortene at det var Barcelona som kom til å legge beløpet Atlético ønsket på bordet. Hovedstadsklubben har tradisjon for å fostre frem spisser i verdensklasse, og selge dem for rekordbeløp, og franskmannen ble intet untak. Summen var den nest høyeste i overgangsvinduet sommeren 2019, kun forbigått av erstatteren Atlético hentet, Felix.

Les også: De ti dyreste norske spillerne gjennom tidene.

3. João Félix – Benfica til Atlético Madrid for 1,249 milliarder kroner (2019)

Unggutten Felix tok portugisisk fotball med storm sesongen 2018/19. Kom rett fra andrelaget til Benfica og ble på kort tid klubbens store stjerne. Lynhurtig og med ekstreme avslutningferdigheter scoret han hele 15 ligamål på 26 ligakamper for klubben som også ble ligamestre i Portugal i hans første og eneste sesong i klubben. Debuterte på landslaget i 2019, og ble sommeren 2019 Atlético Madrids dyrestte kjøp noensinne. Det sørget også for at han kom rett inn i øvre sjikt på denne listen, og summer er også den høyeste noen portugisisk klubb har fått for en spiller i historien.

2. Kylian Mbappé – Monaco til Paris Saint-Germain for 1,130 milliarder kroner (2018)

Kylian Mbappés overgang fra Monaco til Paris Saint-Germain var klar allerede i fjor sommer, og han har spilt på PSG den siste sesongen. Men grunnet Neymars overgang fra Barcelona til PSG den samme sommeren kunne ikke PSG gjennomføre overgangen på grunn av FFP-reglene. Dermed fikk de løst det med et lån den første sesongen, og overgangen har blitt gjort permanent i 2019-sesongen med den nette summen på over 1,1 milliarder kroner. Mbappé har hatt en meget god sesong og et fantastisk VM 2018 for Frankrike, så man kan si at han har levd opp til forventningene summen førte til, i hvert fall om man sammenligner med tilsvarende overganger den senere tiden.

1. Neymar – Barcelona til Paris Saint-Germain for 2,145 milliarder kroner (2017)

Barcelona hadde absolutt ingen intensjoner om å selge Neymar, og når utkjøpsklausulen i sin tid ble satt på hele 222 millioner Euro var det nok nærmest utenkelig at den noen gang kom til å bli matchet. Men så kom Qatar-eide og hardt satsende PSG på banen, og en av tidenes mest overraskende og definitivt dyreste overgang var et faktum. Neymar selv følte han var i skyggen av Messi i Barcelona, og nå fikk han mulighet til å være lagets absolutt stjerne i Paris. Han har startet godt i Ligue 1, til tross for rapporter om gnisninger med flere av de andre stjernespillerne i PSG.

Dette var de ti dyreste, her får du listen over de 100 beste fotballspillerne.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler