Topp 10: De dyreste norske fotballspillerne gjennom tidene

Tore Andre Flo Norges dyreste spiller

Med Alexander Sørloths overgang til Crystal Palace og Mohamed Elyounoussis overgang til Southampton i 2018 fikk vi to nye spillere helt i toppen av summer betalt for norske spillere gjennom tidene. Men vi måtte helt til 2020 for å endelig få en spiller til å slå summen Rangers betalte for Tore André Flo for 20 år siden.

De dyreste norske spillerne gjennom tidene

Vi har i denne listen sett på selve overgangssummen, og ikke eventuelle bonuser. Merk at det er sjelden at overgangssummene blir offentlig bekreftet av klubbene og vi har derfor gått ut i fra hva som har blitt nevnt i media og transfermarkt.co.uk.

1. Sander Berge, Benk til Sheffield United i 2020, 18,0 millioner pund

Bare uker etter at Haaland gikk til Dortmund til det som var en ny norsk overgangsrekord ble Sander Berge solgt til Sheffield United til nok en rekord. Summen på 18 millioner pund er rekord både for en norsk spiller, rekord for Sheffield United og rekord for overganger ut av Belgia. Berge var en av de mest ettertraktede unge midtbanespillerne i Europa, og at Sheffield valgte å sprenge banken for han kom svært overraskende på mange. Men gledelig for alle Premier League-elskende nordmenn, men en ny norsk stjerne i den engelske toppdivisjonen.

2. Erling Braut Haaland, Red Bull Salzburg til Borussia Dortmund i 2020, 17,0 millioner pund

Etter en helt fantastisk sesongstart for Red Bull Salzburg, der han blant annet scoret i fem av seks gruppespillskamper i Champions League for de østerrikske mesterne, lå flere av Europas største klubber langflate etter 19-åringen. Det endte til slutt med en overgang til det tyske storlaget Borussia Dortmund for det som rapporteres som omkring 20 millioner Euro i overgangssum. Trolig var summen enda høyere for det norske stjerneskuddet.

3. Tore André Flo, Chelsea til Rangers i 2000, 16,2 millioner pund

Tore André Flo er fortsatt tidenes dyreste norske spiller, hele 17 år etter overgangen ble gjennomført, og var i sin tid det dyreste kjøpet gjort av en skotsk klubb noensinne. Etter gode år i Chelsea klarte han aldri å leve opp til den høye prislappen i Skottland. Uansett ble det totalt 35 mål på 68 kamper for den skotske storklubben.

4. Mohamed Elyounoussi, FC Basel til Southampton i 2018, 16,0 millioner pund

«Moi» Hoppet rett inn på andreplass på denne listen i sommer da han meldte overgang fra sveitsiske Basel til Southampton i Premier League. Elyounoussi hadde en fantastisk 17/18-sesong i Basel der han ble poengkonge i ligaen og herjet med Manchester City i Champions League.

5. Tore André Flo, Rangers til Sunderland i 2002, 9,7 millioner pund

Etter Rangers gikk turen tilbake til engelske Premier League og Sunderland for en vesentlig lavere pris enn det han forlot ligaen for sist gang. I Sunderland spilte han to sesonger og scoret kun seks mål på 33 kamper før reisen gikk videre til Italia og Siena.

6. Alexander Sørloth, Midtjylland til Crystal Palace i 2018, 9,2 millioner pund

Alexander Sørloth er det nyeste tilskuddet på denne topp ti-listen etter sin overgang fra Midtjylland i dansk Superliga til Crystal Palace i Premier League. Det er enda noe uavklart hva den endelige prisen blir, men vi går ut ifra det som har blitt nevnt hyppigst i media.

7. John Carew, Rosenborg til Valencia i 2000, 7,5 millioner pund

John Carew er den dyreste spilleren som er solgt fra en norsk klubb noensinne. I Valencia scoret han 20 mål på totalt 84 ligakamper i løpet av de tre årene han var der. I 2004 forlot han Valencia til fordel for Besiktas etter at han hadde vært ett år på lån i Roma.

8. Håvard Nordtveit, West Ham til Hoffenheim i 2017, 7,2 millioner pund

Håvard Nordtveit gikk til Arsenal i ung alder, men fikk aldri prøve seg i Premier League i sin tid hos London-klubben. Så da West Ham kom på banen sommeren 2016 var han ikke vond å be. Men etter én skuffende sesong bar det tilbake til Bundesliga og Hoffenheim, hvor han heller ikke har hatt veldig stor suksess.

9, Henning Berg, Blackburn til Manchester United i 1997, 6,7 millioner pund

Etter fire sesonger i Blackburn der han blant annet var med å vinne Premier League ble Henning Berg snappet opp av storklubben Manchester United i 1997. Her var han i tre år før han i 2000 igjen byttet til gamleklubben Blackburn. Siden spilte han også for Rangers i Skottland.

10. John Carew, Besiktas til Lyon i 2005, 6,7 millioner pund

John Carew var bare én sesong i Tyrkia før han ble snappet opp av den franske storklubben Lyon. På to sesonger bidro nordmannen til at klubben vant franske Ligue 1 to ganger. Siden spilte han for Aston Villa og West Ham i tillegg til et lån hos Stoke. Han la opp sommeren 2012.

Les også:
Topp 10: De ti dyreste fotballspillerne gjennom tidene.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler