Topp 10: Verdens best betalte fotballspillere

verdens best betalte fotballspillere

Cristiano Ronaldo er den best betalte fotballspilleren i verden i 2020, det i følge Forbes. Se listen over de ti best betalte fotballspillerne i verden her.

Alexis raser nedover på listen etter overgangen bort fra Manchester United

Det er som regel fast kutyme for Lionel Messi og Cristiano Ronaldo å få verdens høyeste lønn hver gang de har skrevet under ny kontrakt med henholdsvis Barcelona og Real Madrid. Men nå har Cristiano rykket fra, etter overgangen til italienske Juventus.

Generelt henger prestasjoner og evner på fotballbanen sammen med lønnen, men etter Kinas voldsomme inntog i internasjonal klubbfotball har det endret seg en smule. De nyrike kinesiske klubbene har råd til å betale enorme summer for spillere som knapt hadde fått sitte på benken i de største europeiske klubbene.

Ser man på vår liste over de best betalte fotballspillerne er det lurt å huske på at hver enkelt kontrakt er bygget opp forskjellig fra hverandre. Noen får en høy grunnlønn, mens andre har en lavere en men med høyere bonuser for mål, sluttplassering og så videre.

Og i tillegg til lønnen får som regel spillerne en såkalt sign-on-fee, ett engangsbeløp for å signere kontrakten. Dette beløpet kan tilsvare så mye som en hel årslønn.

Felles for dem alle er uansett at de på én enkelt sesong kan tjene nok til å brødfø både seg selv og hele familien resten av livet. Tallene på listen er kun lønnen fra klubben, og inkluderer ikke individuelle sponsoravtaler og lignende.

Se vår liste over verdens 10 best betalte fotballspillere her:

1. Cristiano Ronaldo – 420 millioner kroner – Juventus

Cristiano Ronaldo har bare økt lønnen sin etter at han forlot Real Madrid til fordel for Juventus. Han var kun den tredje best betalte fotballspilleren på planeten i sitt siste år i Madrid, noe han trolig ikke var særlig fornøyd med. Han har enda til gode å vinne Champions League med den gamle damen, noe som var målet ved å hente han. Han har en helt enorm kommersiell verdi, og er den best betalte idrettspersonen i verden, medregnet personlige sponsoravtaler og så videre.

2. Neymar – 350 millioner kroner – Paris Saint-Germain

FC Barcelona brukte over en milliard kroner (medregnet skattebøter) på å hente Neymar fra brasilianske Santos, og det er ingen tvil om at han var en meget god signering for klubben sett på prestasjonene hans. Derfor kom det som en stor overraskelse på de fleste fotballinteresserte da PSG valgte å innløse utkjøpsklausulen hans på over to milliarder kronerfor to år siden, og gjøre han til verdens dyreste fotballspiller. Og med den høye overgangssummen fulgte det også en meget høy lønn for den brasilianske stjernen. Men det har ikke bare vært en dans på roser i Paris, og det ryktes om både misnøye og interne konflikter i den franske storklubben.

3. Lionel Messi – 290 millioner kroner – FC Barcelona

Det var ikke langt unna at Messi på utrolig vis forsvant bort fra Barcelona i sommer, men til tross for uenighetene har argentineren valgt å bli værende i klubben han har vært i siden han var 12 år gammel. Mye kan tyde på at det var ingen som var villig til, eller hadde råd til å kjøpe han ut av kontrakten med Barcelona. Utkjøpsklausulen er på 6,5 milliarder kroner, som også er ufattelig mye penger både i Russland, Kina og Saudi Arabia.

4. Oscar – 235 millioner kroner – Shanghai SIPG

Brasilianske Oscar spilte hele fire og et halvt år i engelske Chelsea, hvor han gjorde sakene sine godt. Men han ble aldri den virkelig store stjernen som Chelsea og deres supportere håpet på, så når kinesiske Shanghai SIPG kom på banen og tilbudte 600 millioner kroner var ikke Chelsea vonde å be. Sportslig er det nok et steg ned for den brasilianske landslagsspilleren, men økonomisk har han nå sikret både sin egen og familiens fremtid.

5. Gareth Bale – 225 millioner kroner – Real Madrid

Etter hele seks år i Tottenham Hotspurs skiftet Gareth Bale i 2013 beite og ble klar for Real Madrid og fikk en lønn passende det som den gang var en rekordstor overgangssum. Han startet riktig godt hos Los Blancos, men har i løpet av de over fire årene han har vært i klubben hatt over 30 skader, og det er rykter om at klubbdirektør Florentino Perez ønsker å selge waliseren igjen. Med en prislapp på rundt 100 millioner Euro havner han trolig igjen i Premier League.

6. Ezequiel Lavezzi – 225 millioner kroner – Hebei China Fortune

Argentinske Ezequiel Lavezzi var en del av en fryktinngytende angrepstrio sammen med Edison Cavani og Marek Hamsik i Napoli før han i 2012 meldte overgang til franske Paris Saint-Germain. Etter tre og en halv sesong i den franske hovedstaden fikk også han et tilbud fra Kina som var for godt til å si nei til, og ble i tillegg en av de aller best betalte spillerne i verden. I sine beste dager var han en ekstremt hurtig og dynamisk spiss, men nå har han rundet tretti og det er kun på lønnslisten han er blant verdens beste fotballspillere.

7. Hulk – 196 millioner kroner – Shanghai SIPG

Brasilianske Hulk fikk sitt internasjonale gjennombrudd i portugisiske Porto, hovr han spilte mellom 2008 og 2012. I de fire neste årene spilte han i den russiske storklubben Zenit St. Petersburg, hvor han var blant de aller best betalte spillerne i russisk fotball. Men mye vil ha mer, og da Shanghai SIPG kom på banen og tilbudte han 196 millioner kroner i årslønn var han ikke vond å be. Men det har medført at han han har mistet plassen sin på det brasilianske landslaget, likesom sin klubbkamerat Oscar.

8. Paul Pogba – 167 millioner kroner – Manchester United

Engelske Premier League er den ligaen som genererer mest penger og oppmerksomhet i hele fotballverden, men vi må helt ned til niendeplass på vår liste for å finne første spiller fra ligaen på vår liste. Når Paul Pogba skiftet tilbake fra Juventus til Manchester United i 2016 ble han tidenes dyreste fotballspiller, og det er heller ikke noe å si på lønnen han innkasserer hos de røde djevlene. Mange vil si at han enda ikke helt har fått ut potensialet sitt i Manchester, men det er ingen som helst tvil om at han er en av fotballens aller beste midtbanespillere.

9. Graziano Pelle – 147 millioner kroner – Shandong Luneng

Om man blir bedt om å lage en liste over de beste fotballspillerne i verden er det med stor sannsynlighet uten at italienske Graziano Pelle blir nevnt i stor grad. Man skal i det minste et godt stykke ned på listen. Men i kinesisk fotball er det ikke alltid kvaliteter på fotballbanen og lønninger henger helt logisk sammen. Han hadde for noen år siden en fin karriere i engelske Southampton, og var en periode førstevalg på spissplassen på det italienske landslaget. Han gjorde det greit, så greit at Shandong Luneng sto klar med et vanvittig kontraktstilbud. Og sett i lyset av hans talent var det i grunn fornuftig av han å si ja, og havne på denne lukrative listen.

10. Alexis Sanchez – 135 millioner kroner – Inter

Alexis Sanchez ble etter byttehandelen mellom Arsenal og Manchester United, der Henrikh Mkhitaryan gikk til Arsenal og Sanchez motsatt, den spilleren med høyest lønn i hele Manchester-klubben. Smått utrolige 500.000 britiske pund kunne han nå glede seg over å få tikkende inn på konto hver uke fra verdens rikeste fotballklubb, noe som gjorde han til den fjerde best betalte fotballspilleren i verden. Men som kjent fikk han det aldri til for de røde djevlene, og forrige sesong var han på lån i italienske Inter. Der gikk det betydelig bedre, og overgangen ble gjort permanent i sommer, noe som sørget for at Sanchez måtte godta et lønnskutt på hele 40 %.

Tallene er hentet fra spanske Marca.

Flertall fra kinesiske klubber

Så listen vår bekrefter utviklingen vi har sett i internasjonal fotball de siste årene. Kinesiske klubber med enorme budsjetter hentet spillere fra Europa, men ikke nødvendigvis de aller beste. Verdens beste fotballspillere vil nok fortsatt bli å se i de beste europeiske klubbene, også i overskuelig fremtid. Men at spillere som er over toppen i sin karriere velger å godta summene som blir tilbudt i kinesisk fotball er vanskelig å klandre dem for.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler