Fotballkanalen analyserer VM-lagene: Japan

Fakta om Japan

  • Fifa-rangering: 60 (april 2018)
  • Høyeste plassering: 9 (februar 1998)
  • Deltakelser i VM: 6
  • Beste plassering i VM: 16-delsfinale i 2002 og 2010
  • Trener: Akira Nishino

Veien til VM i Russland

Japan gikk komfortabelt videre som gruppevinnere i det første gruppespillet i kvalifiseringen for Asia, med syv seire og én uavgjort på åtte kamper. De andre lagene i gruppen var Syria, Singapore, Afghanistan og Kambodsja.

I det neste og siste gruppespillet kom Japan i gruppe med Saudi Arabia, Australia, De Forente Arabiske Emirater, Irak og Thailand. De to beste her ble klar for mesterskapet, og selv om de ikke var like dominerende her vant de gruppen med 6-2-2 og 20 poeng, ett poeng foran Saudi Arabia og Australia på de to neste plassene.

I treningskampene i mars ble det klart at det er mye å jobbe med før mesterskapet starter. 1-1 mot Mali ble etterfulgt av ete 1-2-tap for Ukraina, begge kampene ble spilt i Belgia.

Største prestasjoner

Japans første deltakelse i VM var så sent som i 1998, og allerede fire år etter var de vertskap for turneringen. Og på sitt andre forsøk kom de seg til helt til 16-delsfinalene på hjemmebane. Tilsvarende prestasjon klarte de for åtte år siden i VM i Sør-Afrika.

Men de største prestasjonene til Japan er nok de fire gangene de har løftet pokalen i Asian Cup, Asias svar på EM. Med åtte deltakelser betyr det at Japan har vunnet turneringen 50% av gangene de har deltatt.

SAMURAI BLUE in EUROPE ・ SAMURAI BLUE、初代表の中島選手の得点でマリとドロー ・ 3月23日(金)、ベルギーのリエージュにあるスタッド・モーリス・デユフランで行われた国際親善試合でマリ代表と対戦。途中出場で代表デビューしたFW #中島翔哉選手(ポルティモネンセSC)の終了間際の得点で、1-1で引き分けました。 ・ 【国際親善試合】 3/23(金) #SAMURAIBLUE 1-1 マリ ⚽90+3分 18. #中島翔哉 (ポルティモネンセSC) ?詳しいレポートはJFA.jpをチェック! 【キリンチャレンジカップ2018 in EUROPE】 日本 vs ウクライナ 3/27(火) 日本時間21:20キックオフ(予定) ベルギー/スタッド・モーリス・デュフラン フジテレビ系列にて全国生中継(一部地域除く) ・ #jfa #daihyo #夢を力に2018 #中島翔哉 #大迫勇也 #昌子源 #森岡亮太 #長谷部誠 #宇佐美貴史 #中村航輔 #槙野智章 #長友佑都

A post shared by Japan Football Association (@japanfootballassociation) on

Gruppe og kamper i VM

Japans gruppe H i VM består av følgende fire lag:

  • Polen
  • Senegal
  • Colombia
  • Japan

Kampene til Japan i VM:

Colombia – Japan, 19. juni klokken 14.00 på Mordovia Arena i Saransk

Japan – Senegal, 24. juni klokken 17.00 på Central stadion i Yekaterinburg

Japan – Polen, 28. juni klokken 16.00 på Volgograd Arena i Volgograd

Fotballkanalens vurdering

Japan har i de siste 20 årene vist at de både er god nok til å kvalifisere seg til VM og til tider både prestere og overraske når mesterskapet er i gang, som i 2002 og 2010.

Men det siste årets prestasjoner bør uroe våde laget og alle som støtter Japan. Det har blitt oppskriftsmessige seiere og uavgjorte mot lag som Syria, Irak, Haiti og New Zealand i den asiatiske kvalifiseringen. Og til tross for kvalifisering ble den tidligere treneren Vahid Halilhodzic sparket nå i april.

Med tap for både Saudi Arabia, Brasil, Belgia og Sør-Korea på høsten i fjor, i tillegg til de to treningskampene i mars viste laget klare tegn på at kvaliteten ikke er god nok når de møter antatt bedre motstandere.

Inn kom Akira Nishino, men med bare to måneder på seg til å sette sitt preg på laget er det vanskelig å tro at Japan skal klare å avansere fra gruppen sin. Halilhodzic sitt Japan spilte en mer kontringsorientert fotball enn det Japan vanligvis er kjent for, og det er ventet at Nishino vil gå tilbake til en mer ballbesittende taktikk.

Halilhodzic ble også sterkt kritisert for å droppe stjernetrioen Honda, Kagawa og Okazaki i flere tellende kamper. De vil trolig være tilbake i startoppstillingen i VM, til tross for at alle tre har en varierende form på landslaget. Honda har for eksempel ikke scoret et landslagsmål på over to år.

Ellers blir prestasjonene til Eintracht Frankfurts Makoto Hasabe avgjørende for Japan-suksess. Den 34 år gamle landslagskapteinen med lang fartstid i tysk fotball er general på Japans midtbane der han med autoritet og ro balanserer laget fra sin posisjon mellom backfireren og midtbanen.

Vi i Fotballkanalen tror det blir fjerdeplass i gruppe H for Japan. Unibet gir hele 301.00 i odds for Japan som verdensmestre.

Se opp for:

Shinji Kagawa – Den tidligere Manchester United-spilleren har siden februar vært ute med en ankelskade, men var tilbake på benken for Borussia Dortmund for to serierunder siden, og er etter alle solemerker helt frisk i god tid før VM.

Til tross for at denne sesongen langt fra har vært den beste i Dortmund-trøyen har den 29 år gamle offensive midtbanespilleren den lille x-faktoren som kan være matchavgjørende for japanerne.

Med 29 mål på 89 landskamper har han før Halilhodzic startet å utelate han fra troppen tidligere vist at han kan være en meget viktig mann for laget.

Visste du

At den trebente kråken på emblemet til det japanske fotballandslaget er en sentral del av Japans klassiske mytologi. Den heter Yata-Garasu, og den ledet etterkommerne av solgudinnen Amaterasu til «Nara-ken», en landsdel i det sentrale Japan, i deres jakt på en ny hovedstad. Yata-garasu representerer styrke og hurtighet, og ble først brukt i 1931 for å hedre Kakunosuke Nakamura, som blir sett på som han som introduserte fotballen i Japan.

日本代表 新アウェイユニフォームを発表!選手初着用は3月23日の国際親善試合 対マリ戦! ・ 日本の伝統色である深く濃い藍色「#勝色」を纏ったホームユニフォームに対し、新アウェイユニフォームは、濃い藍色に染める前のまっさらな白い生地からインスピレーションを受けています。サッカー日本代表アウェイユニフォームとしては初めて青色を一切使わない白と赤のみの配色にすることで、日の丸のカラーを近未来的に表現しました。 ・ 左肩にあしらわれた三つのバーのグラフィックは、日本代表が初めて優勝を飾った国際大会「第2回ダイナスティカップ」(1992年)で日本代表が着用したユニフォームのデザインを現代に再現しています。 ・ 本ユニフォームの一般店頭販売は、3月27日(火)0時に開始予定で、アディダスオンラインショップでは3月20日(火)18時00分より先行販売します。 ・ #JFA #daihyo #SAMURAIBLUE #nadeshiko #なでしこ

A post shared by Japan Football Association (@japanfootballassociation) on

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler