Alt du trenger å vite om vertsbyene i EM 2021

EM 2020 alt du trenger å vite

Hvorfor holde EM i så mange land?

UEFA-president Aleksander Ceferin sa at «Det er en stor tilfredstillelse i å ha muligheten til å bringe EM 2020 til så mangen land og byer, for å se fotballen bli brukt som en bro mellom land og få mesterskapet nærmere fansen, som faktisk er det essensielle for sporten». Dette er et engangstilfelle på grunn av feiringen av EMs 60 år, og i 2024 er det Tyskland som kommer til å være vertsnasjon alene.

Vil vertslandene bli automatisk kvalifisert?

Det har vært vanlig i tidligere mesterskap at landet/landene som er vertsskap for mesterskapet automatisk blir kvalifisert. Sånn vil det ikke bli i 2020 da hele tretten forskjellige land er verter. Derfor er alle UEFAs 55 forbund med i den samme kvalifiseringen.

Vil vertslandene spille på hjemmebane?

De vertslandene som kvalifiserer seg til mesterskapet vil bli garantert to hjemmekamper i gruppespillet, men det vil ikke bli gitt slike garantier i utslagsrundene. Maksimum to vertsland vil havne i samme gruppe.

Gruppene vil som vanlig bli sammensatt på bakgrunn av seeding og en trekning, men det vil også bli tatt hensyn til reiselengde.

Hvordan kvalifiserer man seg til EM 2020?

Kvalifiseringen til EM i 2020 foregår omtrent som før. De 55 europeiske nasjonene ble plassert i totalt ti grupper, fem grupper med fem lag og fem grupper med seks lag.

De to øverste nasjonene i hver gruppe er kvalifisert til europamesterskapet 2020. Det vil si at 20 lag kvalifiserer seg via EM-kvaliken. Da er det fire plasser igjen, som vil gå til det beste laget fra hver av divisjonene i UEFA Nations League som ikke allerede er kvalifisiert.

EM-kvalifiseringen startet i mars i år, og er ferdigspilt i november 2019. Når alle lag har kvalifisert seg i november i år vil de beste lagene fra hver UEFA Nations League-gruppe som ikke klarte å kvalifisere seg via EM-kvalifiseringen spille playoff om de fire siste plassene i mars 2020.

Så langt ligger Norge ann til å ikke klare å kvalifisere seg via den tradisjonelle kvalifiseringen, da både Spania, Sverige og Romania er foran oss på tabellen i gruppe F. Norge vil da som vinner av son Nations League-gruppe i 2018 gå inn i playoffen i mars. Der ser det ut til at vi møter Serbia på hjemmebane, i en kamp der vinneren møter vinneren fra oppgjøret i den andre semifinalen, trolig Skottland og Bulgaria. Vinneren her igjen er klar for Europamesterskapet.

Les mer om Nations League her.

Hvordan er turneringsformatet?

Formatet vil bli det samme som i EM 2016. Det var det første mesterskapet med 24 lag i seks grupper, mot 16 lag i fire grupper som tidligere.

De to øverste lagene i hver gruppe går videre til utslagsrundene, sammen med de fire beste lagene som havner på tredjeplass.

Vertsbyene i EM 2020

Totalt 12 arenaer og byer vil bli vertskap for mesterskapet. Én by vil stå for finale og begge semifinalene. Fire byer vil få tre gruppespillskamper og én kvartfinale hver. Mens åtte byer får tre gruppespillskamper pluss hver sin 16-delsfinale.

London:

Wembley stadion London

England, Wembley stadion
Kapasitet: 90.000

Wembley stadion i London kommer til å være vertskap for de 3 siste avgjørende kampene. På 90.000-seters stadionet vil man få muligheten til å se de to semifinalene pluss finalen. Opprinnelig var dette alle kampene som skulle bli spilt på Wembley, men på grunn av problemer med fremdriften av nye Eurostadium i Brussel trakk UEFA Belgia som verter for EM 2020, og ga de fire kampene som opprinnelig skulle bli spilt i Brussel til London. Det er tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale.

Baku:

Olympic stadion Baku

Aserbajdsjan, Olimpiya Stadion
Kapasitet: 69.000

Olimpiya stadion i Baku, Aserbajdjsan vil være vertskap for tre gruppespillskamper og en kvartfinale. Stadionet var vertskap for Europa League-finalen mellom Chelsea og Arsenal i 2018/19-sesongen.

Munchen:

Allianz arena munchen

Tyskland, Fussball Arena Munchen
Kapasitet: 75.000

Munchen får tre gruppespillskamper og en kvartfinale på hjemmebanen til Bayern Munchen, bedre kjent som Allianz Arena. Arenaen skal også huse finalen i Champions League to år senere og kamper i EM to år etter det igjen.

Roma:

Stadio Olimpico roma

Italia, Stadio Olimpico
Kapasitet: 72.000

På nasjonalarenaen til Italia og hjemmebanen til Roma og Lazio vil vi få tre gruppespillskamper og en kvartfinale. Stadionet er et av de mest berømte i Europa, og har tidligere huset finaler i både EM og VM, i tillegg til flere Champions League-finaler.

St. Petersburg:

Saint Petersburg stadion

Russland, Saint Petersburg stadion
Kapasitet: 68.000

I St. Petersburg får dem også tre gruppespillskamper og en kvartfinale, på Krestovsky stadion som også var vertskap for gruppespillskamper, 16-delsfinaler og semifinaler under VM I Russland i 2018. Stadionet ser ut som en flyvende talerken utenifra, og var før VM i Russland kanskje mest kjent for sine voldsomme budsjettoverskrivelser, prisen skal til slutt ha blitt på over 5 milliarder kroner.

Amsterdam:

Amsterdam Arena Ajax

Nederland, Amsterdam ArenA
Kapasitet: 54.000

På hjemmebanen til Ajax og Nederland vil vi kunne se tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale. Som Ajax sin hjemmebane har stadionettil daglig navnet Johan Cruyff Arena.

Bilbao:

San Mames Bilbao

Spania, Estadio de San Mamés
Kapasitet: 53.000

Hjemmebanen til Athletic Club Bilbao vil være vertskap for tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale. Stadionet sto helt ferdig sommeren 2014, men Athletic spilte én sesong på et halvferdig stadion i 2013/14-sesongen.

OBS: I vår har UEFA bestemt seg for å flytte kampene i Spania til Estadio Olímpico de la Cartuja i Sevilla. Olympiastadionet i Sevilla ble bygget til friidretts-VM i 1999, og var en del av den sevillske søknaden til OL i 2008. Stadionet har en kapasitet på 60 000 mennesker.

Budapest:

Puskas Ferenc stadion i Budapest

Romania, Puskás Ferenc Stadion
Kapasitet: 67.000

Romanias vil få tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale på sitt rehabiliterte nasjonalstadion. Rehabilitert er dog en underdrivelse. Man rev hele det gamle stadionet, og har bygget et helt nytt, topp moderne FIFA-stadion på tomten. Stadionet blir innviet i en vennskapskamp mellom Ungarn og Uruguay i november 2019.

København:

Parken stadion København

Danmark, Parken
Kapasitet: 38.000

København blir skandinavias representant i mesterskapet når Danmarks nasjonalarena Parken får tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale under mesterskapet. Stadionet er vanligvis Ståle Solbakkens FC Københavns hjemmebane, og har navnet Telia Parken.

Dublin (fjernet):

Aviva Arena Dublin

Irland, Dublin Arena
Kapasitet: 51.000

Irlands nasjonalarena, bedre kjent som Aviva Arena i Dublin skal huse tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale. Stadionet er nasjonalarena for Irland i både fotball og rugby, i tillegg til hjemmearenaen til rugbyklubben Leinster.

OBS: Dublin ble i vår fratatt EM-kampene i sommer på grunn av koronasituasjonen og restriksjoner i Irland. Kampene som opprinnelig skulle spilles her er flyttet til Wembley i London og til Saint Petersburg.

Bucharest:

Arena Nationala Bucharest

Romania, Arena Națională
Kapasitet: 55.600

I Bucharest sto den nye nasjonalarenaen ferdig i 2011, på samme tomt som den gamle arenaen.Her vil det bli spilt tre gruppespillskamper i tillegg til en åttendedelsfinale.

Glasgow:

Hampden Park Glasgow

Skottland, Hampden park
Kapasitet: 52.000

Glasgow og Skottland blir det tredje bidraget fra de britiske øyer under mesterskapet og nasjonalarenaen Hampden Park vil huse tre gruppespillskamper og en 8-delsfinale.

Europamesterskapet 2020 går av stabelen i juni 2020. Første kamp blir spilt 12 juni mens finalen blir spilt nøyaktig én måned senere, den 12 juli.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler