Nations League – Alt du trenger å vite om UEFAs nyvinning

UEFA Nations League

Det nyeste tilskuddet til internasjonale turneringer for landslag, UEFA Nations League nærmer seg sine avgjørende kamper. Turneringen er først og fremst tiltenkt å erstatte kjedelige ubetydelige vennskapskamper, men det venter mer en heder og ære til landslagene som gjør det godt. Hva er UEFA Nasjonsligaen? Når starter den? Hvem er med? Hvilken gruppe er Norge i? Vi gir deg svarene her.

Kommer etter kritikk fra de store nasjonene

Turneringen er kommet i stand mye takket være kritikk fra de største og beste landslagene i Europa, deres stjernespillere og deres klubber igjen.

Kritikken er bunnet ut i frustrasjon over at gode spillere blir utslitt og skadet i ubetydelige kamper mot små nasjoner.

Les om hvordan du best følger med på fotball med mobil og PC.

Turneringens format

Turneringen består av alle UEFAs 55 nasjonale forbund, som igjen har blitt delt opp i fire divisjoner, A, B, C og D, med de tolv best rangerte nasjonene på FIFA-rankingen i øverste divisjon A, med tre lag i fire grupper.

De tolv neste på rankingen etter der igjen ble plassert i neste divisjon, divisjon B. Også de i fire grupper med tre lag hver.

Så er de 15 neste plassert i divisjon C med tre lag i en gruppe og fire lag i tre grupper. De 16 lavest rankede lagene er til slutt plassert i divisjon D med fire grupper bestående av fire lag.

Alle lag i hver gruppe møter hverandre én gang hver borte og hjemme, så man får enten fire eller seks kamper alt etter som hvilken gruppe man havner i. Kampene blir spilt med doble kampdager i september, oktober og november til høsten.

De fire gruppevinnerene i divisjon A møtes igjen til semifinaler og finale i juni det påfølgende året for å kjempe om trofeet i UEFA Nations League. Gruppetaperene i divisjonen rykker ned til divisjon B.

I de to påfølgende divisjonene vil gruppevinnerene rykke opp en divisjon mens gruppetaperene rykker ned en divisjon. I den siste og laveste divisjonen, divisjon D, vil gruppevinner rykke opp til divisjon C.

Følger for kvalifiseringen til Europamesterskapet i 2020

For å gjøre UEFA Nations League mer spennende for både landslagene og publikum vil turneringen «få» fire plasser til europamesterskapet i 2020.

Det betyr at kvalifiseringen til europamesterskapet kommer til å bety en kamp om 20 plasser og ikke 24 som til mesterskapet i 2016.

De 55 medlemsnasjonene av UEFA kommer her til å bli plassert i ti grupper, fem med fem lag og fem med seks lag. De fire gruppevinnerene fra divisjon A i Nations League er garantert en plass i gruppene med fem lag.

De to beste lagene i hver gruppe er klar for europamesterskapet 2020.

Kvalifiseringen kommer også til å foregå over en kortere tidsperiode, da Nations league stjeler de internasjonale vinduene på høsten 2018.

Kvalifiseringen til europamesterskapet 2020 kommer til å starte i mars 2019 og bli spilt med doble kampdager i mars, juni, september, oktober og november.

Les mer om Europamesterskapet 2020 her.

Hvordan kvalifisere seg til EURO 2020 via Nations League?

Hver divisjon i Nations League vil få en av de fire gjenværende plassene til europamesterskapet 2020. Fire lag fra hver divisjon som ikke allerede er kvalifisert til mesterskapet vil konkurere i en play-off, spilt mars 2020.

De fire play-off plassene i hver divisjon vil gå til hver av de fire gruppevinnerene. Om de allerede har kvalifisert seg til mesterskapet vil muligheten gå til det nest-best plaaserte laget i hver divisjon.

Om det i en divisjon er mindre enn fire lag som enda ikke er kvalifisert til europamesterskapet i 2020 vil plassen gå til det best plasserte laget i divisjonen under som enda ikke er kvalifisert, osv.

Play-offene vil bestå av to semifinaler (best-rankede lag mot fjerdebest rankede lag, andrebest rankede lag mot tredje rankede lag) spilt på det best-rankede lagets hjemmebane, og en finale der hjemmebane vil bli avgjort ved trekning.

De fire vinnerene, én fra hver divisjon, slår følge med de tjue andre lagene som allerede er klar for mesterskapet via den normale kvalifiseringen.

Hva er Norges gruppe i UEFA Nations League?

Etter at gruppespillet i kvalifiseringen til VM var ferdigspilt ble det avgjort, med hjelp av FIFA-rankingen, hvilke land som havnet i hvilken divisjon i UEFA Nations League. På den rangeringen var Norge på 58. plass, og det sørget for at vi havnet i divisjon C, den nest nederste. Og i divisjon C ble vi igjen seedet på nivå to av fire, og ville dermed møte ett bedre rangert lag i tillegg til ett eller to lavere rangerte.

I den divisjonen kunne vi havne i gruppe med lag som Skottland, Hellas og Ungarn, men var relativt heldig og ble trukket med Slovenia, Bulgaria og Kypros. Norge har ikke tapt for Bulgaria siden 1987. Norge har vunnet alle sine ni kamper mot Kypros. Det er blitt kun ett tap for Slovenia. Det var i den første kampen med Per-Mathias Høgmo som landslagstrener.

Norges gruppe:

  • Slovenia
  • Norge
  • Bulgaria
  • Kypros

Norges første kamp er mot Kypros på Ullevaal stadion torsdag 6. september, mens vi avslutter turneringen mandag 19. november borte mot samme nasjon.

Hele oppsettet for Norge:

06.09: Norge 2–0 Kypros

09.09: Bulgaria 1–0 Norge

13.10: Norge 1–0 Slovenia

16.10: Norge 1–0 Bulgaria

16.11: Slovenia – Norge

19.11: Kypros – Norge

Alt i alt er det ikke annet enn positivt for Norge at man får enda en arena der man kan kvalifisere seg til et mesterskap på.

Først og fremst må vi selvsagt satse på å bli blant de to beste lagene i vår gruppe i EM-kvalifiseringen. Men om det ikke går kan vi håpe at vi har gjort det godt i Nations League høsten før og dermed får en ny mulighet til å kvalifisere oss.

EM-kvalifiseringen starter 21. mars 2019 og varer til november 2019. Og mens kvalifiseringen holder på vil det være finalerunde i Nations League i juni 2019, mens playoff-runden mellom divisjonsvinnerne fra Nations League møtes i mars 2020.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler