Norge klare for sitt første U20-VM på 26 år

U 20 VM Polen Norge

Kun to ganger tidligere har Norge deltatt i Verdensmesterskapet for U20-landslag, og hverken i 1989 eller i 1993 klarte Norge å avansere fra gruppespillet.

I år er Norge med i en eksklusiv gruppe på seks nasjoner som skal representere Europa i vertsnasjonen Polen, og eneste laget fra Nord-Europa. Vi kvalifiserte oss gjennom tredjeplass i kvalik-gruppen vår i fjor, før vi slo ut regjerende mestere England 3-0 i playoffen.

Troppen til Norge

Norges tropp består av flere spillere som allerede har etablert seg på toppnivå, pluss flere store talenter som kan få sitt gjennombrudd nettopp nå under dette mesterskapet.

Landslagstrener Pål Arne Johansen er svært fornøyd med troppen, og til landslagets hjemmesider sier han følgende om gjengen han har tatt med til Polen:

– Dette er en gjeng som virkelig er én gjeng – med et veldig sterkt samhold og en rå vilje til å få til ting sammen. Det har fått oss helt fram til VM, og kommer også til å være noe som kjennetegner oss nå i sluttspillet. Samtidig består troppen av 21 spennende enkeltspillere som både spiller og allerede har spilt mye på øverste og nest øverste nivå her i Norge

Keepere:

Julian Faye Lund

Foretrukket førstekeeper i oppkjøringen til VM. 20-åringen, som totalt har 18 aldersbestemte landskamper er på lån i Mjøndalen fra Rosenborg. Har til gode å få sin debut hos trønderne, men har over 50 kamper for Levanger i OBOS-ligaen.

Markus Olsen Pettersen

20-åringen fra Bergen er Brann-fansens store fremtidshåp mellom stengene i Brann. Har allerede flere kamper for bergenserne, og han sto blant annet hele høstsesongen i fjor da innleide Sahin-Radlinger ble skadet. Havnet bak i køen denne sesongen, og har blitt leid ut til OBOS-ligaklubben Nest-Sotra. Pådro seg en kneskade som så ut til å sette en stopper for VM-eventyret, men er nå meldt klar til tjeneste.

Erik Arnebrott

Stavangergutten som har fått to kamper for Norges U21-landslag, og blir sett på som et stort talent i Viking, har enda ikke fått sin debut for Rogalandslaget. Før sesongstart ble Vikings tre målvakter sett på som omtrent like gode, men med Iven Austbøs gode start på sesongen mellom stengene ser veien til å bli førstekeeper lengre ut nå enn den gjorde for to måneder siden.

Utespillere:

Tomas Totland

Var egentlig ikke tatt ut i utgangspunktet, men har blitt hentet inn etter at Strømsgodsets Nicholas Mickelson røk akillesen 5. mai. Kan bekle begge backrollene, og har tre kamper for U21-landslaget, i tillegg til å spille fast for Sogndal i OBOS-ligaen.

Christian Dahle Borchgrevink

Høyreback med hele 38 aldersbestemte landskamper for Norge. 20-åringen blir sett på som et av de største talentene i Vålerenga, men er denne sesongen lånt ut til Notodden i OBOS-ligaen, hvor han spiller fast. Var i fjor også lånt ut til OBOS-ligaen, da til HamKam.

Ulrik Fredriksen

En av de mest etablerte spillerne på laget. Den bergenske stopperen debuterte for Sogndal i Eliteserien tilbake i 2017, og er nå i gang med sin andre sesong som fast midtstopper i OBOS-ligaen. Har vært innom alle aldersbestemte landslag siden U18, og kommer trolig til å spille fast i årets mesterskap.

Leo Skiri Østigård

19-åringen er en av utenlandsproffene som er med til Polen. Var utlånt fra Molde til Viking i vårsesongen i fjor, hvor han gjorde et meget godt inntrykk. Så godt at Premier League-klubben Brighton i fjor sommer hentet han permanent. Har til gode å debutere for Brighton i Premier League, men fikk tillit i EFL Trophy-kampen mot Petersborough i oktober, i tillegg til at han har etablert seg for andrelaget. Har også 37 aldersbestemte landskamper for Norge.

Lars Ranger

Vant kampen om å bli med som tredjevalg på midtstopperplass foran Vikings Tord Salte. Ull/Kisa-spilleren er på utlån fra Lillestrøm. Har ikke aldersbestemte landskamper utenom to for U-20 som han fikk nå i mars.

Håkon Evjen

Vingtalent som har fått en knallstart på sesongen for Bodø/Glimt. 19-åringen står med to assists og to mål på åtte kamper så langt i Eliteserien, og avgjorde blant annet «slaget om Nord-Norge 16. mai, da han satt inn 2-1 borte mot Tromsø på overtid.

John Kitolano

Meget spennende back som i fjor sommer gikk fra Odd til Premier League-klubben Wolverhampton. Har enda ikke fått sin debut for Wolves, men han høster lovord i klubben, og er trolig i A-stallen når den nye sesongen er i gang etter sommeren. Klart førstevalg på Norges venstreback.

Hugo Vetlesen

En av utallige talenter som har slått gjennom i Stabæk de siste sesongene, og er allerede en svært etablert spiller hos Bærumsklubben, i en alder av 19 år. Sentral midtbanespiller som er på radaren til både Rosenborg og klubber ute i Europa. Kan raskt være tapt for Stabæk om han presterer i Polen.

Emil Bohinen

Vi fortsetter i Stabæk, og nok et midtbanetalent som allerede er etablert i Eliteserien. Står med 22 kamper i serien så langt, men det er først i år han virkelig har fått sitt gjennombrudd. Det har resultert i en noe overraskende plass i U20-troppen, dog fortjent etter gode prestasjoner for Stabæk så langt i år.

Tobias B. Børkeeiet

Stabæk er laget som har desidert flest spillere med til Polen, og den 20 år gamle defensive midtbanespilleren Tobias B. Børkeeiet var nok en av de som sto øverst på listen til landslagstrener Pål Arne Johansen. Svært ballsikker spiller som nå er inne i sin andre sesong som fast inventar på det unge og spennende Stabæk-laget.

Adnan Hadzic

20 år gammel midtbanespiller som nå har etablert seg på Starts førstelag. Fikk også 16 kamper i Eliteserien i nedrykkssesongen i fjor, og står med totalt 12 aldersbestemte landskamper for Norge.

Tobias H. Svendsen

Lillebroren til Sander Svendsen blir sett på som et like stort talent som sin storebror, og er i år utlånt til Sandefjord fra Molde. Var i fjor utlånt til Haugesund, hvor han ikke fikk det helt til å stemme. Men er etablert på aldersbestemte landslag, og har også over 20 A-kamper for Molde. 19-åringen er et av de største vingtalentene i Norge per dags dato.

Ola Brynhildsen

Nok en Stabæk-spiller, og også Brynhildsen har etablert seg på førstelaget til Bærumsklubben på sin høyrekant, og står med totalt syv mål og to assists på 36 kamper i Eliteserien. Svært gode tall for en spiller som nettopp har fylt 20 år. Er i likhet med resten av Stabæk-talentene ryktet bort grunnet klubbens svake økonomi.

Jens Petter Hauge

Hauge har lenge blitt sett på som et meget spennende vingtalent, men har enda til gode å virkelig slå gjennom. Hadde et ikke fult så vellykket utlån til Aalesund i OBOS-ligaen i fjor høst, og har enda til gode å starte en Eliteserie-kamp for Glimt i år. Har dog kommet inn som innbytter i samtlige, og sikret blant annet et poeng borte mot Haugesund tidligere i mai med et mål fra straffemerket.

Eman Markovic

Vingen som er født i Kvinesdal har bosniske foreldre, og tok et overraskende, men spennende, karrierevalg i fjor sommer. Han forlot Molde som Bosman-spiller, og gikk til den bosniske klubben HSK Zrinjski Mostar. Her spiller han fast, og har imponert såpass at han er med til Polen for å representere Norge. Står med hele 44 aldersbestemte landskamper for Norge.

Tobias Christensen

Starts stortalent storspiller for sørlandsklubben i OBOS-ligaen, og står med to målgivende og tre mål på åtte seriekamper så langt. Har kun ett år igjen av kontrakten med Start, og ting tyder på at det blir det siste året i gult og sort. Sett på som et av de største talentene i Norge, og kan spille i de fleste posisjonene på midtbanen.

Erling Braut Haaland

Norges klart største stjerne, og spilleren som skal skyte Norge videre fra gruppespillet de neste ukene. Gikk fra Molde til østerrikske Red Bull Salzburg i vinter sommer for svimlende 60 millioner kroner. Debuten for de østerrikske mesterne har latt vente på seg, men fikk starte sesongens siste seriekamp, der han likeså godt scoret sitt første mål for klubben.

Kristian Thorstvedt

Viking-spilleren som har tatt Eliteserien med storm denne våren har kun en aldersbestemt landskamp så langt, men var en av de første spillerne som ble tatt ut til mesterskapet. Svært spennende offensiv spiller som står med hele fire ml og to målgivende så langt i Eliteserien. Er sønn av tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt.

Norges gruppe

Norge har havnet i gruppe C, sammen med Honduras, New Zealand og Uruguay. Bortsett fra sistnevnte er det en meget overkommelig gruppe for Norge. Nummer én og to, pluss de fire beste av seks treere går videre til utslagsrundene.

Uruguay er kjent for å fostre opp svært gode individualister, og selv om det ikke er svært kjente navn i troppen deres har laget gode tradisjoner for å prestere i mesterskap, de ble blant annet nummer to i tilsvarende turnering for fem år siden.

Honduras har deltatt hele syv ganger, men har aldri klart å avansere fra gruppespillet. New Zealand har deltatt de to siste gangene, der de begge gangene klarte å nå åttendedelsfinalene.

Byer og Stadioner

U20-VM skal foregå i totalt seks polske byer, Bielsko-Biala, Bydgoszcz, Gdynia, Lodz, Lublin og Tychy. Åpningskampen og finalen skal spilles på Stadion Widzewa i Lodz.

Norge spille sine kamper på Stadion Widzewa i Lodz og Arena Lublin i Lublin, som tar henholdsvis 18 000 og 15 500 tilskuere.

Norges kamper, tidspunkt og TV

24.05 klokken 20:30
Uruguay – Norge, stadion Widzewa
NRK3 og NRK TV

27.05 klokken 20:30
Norge – New Zealand, Stadion Widzewa
NRK3 og NRK TV

30.05 klokken 18:00
Norge – Honduras, Arena Lublin
NRK2 og NRK TV

02. – 04.06
Åttendedelsfinaler

07. og 08.06
Kvartfinaler

11.06
Semifinaler

14.06 klokken 20:30
Bronsefinale

15.06 klokken 18:00
Finale, Stadion Widzewa

Favoritter til å vinne FIFA U20-VM

Frankrike, Portugal og Argentina regnes som de største favorittene til å vinne hele mesterskapet. Spesielt Frankrike og Portugal har sterke tropper, med flere spillere som er godt etablerte i noen av de beste ligaene i Europa.

Norges sjanser i U20-VM

Norge kommer trolig til å havne på enten andre eller tredje plass i sin gruppe. Havner Norge på andreplass kommer vi til å møte andreplassen i gruppe B, som blir enten Italia, Mexico, Japan eller Ecuador. Havner vi på tredjeplass og også blir en av de beste treerne kommer vi til å møte vinneren av gruppe B, eller vinneren av gruppe A. I gruppe A finner vi nasjonene Polen, Colombia, Tahiti og Senegal.

Med andre ord kan det være gode muligheter også i åttendedelsfinalen, så lenge vi ikke møter Italia, Mexico eller Colombia.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler