Fotballkanalen analyserer VM-lagene: Nigeria

Fakta om Nigeria

  • FIFA-rangering: 47 (april 2018)
  • Høyeste plassering: 5 (april 1994)
  • Deltakelser i VM: 6
  • Beste prestasjon i VM: 16-delsfinale i 1994, 1998 og 2014
  • Trener: Gernot Rohr

Veien til Russland

Som det tiende best rangerte landet i Afrika (CAF) slapp Nigeria unna den første kvalifiseringsrunden i den afrikanske kvalifiseringen, som består av de 26 dårligst rangerte landene.

I den andre kvalifiseringsrunden ble de 40 gjenværende landene trukket mot hverandre til dobbeltoppgjør, og Nigeria ble satt opp mot Swaziland i et dobbeltoppgjør de vant 2-0 sammenlagt.

Den tredje og siste kvalifiseringsrunden plasserte fire lag i totalt fem grupper, der gruppevinneren i hver gruppe ble klar for verdensmesterskapet. Nigeria kom her i gruppe med Zambia, Cameron og Algerie.

I bortekampen mot Algerie, som egentlig endte 1-1, ble Nigeria dømt til å tape 0-3 i etterkant fordi de brukte Shehu Abdullahi som skulle stått over grunnet karantene. Det ble dog det eneste tapet i kvalifiseringen, og Nigeria ble tidlig i oktober 2017 klar for VM og endte til slutt med 13 poeng i gruppen, fem foran Zambia.

Siden tapet i finalen av det afrikanske nasjonsmesterskapet har Nigeria spilt to vennskapskamper, som har endt med 1-0-seier over Polen og 0-2-tap for Serbia. Og før VM skal laget spille vennskapskamper mot Kongo, England og Tsjekkia.

Største prestasjoner

Nigeria har fem ganger tidligere deltatt i VM, i 1994, 1998, 2002, 2010 og 2014. Tre av gangene har dem klart å komme seg videre fra gruppespillet, i 1994, 1998 og 2014, men aldri har det afrikanske landet klart å vinne en utslagsrunde.

Da har det gått betydelig bedre i de afrikanske mesterskapene. På 17 deltakelser totalt har Nigeria løftet trofeet i den afrikanske nasjonscupen, det som tilsvarer vårt Europamesterskap, hele tre ganger. De vant i 1980, 1994 og senest i 2013, men har siden den gang ikke klart å kvalifisere seg til de to seneste mesterskapene.

Og i år kom landet som nevnt til finale i turneringen med navnet afrikanske nasjonsmesterskapet, der kun spillere som spiller i den hjemlige ligaen får lov til å delta. Nigeria tapte finalen til vertsnasjon Marokko.

Gruppe og kamper i VM

Nigerias gruppe D i VM består av følgende fire lag:

  • Argentina
  • Island
  • Kroatia
  • Nigeria

Kampene til Nigeria i VM:

Kroatia – Nigeria, 16. juni klokken 21.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad

Nigeria – Island, 22. juni klokken 17.00 på Volgograd Arena i Volgograd

Nigeria – Argentina, 26. juni klokken 20.00 på Krestovsky stadion i Saint Petersburg

Fotballkanalens vurdering

Nigerias tyske trener Gernot Rohr har vært ved roret i klubben siden sommeren 2016, og har siden den gang kun tapt to fotballkamper. Rohr er ikke et særlig kjent navn i Europa, og har før Nigeria-jobben trent andre land i Afrika som Burkina Faso, Gabon og Niger de siste ti årene.

Med seg til sitt første verdensmesterskap har han en tropp som ser betydelig sterkere ut offensivt enn defensivt. I mål vil vi trolig se Ikechukwu Ezenwa som spiller for Enyimba i den hjemlige serien, men han kan bli utfordret av Francis Uzoho. 19-åringen fikk denne sesongen sin debut for Deportivo i spanske La Liga, men han har for det meste stått for klubbens andrelag i Segunda B.

Av defensive spillere er det ikke mange kjente navn for den gjennomsnittlige fotballinteresserte, og en mann som Cercle Brugges Elderson Echiéjilé er mannen med mest erfaring av forsvarsspillerne. Chelseas Kenneth Omeruo har også fått mye erfaring på lån i diverse europeiske klubber de seneste sesongene, og selv om han aldri har fått en offisiell kamp for London-laget er han en viktig brikke i Rohrs Nigeria-tropp.

Lagets kanskje viktigste spiller er også Chelsea-kar, men Viktor Moses har en betydelig viktigere offensiv rolle enn det han har i klubblaget. Med seg på midtbanen har han spillere som tidligere Chelsea-spiller og Nigeria-kaptein John Obi Mikel og Leicesters Wilfred Ndidi.

I angrep er CSKA Moskvas Ahmed Musa den mest fortrukne, men med Arsenals Alex Iwobi, tidligere Lyn-spiller Odion Ighalo og Leicester Citys Kelechi Iheanacho også med er angrepsrekken den lagdelen med mest kvalitet tilgjengelig.

Argentina blir en hard nøtt for det nigerianske laget, og det blir en svært jevn kamp om andreplassen mellom Nigeria, Island og Kroatia. Vi tror det ender med tredjeplass i gruppe D for Nigeria. Om du tror Nigeria kan gå hele veien gir Unibet 201.00 i odds for Nigeria som verdensmestre i sommer.

Se opp for

Alex Iwobi – Arsenal-mannen har enda til gode å få sitt store gjennombrudd i Arsenal-drakten, men på det nigerianske landslaget har han etter hvert blitt en meget viktig mann.

Han scoret blant annet 1-0-målet mot Zambia som sørget for at landet ble det første fra Afrika som kvalifiserte seg til VM, og i november ble han tomålsscorer da Nigeria overbevisende slo VM-gruppemotstander Argentina 4-2 i en vennskapskamp.

Visste du

At Nigeria har møtt Argentina hele fire ganger før i VM, det er desidert flest av alle land Nigeria har møtt i verdensmesterskapet i historien. Alle fire kampene har dog endt med tap. I USA i 1994 ble det 1-2-tap, i 2002 i Sør-Korea og Japan og i Sør-Afrika i 2010 ble det 0-1 i begge oppgjørene mens det endte med 2-3-tap i forrige VM i Brasil.

I tillegg har de to landene møtt hverandre én gang i Confederations Cup (0-0 i 1995) og to ganger i vennskapskamper. I tillegg til 4-2-seieren i november i fjor ble det en 4-1-seier til nigerianerne i 2011.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler