Confederations cup – Det du trenger å vite om prøve-VM 2017 i Russland

På lørdag starter årets prøve-VM i Russland, landet som skal ha VM neste år.

Hovedformålet med turneringen er å teste at alt fungerer som det skal arrangementsmessig for vertsnasjonen og for å avdekke eventuelle feil og mangler i god tid før VM neste år.

Det deltar 8 land i turneringen, Vertsnasjonen, regjerende mestere i de 6 konføderasjonene og regjerende verdensmester. Om et land er dobbelt kvalifisert vil plassen gå til det andre finalelaget i siste konføderale mesterskap. De 8 landene som er med i år er; Russland (vertsnasjon), Tyskland (regjerende verdensmester), Australia (vinner av AFC Asiacupen), Chile (regjerende Copa América-mester), Mexico (regjerende CONCACAF-mester), New Zealand (regjerende OFC nasjonscup-mester), Portugal (regjerende EM-mester) og Kamerun (regjerende Afrikamesterskapet-vinner).

Turneringen har ikke samme prestisje som de store mesterskapene, og det er normalt å ta med typiske U23-tropper. Tyskland er et fint eksempel på det, der trener Joachim Löw har valgt å gi alle sine største stjerner sommerfri. Portugal og Chile tar derimot med seg en del stjerner, og vi kan forvente å se både Ronaldo, Bernardo Silva, Alexis Sanchez og Vidal spille.

Ronaldo for Portugal

Formatet på turneringen blir likt som i VM, bare i en mye mindre skala. Det vil bli to grupper med 4 lag som spiller mot hverandre en gang, der de to beste i hver gruppe går videre til semifinale. Kampene vil bli spilt på fire av de totalt elleve VM-stadioene, i St. Petersburg, Kazan, Moskva og Sotsji.

Gruppene er som følger:

Gruppe A:

  1. Russland
  2. New Zealand
  3. Portugal
  4. Mexico

Gruppe B:

  1. Kamerun
  2. Australia
  3. Chile
  4. Tyskland

Gruppevinnerene møter nummer to i motsatt gruppe til semifinale, og de to tapende semifinalistene møtes til bronsefinale.

Saint Petersburg stadion

Første avspark blir på lørdag der vertsnasjon Russland tar imot New Zealand i St. Petersburg klokken 17.00 norsk tid. Deretter blir det totalt 16 kamper før turneringen avsluttes med finale den 2. juli klokken 20.00, også den i St. Petersburg. Laget som står igjen som vinner da tar med seg heder og ære pluss 5 millioner amerikanske dollar i premiepenger.

NRK og TV2 har sammen kjøpt rettighetene til å vise turneringen og du vil få sett alle kampene på TV og nett.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler