Tour de France etappe 17: Kristoff i velt og Kittel ute av touren

Dagens etappe fra La Mure til Serre-Chevalier i de vestlige alpene var en real godbit for ryttere som liker å klatre, og ikke minst for seere som liker å se ryttere klatre. Hele fire innlagte klatringer over tre fjell ventet før start, i tillegg til den obligatoriske spurten.

Etappen skulle blant annet få rytterene over Col du Galibier, det tredje høyreste punktet på touren i historien på 2542 meter. Målgang er etter flere kilometer utfor, så for de som ønsket å angripe Team Sky og den gule trøyen måtte gjøre det i en av de harde stigningene.

Før dagens etappe hadde Warren Barguil i polkatrøyen 117 klatrepoeng. Primoz Roglic og Thomas De Gendt på de påfølgende plassene hadde 38 poeng hver. Totalt 55 klatrepoeng var det mulig å hente i dag, så om noen skulle gi Barguil kamp om den prikkede trøyen burde det skje i dag.

Tidlig velt bak i feltet

Etter starten klokken 12.16 var det flere som prøvde seg på brudd, og selv om ingen klarte å legge hovedfeltet bak seg ble det et godt strekk i feltet.

Ved tyve kilometer fikk vi en krasj der blant annet Marcel Kittel og Barguil var innvolvert. Kittel måtte få ny sykkel og en sko men kom seg på bena igjen.

Marcel Kittel

Barguil kom seg også etterhvert opp til hovedfeltet igjen, men med ingen muligheter til å komme seg frem til utbrytergruppen å kjempe om de første klatrepoengene.

Krasjen gjorde at feltet ble brudt opp og vi fikk en gruppe i front med blant annet Michael Matthews som kjørte hardt opp bakkene til Col d’Ornon.

Michael Matthews kjørte hardt

Først over første fjelltopp var Michael Metthews som virkelig markerer seg for tiden i Tour de France. Han tok med seg 5 poeng forann nesen på Thomas De Gendt som tok 3 klatrepoeng.

Nå kom også regnet, noe som kunne gi etappen en ekstra dimensjon, med glatte svingete veier nedover fjellsidene i alpene.

Og nedover fjellsiden mot den innlagte spurten kjørte Matthews fortsatt hardt, der han og De Gendt kjørte fra resten av utbrytergruppen og fikk raskt et halvt minutt forsprang på dem. Hovedfeltet var nå fem minutter bak de to i front.

Det var nå klart at Matthews virkelig jaktet den grønne poengtrøyen som for øyeblikket var i Kittels besittelse.

Alexander Kristoff veltet stygt

I slutten av bakken fikk vi et fall på Alexander Kristoff, som ble etterlatt av hovedfeltet med bena på bakken og sykkelen i hånden. Det var ikke kjent på dette tidspunktet hva som hadde skjedd eller hvor alvorlig det var.

Alexander Kristoff

I sprinten var det igjen Matthews som tok 20 spurtpoeng, og han var nå kun 9 poeng bak Kittel. De Gendt tok 17 poeng. Ingen av de først over spurtstreken i feltet bak kunne true de med flest spurtepoeng.

Når hovedfeltet startet å stige opp Col de la Croix de Fer var det endelig ryttere som prøvde å rykke å gi oss litt spenning med Contador og Quintana i spissen, men Team Sky lot det ikke skje denne gangen heller.

Alexander Kristoff hadde nå kommet seg opp igjen til hovedfeltet, men TV-bildene viste at han hadde fått seg en skikkelig smell og helt tydelig hadde vært i asfalten.

Contador viste muskler

Og endelig fikk Contador og Quintana en luke til hovedfeltet. 6.16 og 7.10 minutter bak Froome i sammendraget ble det spennende å se om Team Sky klarte å følge.

Men Quintana måtte gi seg etter et par kilometer og Contador fortsatte på egenhånd for å prøve å ta igjen gruppen på ca 30 ryttere omtrent 2 minutter forann han. Litt etter kom lagkamerat Michael Gogl ned fra gruppen for å hjelpe Contador opp.

Opp fjell nummer to måtte Matthews gi seg og slapp seg tilbake til feltet bak. De Gendt fikk da besøk av Daniel Navarro i front og de to var først over toppen. De Gendt tok 20 poeng mens Navarro tok 15 klatrepoeng.

Nå var feltet bak krympet til ca 20 mann, og flere og flere falt av ned til hovedfeltet, også Michael Matthews. Og når det gjensto 89 kilometer var de to siste o front tatt igjen av feltet i front, som igjen lå 3 minutter forann hovedfeltet.

På grunn av velten etter to mil har Marcel Kittel bestemt seg for å avbryte årets Tour de France, og den grønne poengtrøyen blir derved overført til Michael Matthews. Det var nok ikke på denne måten han ønsket å overta den på. Skadeomfanget til Kittel er fortsatt usikkert.

Slovensk seier og Froome fortsatt i gul ledertrøye

Når utbrytergruppen nærmest seg den tredje innlagte klatringen gjensto det kun tolv ryttere, med blant annet Contador og Navarro. Primoz Roglic, Bauke Mollema og Serge Pauwels var første tre mann over streken og tok 10, 8 og 6 klatrepoeng.

Nå begynte den virkelige stigningen opp mot Col du Galibier på 2642 meter, og elleve ryttere var fortsatt i front, nesten fire minutter forann hovedfeltet.

Når tetgruppen nærmet seg toppen stakk Primoz Roglic fra resten for å sikre seg klatrepoeng og prøve å utfordre Warren Barguil i den prikkede trøyen, og han fikk raskt ett minutt på de andre.

Sloveneren var først over toppen og suste nedover bakkene mot mål, gruppen med blant annet Froome jaget bak men klarte aldri å spise inn nok tid, og Roglic trillet alene over mål til sin første etappeseier i Tour de France.

Froome leder fortsatt, med 27 sekunder ned til Uran og Bardet, Fabio Aru tapte tid og ligger nå på fjerde, 54 sekunder bak.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler