Boasson Hagen i brudd i nesten hele dagens etappe av Tour de France

Etter 3 etapper på rad på over 200 kilometer, var dagens etappe av det kortere slaget på 160 kilometer. Men til forskjell fra de tre foregående hadde denne en brutal avslutning opp La Planche des belles filles. Det er en 5.9 kilometer lang bakke med en gjennomsnittlig økning på hele 8.5%.

To ganger tidligere har det vært avslutning opp denne bakken, og det var her Chris Froome tok sin aller første etappeseier. Sist gang var det Vincenzo Nibali som vant, tok den gule ledertrøyen og mistet ikke den før målgang i Paris i 2014.

Det var innlagt én spurt og én klatring i dagens etappe. Spurten kom etter 103 kilometer mens klatringen, en katerogi 3, var lagt inn like etter.

Etappe fem tour de france

Tidlig og stor utbrytergruppe

Vi fikk et brudd i det starten gikk i Vittel, og Edvald Boasson Hagen var en av de åtte rytterne som stakk fra hovedfeltet. De syv andre var Gilbert fra Quick-Step, Bakelants fra AG2R La Mondiale, Perichon fra Fortuneo, Voeckler fra Direct Energie, Van Baarle fra Cannondale, De Gendt fra Lotto Soudal og Delage fra FDJ.

I tillegg så prøvde Grmay fra Bahrain-Merida et stikk fra hovedfeltet noen minutter senere, men han ble raskt hentet inn igjen. Og feltet ville aldri helt slippe taket på utbrytergruppen. Gapet var på det meste på ca tre og et halvt minutt, men Boasson Hagen klarte å holde feltet i god nok avstand helt til den innlagte spurten, da avstanden var nede i ett og ett halvt minutt.

Boasson Hagen Dimension Data

Her var Boasson Hagen først over streken og tok med seg 20 spurtpoeng. Gilbert og De Gendt tok de to neste plassene med henholdsvis 17 og 15 poeng. Kristoff kom seg inn på en ellevteplass i hovedfeltet og tok med seg 5 poeng.

I klatringen like etter stakk Jan Bakelans i bakken og var først over klatrestreken og sikret seg 2 klatrepoeng, men ble raskt tatt igjen. Klatrepoengene ble delt ut tidlig i bakken etter den største stigningen var unnagjort, men enna 15 kilometer i oppoverbakke ventet rytterene. Og nå var avstanden ned til feltet igjen ca to og et halvt minutt.

Ved 12 km igjen så så stakk Jan Bakelans og Gilbert fra utbrytergruppen, men Boasson Hagen ga ikke opp og jakten de to godt ned den lille utforbakken og før klatringen til toppen startet var det 16 sekunder som skilte dem. Hovedfeltet var litt over ett minutt bak Boasson Hagen og de to andre fra utbrytergruppen igjen.

Det holdt ikke helt inn for nordmannen

Men ved 6 km var hovedfeltet kun 45 sekund bak de to i ledelsen og rundt ett halvt minutt bak Boasson Hagen og resten av utbryterene. Naturlovene gjaldt i dag også, og ved 4.5km var det gjort for nordmannen og co, Nå var det kun Bakelans og Gilbert igjen, men 15 sekunders forsprang skulle holde hardt.

Og det holdt i ca em kilometer, og fra 3.5 km og inn skulle det bli kamp mellom et tetfelt på ca 40 mann. Når det gjensto 2.4 km prøvde Fabio Aru seg på at stikk, og fikk raskt 30 sekunder på tetgruppen bak. Sky teamet med Crhis Froome i spissen reagerte etterhvert og begynte å kjøre hardt, men flere andre, som danske Fuglesang og hang godt med.

Fabio Aru vinner etappe 5

Men Aru, i italiensk mestertrøye sprakk aldri og kom i mål 16 sekunder før Dean Martin. Chris Martin og Richie Porte kom på plassene bak, 20 sekunder bak. Froome forann Thomas i sammendraget, mens Aru bukser frem til en tredjeplass etter dagens etappe.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler