Spennende Tour de France-dag sett med norske øyne

Dagens etappe mellom Vesoul og Troyes var en historisk godbit. Den gikk gjennom byen Colombey-les-deux-églises, hjembyen til tidligere president i Frankrike, Charles de Gaulle.

Håndhilste på mannen i gul ledertrøye

Når touren passerte byen i 1960, når Charles de Gaulle var president, ventet han ved veibanen for å vinke til syklistene. Men feltet ble gjort oppmerksom på at presidenten ventet på dem og ett stopp ble organisert av den franske rytteren Henry Anglade, så presidenten kunne få håndhilse på mannen i den gule trøyen, Gastone Nencini. Nencini ville vinne touren dagen etterpå på Parc des Princes i Paris.

Charles de Gaulle Tour de France

Etappen var en av de lengste i årets Tour de France, på 216 kilometer, og en viktig etappe for sprinterene med en innlagt spurt på 135 kilometer og ved målgang.

For resten av rytterene ble dette sett på som en såkalt transportetappe der sammenlagtfavorittene passet hverandre i front av feltet.

30-35 grader, høy luftfuktighet og strålende sol var potensielt den største trusselen for løperene i dag.

Ruteprofil etappe seks

Tidlig brudd på tre mann

Like etter slutten på den nøytrale delen av etappen var det tre ryttere som raskt gikk i brudd, og en av dem var nordmannen Vegard Stake Laengen. De to andre var Fredrik Backaert fra Wanty Groupe Gobert og Perrig Quemeneur fra Direct Energie.

Selv om Team Sky, som i går, kjørte hardt fremme i hovedfeltet fikk bruddet større og større forsprang. Etter 20 kilometer var forspranget oppe i 4 minutter, men nå var også spurtlagene kommet fremst i hovedfletet for å kjøre.

Når klatringen til etappens første innlagte klatring, en katerogi 4, var bruddet rundt 3 minutter forann hovedfeltet. Det ble ingen kamp om det ene poenget, som gikk til Perrig Quemeneur som var først over streken.

Ved spurten 135 kilometer ut i løpet var bruddet ca 1.30 forann hovedfeltet, og Backaert var først over linjen og sikret seg 20 poeng. Laengen var nummer to og fikk 17 mens Quemeneur ble nummer tre over og fikk med seg 15 poeng.

I hovedfeltet ble det spurt om fjerdeplassen og mannen i grønn trøye, Demare var først og ble 13 spurtpoeng rikere. Alexander Kristoff passerte linjen som nummer åtte og fikk derved 8 spurtpoeng.

Ett par kilometer senere kom dagens siste innlagte klatring der det igjen sto om 1 klatrepoeng, og det var nok engang Quemeneur som kapret det. Han er nå oppe i 2 klatrepoeng, men det er langt opp til karen i polkadotter, Fabio Aru med 10 klatrepoeng.

Ved 55 kilometer igjen bestemte Laurent Pichon seg for at de tre rytterene lenger fremme behøvde selskap, men han kom seg aldri nærere enn ett minutt og ble tatt igjen av hovedfletet igjen når det gjensto 50 kilometer. Og nå hadde feltet startet å få opp farten også, når det gjensto 40 kilometer og 176 kilometer var tilbakelagt var det kun ett minutt og ti sekund som skillet bruddet og hovedfeltet. Men bruddet ga seg ikke uten kamp og når avstanden til mål var nede i 30 kilometer var avstanden igjen oppe på 1.30.

Kom ut av intet i spurten

Bruddet holdt helt til det gjensto 6 kilometer, Laengen fikk vist seg godt frem i dag. På de siste kilometerene var det mye kniving om posisjonene fra spurtlagene, men Kristoffs Kastusja-lag hang godt med helt fremme. Spurterene var mer eller mindre samlet til det gjensto 300 meter. Da kom Marcel Kittel ut av intet på venstresiden og passerte alle. Han så råsterk ut og det var ingen som kunne gjøre noe med han.

Arnaud Demare tok andreplassen, forann André Greipel og Alexander Kristoff. Det betyr at ingenting har forandret seg i toppen av spurtepoenglisten, der Demare leder forann Kittel.

Heller ikke sammenlagt er det store rokeringer i dag. Med andre ord leder Froome fortsatt forann lagkamerat Thomas.

kart over tour de france

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler