ØNSKER SEG BORT FOR Å FÅ SPILLETID – FK HAUGESUND NEKTER Å SLIPPE UNGGUTTEN GRATIS

FK Haugesunds Robert Kling har ikke vært på banen i Eliteserien en eneste gang i år. Nå ønsker midtbanespilleren å finne en klubb hvor han kan få spilletid. Allikevel ønsker ikke Jostein Grindhaug og FKH å slippe stortalentet uten å motta penger.

20-åringen har gått gradene i FK Haugesund og var spådd en lysende karriere hos de hvite og blå etter at han kom til klubbens utviklingsavdeling fra Kopervik i 2013. Etter tippeliga-debuten i 2015 og seks kamper i fjorårssesongen har det i år vært null minutter på banen for den unge midtbanespilleren.

Fjorårets FKH-trener Mark Dempsey var stor fan av det hardtarbeidende midtbanetalentet, men etter at engelskmannen forsvant, har det med unntak av to cupkamper har det ikke blitt flere muligheter til å vise seg frem.

Nå ønsker Kling å finne en klubb hvor han kan få regelmessig spilletid og tillit over tid. Med kontrakt ut denne sesongen ligger alt til rette for å forlate FK Haugesund i sommer, men Jostein Grindhaug og resten av den sportslige ledelsen ønsker ikke å slippe Kling uten å få igjen noen kroner. I tillegg nektes Kling å trene med andre klubber, og ifølge kilder Fotballkanalen har snakket med har FKH avslått forespørselen fra Viking som har et sterkt ønske om å se unggutten på trening i sommer. Tidligere skal Kling selv ha takket nei til å lånes ut til både Stord og Vard Haugesund, ettersom han ønsket å spille på et høyere nivå.

Istedenfor har de valgt å tilby en ny treårskontrakt med minstelønn, trolig kun for å sikre seg retten på utdanningskompensasjon fra midtbanespillerens potensielle nye klubb.

Utdanningskompensasjon er en beskyttende ordning som i utgangspunktet ble opprettet for å sikre at små klubber sitter igjen med en sum penger for spillere de har utviklet i egen klubb, og som går vederlagsfritt til ny klubb ved kontraktens utløp. Ordningen har ved flere anledninger blitt beskyldt for å virke mot sin hensikt.

Et av kriteriene som må være oppfylt for at klubben skal ha krav på pengene er et nytt gyldig kontraktsforslag innen to måneder før kontraktens utløp. (*se lovregulering for utdanningskompensasjon nederst i artikkelen).

Tidligere har det også vært interesse for unggutten fra blant annet LSK, som hadde et ønske om å signere Kling i vinter. Overgangen falt igjennom ettersom FKH sto på kravene og krevde full utdanningskompensasjon. På tross av at Kling og klubben flere ganger har blitt enige om at det er best for spilleren å komme seg til en klubb hvor han får regelmessig med spilletid, har altså FKH valgt å tilby sin unge midtbanespiller en ny treårskontrakt. Med null minutter i Eliteserien i år, er det lite som tyder på at Kling vil få noe særlig mer spilletid i høst, men allikevel vil altså klubben forlenge.

Det har ikke lyktes Fotballkanalen å komme i kontakt med verken Kling eller Jostein Grindhaug i forbindelse med denne saken.

Kling har nå fått tillatelse til å trene med Viking og drar etter planen til Stavanger for å trene med eliteserielaget i morgen.

Nytt kontraktsforslag:
Sportssjef Jostein Grindhaug (til høyre) og FKH har tilbudt Robert Kling en ny treårskontrakt. Foreløpig har ikke unggutten spilt et minutt i årets Eliteserie. Foto: Digitalsport

* § 15. Forhold som kan påvirke utdanningskompensasjonen

a) Klubb som ensidig hever kontrakten med profesjonell spiller under 23 år uten berettiget årsak, er ikke berettiget til kompensasjon for trening og utdanning. Kompensasjonen til tidligere klubber skal ikke påvirkes dersom de ikke er medansvarlige for den urettmessige hevningen.
b) Dersom det er mindre enn 2 måneder til utløp av kontrakten for en spiller under 23 år ved årets begynnelse, og nåværende klubb i rekommandert sending eller på annen etterviselig måte, ikke har gitt spilleren skriftlig tilbud om ny kontrakt på tilnærmet samme lønnsnivå, skal ny klubb ikke betale kompensasjon for trening og utdanning til nåværende klubb.

Fotballkanalen

268 Artikler