Gjennomsnittslønn i klubbene i UEFA-ligaene (med kart)

Gjennomsnittslønn Europa kart

For bare få dager siden offentliggjorde UEFA sin «Club Licensing Benchmarking Report» for sesongen 2017/18, og noe av det mest interessante vi finner her er informasjon om hva klubbene betaler i lønn.

Gjennomsnittslønn per klubb i Europa

Vi har dykket ned i de forskjellige UEFA-medlemslandene, og sett nærmere på hvor mye de forskjellige klubbene i gjennomsnitt betaler i lønn til spillere, stab og medarbeidere.

Det er nok ikke så overraskende for noen at det er England som topper listen. Klubbene i Premier League betaler hele 1,5 milliarder kroner per sesong i lønn.

Det høres helt vanvittig ut, men det er omtrent det klubbene får i TV-penger hver sesong, så de har også råd til det.

Fikk du med deg «Spygate»? Les mer om Marcelo Bielsa her!

På plassen etter følger Spania, der klubbene i snitt betaler ut 820 millioner kroner i lønn. Den summen blir selvsagt trukket opp av Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid, som er på et helt annet nivå enn resten av lagene i La Liga.

Så følger Bundesligaen, Serie A og Ligue 1 på de neste plassene, rimelig tett på tallene til La Liga, mens det er et kjempesprang ned til klubbene i Süper Lig i Tyrkia, der gjennomsnittslønnen er på 300 millioner kroner.

Her kan du se vårt interaktive kart:

30 av topp 35 land har hatt lønnsøkning

Det er verdt å bemerke at lønnen har økt i hele 30 av de 35 beste ligaene i UEFA i forhold til sesongen før. Premier League har økt med 11 prosent mens La Liga har økt med hele 18 prosent.

Den ligaen med den største økningen i lønninger fra året før er faktisk skotske Premier League. Her har lønningene steget med hele 42 prosent, og hovedgrunnen til den økningen er at den tidligere storheten Rangers er tilbake i det gjeveste selskapet i Skottland.

I Norge er økningen på mer beskjedne syv prosent. Det plasserer Eliteserien på en 21. plass over ligaene med høyest lønn, totalt 800 millioner kroner betalte de 16 Eliteserie-klubbene ut i lønn forrige sesong.

Norge lavest i Skandinavia

Til tross for en fin stigning fra året før er Eliteserien den toppdivisjonen i Skandinavia der klubbene har lavest lønnskostnader. Sverige og Allsvenskan er ikke langt foran med sine 880 millioner norske kroner totalt, mens danske Superligaen befinner seg et godt stykke oppover med 1,07 milliarder norske kroner.

I snitt gir det 50 millioner kroner i snitt for Eliteserien, 55 millioner kroner for Allsvenskan og hele 77 millioner kroner for Superligaen. Superligaen består av 14 lag, to mindre enn Eliteserien og Allsvenskan.

Men betyr mer penger til lønn at nivået er høyere? Det er vanskelig å måle ligaene i forhold til hverandre når det kommer til nivå, men UEFAs koeffisientliste over ligaene er nok det mest objektive verktøyet å bruke.

Og her finner vi Danmark på en 14. plass, Sverige på 22. og Norge er rangert som nummer 23. Med andre ord er det en koalisjon mellom nivået på ligaene og hvor mye penger det brukes på lønn.

Ingen andre spillere har hatt så mye innflytelse som det han har hatt i klubben de seneste årene, og det er heller ikke noen grunn til at det kan fortsette, også etter at ting har flat på plass denne dagen.

Men som nevnt er det ingenting som tyder på at noen av de andre klubbene kommer til å være en del av dette nå.

Følger du med på norsk fotball? Her kan du følge alle nyhetene fra det norske overgangsmarkedet!

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler