Spygate – Hvem er Marcelo Bielsa, og hvorfor blir han kalt «El loco»?

Marcelo Bielsa Leeds

Bakgrunnen er at Leeds-manager Bielsa har sendt en spion til Derbys treningsanlegg umiddelbart før Leeds kamp mot Derby fredag forrige uke.

Dette har skapt stor furore og debatt, og ikke minst splittelse blant kjente personer innen fotballen. Noen, som tidligere Manchester City trener Stuart Pearce, mener at Bielsa og Leeds bør straffes. Mens brorparten støtter argentineren og mener det er en selvfølge at en manager gjør alt som er mulig innenfor regelverket til å analysere og forbedre seg mot sine motstandere.

Stuart Pearce gikk hardt ut mot Bielsa på Sky Sports og mente at Leeds 2-0-seier burde blitt omgjort og alle tre poengene gitt til Frank Lampards Derby-lag.

I etterkant av hendelsen har Bielsa tatt det fulle ansvaret for hendelsen.

-Det er sant at det var en person fra Leeds til stede (på treningsfeltet til Derby). Jeg tar ansvaret for hendelsen.

-Jeg snakket med Derby-manager Frank Lampard, og ifølge ham så respekterte jeg ikke reglene for fair play. Jeg har en annen holdning, men det som er viktig er hva Frank Lampard og Derby County synes.

-Jeg er ene og alene ansvarlig for dette, da jeg ikke fikk godkjennelse av klubben til å gjøre det. Det er noe jeg har gjort helt siden jeg var ansvarlig for Argentina i VM. Det er ikke ulovlig, sier Bielsa til Sky Sports.

På onsdag kalte Bielsa inn til en meget omdiskutert pressekonferanse, der han i over en time viste sine Excel-ark med svært detaljert informasjon om samtlige motstandere i Championship.

Han fortalte videre at han og hans team har sett samtlige Derby-kamper denne sesongen, og at det tar omtrent fire timers arbeid å analysere én enkelt kamp.

Bielsa Excel

Bielsa under pressekonferansen, her forklarer han de ulike formasjonene Derby County pleier å spille.

Nedenunder kan du se noen tweets med utdrag fra pressekonferansen:

Men hvem er Marcelo Bielsa, og hvordan har han nådd legendestatusen?

Bielsa hadde en kort spillerkarriere hos den argentinske fotballklubben Newell’s Old Boys, han spilte midtstopper, men la skoene på hyllen kun 25 år gammel.

Etter at karrieren var over bestemte han seg raskt for å bli trenermen det lå mye arbeid foran han før han I 1990 fikk hovedansvaret for A-laget til Newell’s Old Boys, og det er her eventyret starter.

Men vi hopper et par år frem i tid, for å virkelig finne essensen i hvem Bielsa er som trener, og ikke minst som person.

Vi er på Juan Pinto Duran Sports Complex i Santiago, det er hovedkontoret til Chiles landslag i fotball. Året er 2007 og Marcelo Bielsa er utnevnt som ny landslagstrener for det sør-amerikanske landet.

Han har på dette tidspunktet vært over alt i verden, trent lag og landslag med det ypperste man kan tenke seg av fasiliteter. Pinto Duran kan ikke sies å by på det samme.

Det var som regel kun kaldt vann i dusjene. På rommene til spillerne var det kun enkeltsenger og gamle bilderørs Tver. Lederen for det chilenske fotballforbundet den gangen var Harold Mayne-Nicholls, og han lovet Bielsa at fasilitetene ville bli oppgradert til argentinerens standarder.

Den nye landslagssjefen involverte seg personlig i renoveringene, og sørget til og med for at fasilitetene fikk en fontene lik en Bielsa hadde likt i Santiagos dyrehage. Sengene ble større, rommene fikk nye flatskjermer. Baderommene ble oppgradert med pålitelige dusjer, aircondition og varme i gulvene. Det ble bygget en spa, og et modernisert treningssenter og omkledningsrom.

La grunnsteinene for Chiles suksess

Og for de chilenske stjernene som reiste over Atlanteren for de internasjonale pausene; en magisk maskin de kunne spasere rett inn i med klærne på, og gå ut igjen bare minutter etterpå helt lindret av døsigheten som jetlagen forårsaket.

Den var betalt, delvis, av Bielsa selv. Takket være prisen han tok for å holde foredrag og gjesteopptredener på konferanser og lignende.

Men om spillerne fikk sine fasiliteter oppgradert, var det ikke like mye luksus over Bielsas eget hjem. Han nøyde seg med seks kvadratmeters boplass, med et kors over sengen, aircondition, en tv, et skap og et lite toalett. Spartansk, men nok.

Der bodde han i tre og et halvt år.

Bielsa Chile

Marcelo Bielsa lidenskapelig engasjert under en Chile-kamp.

På disse årene transformerte Bielsa ikke bare fasilitetene på Pinto Duran, men hele den kollektive helsetilstanden i den fotballgale nasjonen. Chile hadde i årtier lidd av et mindreverdighetskompleks som sørget for at de aldri klarte å matche regionale storheter som Argentina og Brasil, eller annenrangs nasjoner som Uruguay og Colombia for den saks skyld.

Chile spilte kun ett VM under Bielsas ledelse, da de tapte for Brasil i åttendedelsfinalen i VM i Sør-Afrika i 2010. Men det han etterlot seg kan ikke bare måles i seire og trofeer. Chile vant Copa America på hjemmebane i 2015, for første gang i historien. Året etter vant de igjen.

Seieren i 2015 kom under Jorge Sampaolis ledelse, en manager som var en ihuga «Bielsista», og seieren hadde ikke vært mulig uten spillerne Bielsa utviklet i sin tid som landslagstrener.

Alexis Sanchez, Arturo Vidal og resten av Chiles gylne generasjon hev seg ut i det takket være troen, disiplinen, motet og blåkopien av taktikken som Bielsa ga dem.

Bielsa revolusjonerte speiding

Marcelo kommer fra alt annet enn en fotballfamilie. Faren hans var advokat, mens bestefaren var med på å skrive store deler av Argentinas administrative lover. Broren er tidligere utenriksminister, og søsteren er arkitekt.

Familien hadde godt med penger og både var og er en del av eliten i hjemlandet, så Marcelo trengte aldri å bli hverken profesjonell fotballspiller eller trener, han ville det.

Etter at fotballkarrieren var over drev han og en partner en aviskiosk i ti år, og til tider leverte Marcelo også avisene selv. Men det var trener han skulle bli.

Takket være brorens kontakter på universitet i Buenos Aires fikk han jobben å trene deres herrelag. Den største prestasjonen under denne perioden var et uavgjortresulat mot Boca Juniors reservelag.

Men Bielsas var ment å returnere til hjembyen Rosario og Newell’s Old Boys. Han fikk ansvaret for diverse ungdomsprogram, og hver og en av U-lagene han hadde ansvaret for endte om som mestre på hva enn nivå de spilte på. Etter hvert fikk han speideransvaret for Newell’s ungdomsavdeling.

Dog var det ett problem. Bielsa hadde flyskrekk.

Ryktet sier at han klokket inn hele 25 000 kilometer i sin Fiat 167 på jakt etter nye unge spillere til klubben. Han delte Argentina opp i 70 deler og speidet etter talenter i dem alle. Han oppdaget Gabriel Batistuta, og Mauricio Pochettino, dagens Tottenham-manager, var oppdaget takket være et tips fra en lokal restaurant-eier.

Og det er denne suksessen som til slutt ga ham jobben som hovedtrener for klubben. Under Bielsas ledelse vant de den argentinske serien og kom seg helt til finalen av Copa Libertadores, hvor det dessverre ble tap for Sao Paulo på straffer.

«Marcelo er som min andre far» har Pochettino sagt. «Min andre far, mitt forhold til ham startet når jeg var 12-13 år gammel. Han er en fantastisk trener. Jeg kommer alltid til å elske han, fordi han var en ekstremt viktig person for min karriere».

Veien videre gikk til Atlas i Mexico. Her var en av kravene for å ta jobben å kun trene juniorene det første året, og deretter seniorene fra andre året. På et tidspunkt på 90-tallet var det ikke uvanlig at 10-11 av spillerne i Mexicos landslagstropp var fra Atlas talentfabrikk under Bielsa. Rafael Marquez, Pavel Pardo og Oswaldo Sanchez er blant legendene som ble avlet opp av Marcelo.

Resultatene har dog alltid vært varierende. Han har vunnet titler med Velez i hjemlandet, mens hans tid i Marseille, Lille og Lazio endte i skuffelser. Mange nordmenn vil nok huske han fra hans intense periode i Athletic Club i Spania, hvor spillere som Ander Herrera og Javi Martinez fikk sine gjennombrudd.

Deres seier over hjemme over Manchester United i Europa Leagues gruppespill tilbake i 2012 kommer til å bli husket lenge, men som så mange andre steder varte ikke tiden hans i Baskerland lenge.

Bielsa Athletic

Bielsa under hjemmekampen mot Manchester United i Europa League.

Kommer ofte i konflikt med klubbledelsene

I 2016 tok han over Lazio i Serie A, men bare to dager etter at han tredde i kraft som trener terminerte han kontrakten. Forklaringen var at styret i klubben ikke hadde signert de spillerne han mente de hadde blitt enige om skulle signeres i arbeidsplanen som ble utarbeidet når kontrakten ble signert.

Nå har både han og Leeds ledelse holdt ut betydelig lengre, og plassert øverst på tabellen i Championship ser det lyst ut for den gamle storheten som ikke har befunnet seg i Premier League siden nedrykket i 2004.

Men til spørsmålet vi startet hele artikkelen med, hvorfor blir han kalt «El Loco»?

Vel, det startet da han som ung trener for Newell’s Old Boys fortalte forsvarspilleren Fernando Gamboa at han hadde kuttet av ham fingeren om det betød at de vant en kamp. I samme periode måtte hans assistenttrener Jorge Griffa til tider stenge Bielsa inn på toalettet fordi han ble så sur når de tapte fotballkamper.

I 1992 tapte Newell’s en kamp hele 0-6, og en gjeng med ultras stilte seg opp utenfor hjemme hans for å utrykke sin misnøye med resultatet.

Historien sier at Bielsa åpnet ytterdøren sin med en granat i hånden, og truet med å rive ut pinnen om de ikke kom seg av gårde. Når de først gjorde det skal han ha løpt etter dem med granaten fortsatt i hånden.

Men han er også kjent for å være meget generøs.

I mars 2008, når han var landslagstrener for Chile, dro Bielsa til en kamp mellom Universidad Catolica og River Plate for å se på Alexis Sanchez. Men på vei til stadion så han to unger som spilte fotball, og bestemte seg for å gi billettene sine til dem istedenfor.

Bielsa dro å så kampen på en bar istedenfor, og når vaktene på stadion fikk sparken fordi de ikke hadde latt Bielsa komme inn på stadion, la han ut en pressemelding der han forsvarte dem.

Bielsa Argentina

Hans tid som landslagstrener for hjemlandet Argentina blir husket for en enestående type fotball med høy underholdningsverdi, men det ble ingen suksess i hverken VM eller Copa America, og gull i OL kunne ikke kompensere for det, og hans dager var talte i 2004.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler