PL-debut og nytt Haaland-hattrick – Dette er status på landslagsgutta

Ørjan Nyland Aston Villa

Norge er klar for sine to siste tellende kamper i 2019, og selv om det bare er teoretiske muligheter for å kvalifisere seg direkte til neste års mesterskap er kampene viktig med tanke på form og rangeringspoeng.

Og Norge virker godt skudd, der de aller fleste spillerne i troppen har sentrale roller i sine respektive lag. Nedenfor går vi gjennom alle spillerne i Lars Lagerbäcks tropp, og ser hvordan de har prestert den siste måneden.

Keepere:

Sten Michael Grytebust – Har blitt fast inventar i landslagstroppen nå, etter flere gode sesonger for OB i dansk Superliga. Meldte overgang til Ståle Solbakkens FC København i sommer, og var førstevalg mellom stengene der inntil han ble utilgjengelig på grunn av skade i slutten av september. Har sittet på benken i de fem siste kampene i Superligaen og Europa League, men spilte i cupkampen mot Nordsjælland 31. oktober, en kamp FCK vant 4-1.

Rune Almenning Jarstein – Lagerbäcks soleklare førstevalg mellom stengene for Norge er fortsatt ubestridt førstevalg mellom stengene i Hertha Berlin. Middelhavsfarerne i Bundesliga tapte hjemme for RB Leipzig i helgen, og Jarstein måtte se hele fire baller finne nettmaskene bak han på Olympiastadion i Berlin. Har stått alle kampene i Bundesliga så langt denne sesongen. Det har blitt totalt 21 baklengs på de elleve ligakampene.

Ørjan Håskjold Nyland – Den av de tre landslagskeeperne som fikk den største oppturen i helgen som var. Med førstekeeper Tom Heaton ute med skade var Ørjan Nyland, som for tiden er tredjevalg mellom stengene i Aston Villa, plassert på benken. Men bare syv minutter ut i kampen mot Wolverhampton på bortebane ble andrekeeper Jed Steer skadet, og Nyland ble kastet til ulvene. Dermed ble han nordmann nummer 70 i Premier Leagues historie. Nordmannen gjorde seg ikke bort, og kan ikke klandres for de to målene Villa slapp inn. Wolverhampton vant kampen 2-1.

Oversikt over EM 2020 – Liste over alle vertsstadionene.

Forsvarere:

Kristoffer Ajer – 21 år gamle Ajer er en av de første spillerne Celtic-trener Neil Lennon skriver opp når han tar ut førsteelleveren til de skotske gigantene. Spiller alt av kamper så lenge han er skadefri, og spilte 90 minutter både i 2-1-seieren borte mot Lazio i Europa League på torsdag, og i 2-0-seieren mot Motherwell på hjemmebane i skotsk Premier League søndag.

Jonas Svensson – Er i gang med nok en fantastisk sesong for nederlandske AZ Alkmaar. Noterte seg for to målgivende pasninger når AZ befestet andreplassen i Eredivisie med 3-0 hjemme mot FC Emmen søndag, og spilte også 60 minutter i borteseieren over Astana i Europa League torsdag. Forarger seg nok litt over at Omar Elabdellaoui er minst like god. Sørger for luksusproblem for Lagerbäck på høyre backplass!

Haitam Aleesami – Har spilt samtlige minutter for Amiens i Ligue 1 så langt, etter overgangen fra Palermo. 13 kamper har det blitt, og 1-3-tapet borte mot Rennes var det første på seks ligakamper for Amiens. Er foretrukket på venstre back også på landslaget, og det er gledelig å se tillitten han nyter i en såpass god liga som Ligue 1.

Omar Elabdellaoui – Bærer kapteinsbindet for Olympiakos i brorparten av kampene, spiller alt og er bunnsolid for laget som også spiller i Champions League. Der har det blitt med ett poeng på de første fire gruppespillskampene, men i hjemlig liga er man både ubeseiret og på toppen av tabellen. Spilte 90 minutter i 2-0-seieren over Atromitos Athen i helgen.

Even Hovland – Fast på Rosenborg-laget som har skuffet i årets Eliteserie-sesong. Men spilte ikke i den viktige 3-2-seieren over Bodø/Glimt på Lerkendal i går. Det var første gang Hovland ikke startet i Eliteserien denne sesongen. Spilte samtlige i 0-2-tapet for Sporting CP i Europa League torsdag.

Birger Meling – Spiller i likhet med Hovland for et underpresterende Rosenborg. Har kun stått over kamper på grunn av suspensjon denne sesongen, og spilte alle 90 minutter i seieren over Glimt søndag. Seieren sørger for at Rosenborg enda har sjans til å ta igjen Odd på tredjeplass, og dermed sikre seg Europa League-kvalifisering neste sesong.

Tore Reginiussen – Bærebjelken i Rosenborg-laget. Scoret det første målet til Rosenborg i går, i kjent stil med et flott hodestøt. Begynner å dra på årene, men viser fortsatt at han trolig er den beste midtstopperen i Eliteserien.

Sigurd Rosted – Ble kjøpt av danske Brøndby på tampen av overgangsvinduet i sommer. Mistet etter hvert plassen i midtforsvaret til Gent, og viser seg tilliten verdig i sin nye klubb. Ble hentet til den danske storklubben for å fikse et forsvar som lakk som en sil. Klubben ser betydelig tryggere ut bakover nå, og med 2-1 over Esbjerg i helgen, med Rosted i førsteelleveren, er man for alvor med i gullkampen i dansk Superliga.

Norge er igjen representert i alle de fem største europeiske ligaene, men som man kan se i vår liste er det enda et godt stykke opp til Åge Hareides Danmark.

Midtbane:

Sander Berge – Spiller alt av liga- og Champions League-kamper for et Genk-lag som ikke har klart å videreføre suksessen fra forrige sesong. Blir et nummer for små i CL-gruppen med Salzburg, Napoli og Liverpool, og med 0-2 hjemme mot Gent i helgen er man nå helt nede på en niendeplass i Eerste Klasse A. Berge gjør seg ikke bort, men det spørs om han blir like godt lagt merke til ute i Europa når laget underpresterer såpass som dem gjør for øyeblikket.

Mats Møller Dæhli – Stråler i St. Pauli om dagen, og står med hele syv målgivende på 13 2. Bundesliga-kamper så langt denne sesongen. Slo den målgivende pasningen i 1-1-kampen hjemme mot Bochum på fredag. Blir sett på som en av de bedre spillerne på nest øverste nivå i Tyskland i starten av årets sesong. Et godt kreativt tilskudd til den norske stallen med Martin Ødegaard ute med skade.

Mohamed Elyounoussi – Fått en ny vår i høst med utlånet til Celtic. Syv mål og syv assists på 12 kamper er status så langt. Slo målgivende pasninger i både 2-1-seieren borte mot Lazio i Europa League på torsdag og i 2-0-seieren over Motherwell i Premier League i helgen. Kan bli en viktig brikke igjen for Norge etter at han mistet plassen etter å ha havnet i kulden i Southampton.

Iver Fossum – Tilbake på landslaget igjen, trolig først og fremst for å sikre nok bredde på midtbaneplass. Spilte mindre og mindre i tyske Hannover, og nyter igjen tillitt etter overgangen til danske Aalborg. Har åpnet både målkontoen og assistkontoen hos klubben fra Nord-Jylland, og spilte alle 90 minuttene i 3-3-kampen mot Randers i helgen. Bidro med én assist.

Markus Henriksen – Her er det ikke mye nytt å melde. Er fortsatt fullstendig ute i kulden i Hull, og har enda ikke spilt ett minutt for klubben denne sesongen. Er åpenbart en favoritt for Lagerbäck, men man må kunne spørre om det ikke er andre spillere i kampform som kan gjøre en minst så god jobb som Henriksen på Norges midtbane.

Fredrik Midtsjø – Er inne i sin tredje sesong i AZ Alkmaar, og blir viktigere og viktigere for laget som ligger på andreplass i Eredivisie. Scoret et flått mål i Europa League på torsdag, og spilte også 90 minutt i 3-0-seieren mot FC Emmen i helgen. Er mer enn klar nok for større oppgaver, og en overgang til Ajax er blant ryktene som man skal ta med en liten klype salt. OBS: Fredrik Midtsjø meldte dessverre forfall mandag ettermiddag på grunn av sykdom, inn kommer Fredrik Ulvestad.

Fredrik Ulvestad (Ny spiller inn mandag) – Ulvestad er tilbake på landslaget, etter en meget god sesong i svenske Djurgården. Én gang tidligere har han representert Norge, i en privatlandskamp mot Emiratene på Viking stadion i august 2014. Dette er hans andre sesong i svenske Djurgården, og 27-åringen har spilt alle klubbens Allsvenskan-kamper denne sesongen, og bidratt med fem mål og tre målgivende pasninger. Han spilte hele gullfesten mot Norrköping forrige helg.

Ole Kristian Selnæs – Fast for laget som ligger på nest nederste plass i den kinesiske Superligaen, og med tre kamper igjen av sesongen er et nedrykk ikke utenkelig. Forrige ligakamp var 26. oktober, da man spilte 4-4 mot WH Zall, med Selnæs på banen i alle 90 minutter.

Morten Thorsby – Har blitt hentet inn etter at Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Matias Normann meldte forfall. Har ikke spilt fast klubbfotball siden januar, da han havnet i kulden etter å ha blitt enige med Sampdoria om en overgang nå i sommer. Har stort sett befunnet seg på benken i sesongstarten i Serie A. Men etter at Claudio Ranieri kom inn som ny Sampdoria-trener for et par uker siden ser det lysere ut for normannen. Fikk sin Serie A-debut fra start i 1-0-seieren borte mot SPAL forrige helg, men var tilbake på benken i helgens 0-0-kamp hjemme mot Atalanta.

Slik lager sjefssupporteren barn – Vi har snakket med Norges kanskje mest trofaste supporter!

Angrep:

Tarik Elyounoussi – Utespilleren med flest landskamper i den nåværende troppen. Svært bidragsytende for AIK også denne sesongen, selv om det endte med en noe skuffende fjerdeplass, sesongen etter at man vant Allsvenskan-gullet. Scoret 11 mål på 28 kamper denne sesongen, men kun 2 på de siste 17. Spilte 88 minutter i sesongens siste kamp forrige helg, i 2-1-seieren hjemme mot GIF Sundsvall.

Joshua King – Står med kun tre scoringer på 12 kamper for Bournemouth i Premier League så langt denne sesongen. Scoret et nydelig matchvinner-mål mot Manchester United forrige helg, men bidro ikke stort når han spilte 90 minutter i 1-2-tapet mot Newcastle på St. James Park lørdag.

Alexander Sørloth – Har scoret åtte mål og bidratt med fire målgivende på sine første 19 kamper på utlån i Trabzonspor. Startet mot Alanyaspor i søndagens seriekamp, men ble sendt på sykehus etter et slag mot hodet på overtid i kampen. Det er ikke meldt om negative nyheter derfra, og det antas at Sørloth kan bidra i de to kommende landskampene.

Erling Braut Haaland – Gutten som er på alles lepper, ikke bare i Norge, men i hele fotball-Europa. Og han stopper ikke å imponere. Før toppkampen mot Wolfsberger i østerriksk Bundesliga i helgen, sto Haaland med 23 mål på 17 kamper for Red Bull Salzburg. Etter kampslutt? Jo da hadde han likeså godt notert seg for sitt femte hattrick denne sesongen, da han scoret alle tre målene i 3-0-seieren på bortebane. Kommer etter alle solemerker til å starte mot Færøyene, og oddsen for at han noterer seg for sitt første landslagsmål, den er lav. Og fortsetter han slik som dette, er det ikke lenge til han topper listen over de dyreste spillerne i Norges historie.

Norge møter Færøyene på Ullevaal fredag klokken 18.00, mens kampen borte mot malta sparkes i gang mandag klokken 20.45.

Foto øverst i artikkelen: Mike Egerton/EMPICS Sport