Makedonia venter på bortebane for Lars Lagerbäcks menn lørdag

Makedonia – Norge
Philip ll Arena, Skopje
Lørdag klokken 18.30

Norge har hatt turen til Skopje for å møte Makedonia til treningskamp lørdag kveld. Vi gir deg siste nytt før kampen og forteller deg hvordan du ser den med live stream.

Sjanseløse i kvalifiseringen

Både Makedonia og Norge fikk det svært tøft i sine grupper i kvalifiseringen til VM og var ikke i nærheten av å hverken kvalifisere seg eller ta playoff-plassen.

Norge knust av Tyskland

Det norske landslaget havnet i gruppe med Tyskland, Nord-Irland, Tsjekkia, Aserbajdsjan og San Marino, og allerede i den første kampen fikk Norge en liten smak av hvor tøft det kom til å bli.

Da kom Tyskland på besøk på Ullevål, og selv om man åpenbart kunne se at tyskerene ikke kjørte på for full maskin vant de komfortabelt 0-3.

Og når Norge tapte 1-0 borte for Aserbajdsjan og «kun» vant 4-1 hjemme for San Marino før Tsjekkia vant 2-1 borte var livet som landslagssjef for Per Mathias Høgmo over.

Inn kom Lars Lagerbäck, uten at ting ble nevneverdig bedre fra starten av med han bak roret. Nord-Irland vant 2-0 i svenskens første kamp i mars i år.

Lars Lagerbäck Norge

Norges nye landslagssjef Lars Lagerbäck.

Forbedringene kom etter hvert, med 1-1 hjemme mot Tsjekkia og 2-0 hjemme over Aserbajdsjan. Men så ventet bortekampen mot Tyskland, der tyskerene påførte Norge det verste tapet siden starten av 70-tallet. Tysklands seks mål mot Norge i september hjalp dem langt på vei i å sette ny rekord med 43 scorede mål i en og samme europeiske kvalifisering.

Norge havnet til slutt på fjerdeplass i gruppen, til tross for to gode resultater på slutten av kvalifisieringen med 0-8 borte mot San Marino og 1-0 hjemme mot Nord-Irland. Tyskland vant gruppen med ti seire av ti mulige mens Nord-Irland tok playoff-plassen forann Tsjekkia.

positiv avslutning på kvalifiseringen

Det var ingen som forventet noe som helst av Makedonia i denne kvalifiseringen da det ble klart at de havnet i gruppe med Italia og Spania. Sammen med Israel, Liechtenstein og Albania ble den unge nasjonen statister i kampen mellom Italia og Spania om å kvalifisere seg.

Det var til slutt Spania som trakk det lengste strået, og Makedonia kan ta litt av æren for det etter en sterk avslutning på kvalifiseringen.

I den nest siste runden holdt nemlig Makedonia Italia til uavgjort i Torino og sørget for at Spania fikk det nødvendige forspranget. Før det spilte de uavgjort hjemme mot Albania før det ble en 4-0-seier hjemme mot Liechtenstein i den siste kampen for kvalifiseringen.

To debutanter med

Landslagssjef Lars Lagerbäck liker å gjøre minst mulig forandringer i landslagstroppene sine og å ha en fast stamme å bygge laget rundt. Men han har valgt å ta med to debutanter i denne troppen, i tillegg til at Martin Ødegaard er med for første gang med svensken som sjef.

Det er nesten to år siden Martin Ødegaard sist spilte for Norges A-landslag. Etter at han ble byttet ut etter en dårlig førsteomgang mot Finland på Ullevaal stadion i mars 2016 har unggutten spilt for U21-landslaget, men etter en god periode på utlån i nederlandske Heerenveen er han nå tilbake i det gjeveste selskap.

Og med seg fra Heerenveen har han fått selskap av sin norske lagkammerat Morten Thorsby, som også etter en meget god start i Eredivisie-sesongen har blitt belønnet med en plass i A-landslagstroppen.

Sammen med Pål Andre Kirkevold fra Hobro er de debutanter i troppen og det er ventet at begge vil få spilletid i kampen mot Makedonia lørdag.

Kirkevold er for tiden kanskje Norges mest målfarlige spiss etter hele 13 mål på 14 for opprykkslaget Hobro. Det gjør han til toppscorer i danske Superligaen så langt.

Flere forfall

Allerede før Lars lagerbäck tok ut troppen var det klart at Sander Berge ikke kunne være med grunnet skade, og etterhvert har flere andre spillere meldt forfall.

Hverken Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Stefan Johansen, Fredrik Midtsjø, Anders Konradsen, Joshua King eller Tarik Elyounoussi er med til Skopje.

Proffer i Spania og Italia

Selv om det makedoniske landslaget aldri har vært i et mesterskap eller imponerte voldsomt i kvalifiseringen til neste års Vm er det flere spillere i troppen som spiller på lag i gode ligaer i Europa.

Landslagskaptein Goran Pandev er nok den mest kjente av spillerene de norske guttene møter lørdag kveld. Spissen med rekorden for mest landslagsmål for Makedonia har spilt i storklubber som Inter, Lazio og Napoli, og spiller nå for Genoa i Serie A.

Ellers består troppen av spillere som Aleksandar Trajkovski som holder til i Palermo, Enis Bardhi fra Levante i Spania og Stefan Ristovski som til vanlig spiller i portugisiske Sporting CP.

Phili ll arena

Kampen spilles på Makedonias landslagsarena, Philip ll Arena. I sommer ble UEFA Supercup.kampen mellom Real Madrid og Manchester United spilt her.

Møtt hverandre tre ganger tidligere

Norge har møtt Makedonia ved tre tidligere anledninger, alle i nyere tid. Forrige gang var i 2013 da Makedonia gjestet Ullevaal i det som ble en 2-0-seier til Norge.

De to landene var også i samme gruppe i kvalifiseringen til fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Den gangen vant Norge hjemmekampen sin 2-1 mens det endte 0-0 på bortebane.

Hvordan ser du kampen med live stream?

Det er Discovery Networks som har rettighetene til å sende denne treningskampen i Norge så den vil være tilgjengelig via deres kanaler. Ønsker du å se den på tv vil den bli sendt på tv-kanalen MAX, og ønsker du å live streame den på nett vil den være tilgjengelig på Eurosport Player.

Befinner du deg i utlandet derimot vil det beste alternativet å se den på bet365 sin live-streamingstjeneste. Der vil den bli vist for alle som har en aktiv konto hos bet365. En aktiv konto vil si du enten har penger disponibelt på kontoen eller har plassert et bet det siste døgnet.

Har du ikke en aktiv konto hos bet365 følger du disse enkle stegene:

Kampen vil dog ikke være tilgjengelig i Norge grunnet ip-restriksjoner. Men bet365 sender også tusenvis av kamper fra Bundesliga, la Liga, Serie A, Ligue 1, Eredivisie og flere titalls andre ligaer fra hele verden, også tilgjengelig i Norge.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler