Kvinnelandslaget synker til historisk dårlig ranking

Det norske kvinnelandslaget i fotball synker til sin dårligste plassering på FIFA-rankingen noensinne etter EM-fadesen.

Offentliggjort i dag

FIFA offentliggjorde den oppdaterte listen i dag og de forskjellige nasjonenes innsats i sommerens EM gir utslag på listen.

Både Sverige og Norge faller til sin dårligste plassering noensinne til henholdsvis ellevte og fjortendeplass. Danmark går opp tre plasser til tolvteplass etter at de kom seg til finalen i EM.

Den finalen tapte de mot vertsnasjon Nederland 2-4. Nederland er det landet som klatrer mest og går fra tolvte til femteplass etter sin prestasjon.

USA topper fortsatt listen forann Tyskland mens England har klatret to plasser og har nå en pallplass.

Topp tolv ser slik ut:

 1. USA 2104 poeng
 2. Tyskland 2077 poeng
 3. England 2037 poeng
 4. Frankrike 2030 poeng
 5. Canada 2027 poeng
 6. Australia 2019 poeng
 7. Nederland 1979 poeng
 8. Japan 1964 poeng
 9. Brasil 1955 poeng
 10. Nord-Korea 1949 poeng
 11. Sverige 1934 poeng
 12. Danmark 1899 poeng

(14.) Norge 1872 poeng

Fadese i EM og påfølgende skandaler

Norge gikk gjennom sommerens EM uten å score étt eneste mål og tapte alle sine kamper i gruppe sammen med Nederland, Danmark og Belgia.

Det var forventinger til Norge om å nå både kvartfinale og semifinale før mesterskapet, og i etterkant har spesielt landslagsledelsen måtte tåle knallhard kritikk.

Ada Hegerberg tar pause fra landslaget

En av dem som har vært hardest ute å kritisert ledelsen er Stjernespiss Ada Hegerberg. I en lang kommentar på et instagram-bilde rettet hun kraftig skyts mot NFF og annonserte samtidig at hun tok en lengre pause fra landslaget.

Beslutningen om å ta en pause fra landslaget har vært vanskelig, men den er veloverveid. Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid. Jeg vil framover bruke all energi i Lyon, – det er der jeg nå kan videreutvikle meg som spiller. Jeg har orientert min nærmeste leder Martin Sjøgren og ledelsen i NFF om beslutningen og begrunnelsen for denne. Det er samtidig viktig å understreke at begrunnelsen for min beslutning i stor grad ligger utenfor Sjøgrens treneransvar. Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på i forhold til kommunikasjon og dialog. Jeg mener jeg på en konstruktiv måte har forsøkt å påvirke på de områdene der jeg kan ha en stemme. Landslagsledelsen kjenner mine synspunkter og jeg kommer ikke til å utdype dette nærmere i mediene. Jeg har følt stolthet ved å spille på landslaget, men slik situasjonen er har jeg ikke motivasjon til å fortsette nå. Jeg ønsker mine landslagskollegaer alt godt og gode resultater i kvalifiseringskampene framover.

A post shared by Ada Stolsmo Hegerberg (@ahegerberg) on

Kan gjøre neste kvalifisering vanskelig

Per dags dato har Norge seks europeiske lag forann seg på rankingen, og skulle kun étt eneste europeisk lag til gå forbi Norge vil det bety at Norge ikke blir seedet øverst i trekningen til den neste kvalifiseringen til VM.

Men i midten av september starter kvalifiseringen til Frankrike-VM i 2019, der er Norge i gruppe med Em-vinner Nederland, Irland, Slovakia og Nord-Irland.

Vinneren der går rett til VM mens de fire beste toerne i de syv gruppene det er totalt skal kjempe om den siste VM-plassen via play-off.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler