Før kampen: Spania U21 – Italia U21. Vi ser tilbake på vinnerlaget fra 2013.

I kveld er det klart for semifinaler i U21-EM i Polen der 4 av de største fotballnasjonenes lovende unggutter skal møtes med England mot Tyskland og Spania mot Italia. Den siste kampen er en reprise av den fantastiske finalen i Jerusalem i 2013 der Spania vant 4-2. Forøvrig en finale de kom til etter å ha slått ut Norge i semifinalen med 3-0.

Spanjolene er favoritter

Det spanske laget er klare favoritter med spillere som Hector Bellerin fra Arsenal og målscorer i Champions League-finalen, Marco Asensio fra Real Madrid i troppen. Spanjolene vant sin gruppe i gruppespillet med tre seiere av tre mulige. Makedonia ble slått 5-0, Portugal 3-1 og Serbia 1-0. Italia på sin side halte i land gruppeseiren med 2-0 over Danmark, tap 1-3 mot Tsjekkia og en 1-0 seier over Tyskland.

Marco Asensio real Madrid

Den mest kjente spilleren på det italienske laget er uten tvil keeperen Gianluigi Donnarumma. Ikke minst for de siste ukers oppstyr rundt hvor han spiller neste sesong, en saga som definitivt ikke er over. På gårsdagens pressekonferanse var 18-åringen klar på at hele hans fokus var på turneringen, og at fremtiden er noe han først tenker på etter årets U21-EM er over.

Store sko å fylle

Om Spania skulle vinne kveldens kamp i sommervarmen i Krakow, og eventuelt vinne en finale over England eller Tyskland er det fortsatt en lang vei å gå for å bli like legendariske som laget som løftet pokalen i 2013. Vi skal her se nærmere på hvordan det har gått med startelleveren til Spania den gang:

Startelleveren til Spania U21-EM finale 2013

 1. David De Gea

Gikk til Manchester United etter U21-mesterskapet i 2011 og har siden det utviklet seg til en av verdens absolutt beste keepere, står fast i Manchester United og på det spanske landslaget.

 1. Asier Illarramendi

Gikk til Real Madrid fra Real Siciedad etter mesterskapet men returnerte to år etter. Er fast innventar på Basker-laget og fikk sin seniordeby for Spania tidligere denne måneden.

 1. Marc Bartra

Var tre sesonger i Barcelona før han i 2016 gikk til Borussia Dortmund. Har spilt 12 kamper for Spania og seiler opp som en erstatter for Gerard Piqué eller Sergio Ramos.

 1. Iñigo Martínes

Har spilt hele karrieren sin i Real Sociedad og skal i år ut i Europa League da Sociedad havnet på en sterk 6. plass i La Liga. Har totalt 223 kamper for baskerlaget.

 1. Álvaro Morata

En av de mest avgjørende spillerene i 2013-mesterskapet med mål i alle gruppespillskampene og i semifinalen. Gikk til Juventus i 2014 men returnerte etter to år til Real Madrid og vant for en måned siden Champions League med Madrid-laget. Er i sommer linket til blant annet Manchester United.

 1. Cristian Tello

Har de siste to sesongene blitt lånt ut til Porto og Fiorentina fra Barcelona, men skal fortsatt være på boken til Catalonia-klubben. Er også linket til en overgang til Real Betis.

 1. Alberto Moreno

Vingbacken som vant Europa League med Sevilla i 2014 gikk til Liverpool sommeren for tre år siden. Fast på Premier League-laget og har fått 3 kamper for Spanias seniorlandslag.

 1. Isco

Den største stjernen i Israel-mesterskapet gikk fra Malaga til Real Madrid bare uker etter seieren i Jerusalem. Har hatt en strålende sistesesong i Madrid og løftet sitt tredje Champions League-trofé på fire år for en måned siden i Cardiff.

 1. Martín Montoya

Spilte for Barcelona når han ble U21 Europa-mester i 2013 men ble solgt til Inter i Italia. Har vært på lån i Real Betis før han i fjor kom permantent tilbake til Spania og Valencia.

 1. Thiago Alcántara

Midtbanespilleren ble kåret til turneringens beste spiller i Israel etter blant annet et hat-trick i finalen mot Italia. Gikk til Bayern Munchen etter mesterskapet og har siden det vunnet 9 trofeer i den bayerske hovedstaden.

 1. Koke

Har allerede 323 kamper for Atlético Madrid og signerte nylig en ny kontrakt som binder han til Madrid-laget til 2024. Er godt i gang med å bli en riktig klubblegende for de rødhvite.

Store karrierer forann seg

Donnarumma i aksjon for AC Milan

Det spanske U21-laget som vant i 2013 står igjen som en av de bedre generasjonene noensinne, og flere av dem er verdensstjerner i dag. Det blir spennende å se om dagens gutter kan fylle skoene, men først må de slå finalemotstanderen fra 2013. Det er flere som har potensiale til å markere seg i verdenstoppen i mange år fremover, men kanskje er det en sisteskanse på motsatt banehalvdel som blir den aller største?

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler