Norske lag i Europa League 2017-2018

En ny styrkeprøve for norsk fotball

Vi er kommet godt ut i juni, og de aller fleste europeiske ligaer og cuper er nå ferdigspilt. Det vil si at det snart er tid for å trekke de første rundene i Europa League, og Norge har som i fjor tre lag med. Det er Odds Ballklubb og Haugesund FK som kommer inn i den første kvalifikasjonsrunden, og SK Brann som kommer inn i den andre.

Skuffende Odd spillere

Den europeiske sesongen som nettopp er ferdigspillt gikk for det meste for seg uten norske lag, da de alle røk ut i kvalifikasjonen forrige sommer. Det har resultert i at Norge har falt på UEFA sin nasjonale rankingliste, fra 22. til 25. plass. Det resulterer i år heldigvis ikke i ferre lag i de europeiske cupene, men om innsatsen fortsetter å være like dårlig i år vil det få konsekvenser neste år. Da vil vi falle ned til omtrent 28. plass, noe som fører til at vi kan miste en plass i neste års kvalifisering.

Seeding er viktig

I den første kvalifikasjonsrunden finnes det hundre lag, der femti blir seedet og resten useedet. Begge de to norske lagene vil her heldigvis bli seedet og ikke møte kjente lag som Maccabi Tel-Aviv eller FC Midtjylland. Men både Odd og Haugesund skal vokte seg, da seedingen er basert på innsatsen i Europa de siste fem årene, vil det potensielt være lag i den useedede gruppen som nylig har blitt betydelig bedre.

Haugesund mot Odd

Når vi kommer til runde to, og vi forhåpentligvis har 3 lag med blant de 66 lagene i runden begynner det å bli mer spennende. Odd vil fortsatt være seedet takket være innsatsen sin for to sesonger siden, men Haugesund og Brann blir useedet. Hvem man kan møte her er fortsatt usikkert, men om vi regner med at alle de seedede lagene i den første runden går videre, er det et par meget sterke lag de to norske useedede lagene kan møte.

Vi snakker om lag som Galatasaray, Maccabi tel-Aviv og Astra Giurgiu. Det er også store sjanser for å få noen artige skandinaviske dueller med lag som Midtjylland, Brøndby og AIK. Odd derimot har større muligheter for å gå videre, men også de kan få korte turer over grenseskogen eller Skagerak med lag som IFK Norrköping eller Lyngby. Den mest kjente klubben Odd kan møte derimot er den tidligere skotske kjempen Glasgow Rangers.

Fortsatt lang vei å gå

Brann feirer mål

Siden kommer det to kvalik-runder til før vi eventuelt kan se norske lag i gruppespillet. Her blir det mye hypoteser, men skulle de norske lagene komme seg videre til den tredje runden venter lag som russiske Zenit, italienske AC Milan og hollandske PSV. Er man heldig slipper man unna med for eksempel Sion fra Sveits eller HJK fra Finland. I denne eller den siste kvalifikasjonrunden kan potensielt Rosenborg også komme inn, om de ryker ut i 3. eller 4. runde i Champions League.

Med en god klype flaks kan vi altså stå med 4 lag i gruppespillet i Europa League, men de skal mest sannsynlig slå ut betydelig bedre motstand på veien. Men man skal aldri underestimere norske lag midt i sin egen sesong mot lag som knapt har lagt fra seg badebuksene og sommerdrinkene. Vi har sett det før, og vi håper for norsk fotball sin del at i det minste ett eller to av lagene kan gi oss noen uforglemmelige kamper de neste månedene.

Discovery har rettighetene til å vise Europa League i Norge, så forhåpentligvis vil de fleste kampene til de norske lagene bli vist på deres kanaler TV Norge, Max og Eurosport og mulig å streame på Eurosport Player.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler