FC Vaduz – Odd BK, les mer om den unike klubben Odd møter torsdag

I utgangspunktet kan det virke som en veldig overkommelig mostander Odd skal møte borte i torsdagens Europa League-kvalifisering. Spesielt med tanke på at det er et relativt ukjent lag fra miniputtnasjonen Liechtenstein.

Spiller i Sveits

Men Vaduz er vant med betydelig bedre mostand enn hva hjemlandet skulle tilsi. Klubben er nemlig en av flere såkalte eksil-klubber i Europa, fordi Liechtenstein ikke har et stort nok fotballmiljø til å ha sin egen liga.

Det vil si at de spiller i et annet lands fotballsforbunds liga. Mer kjente eksempler på slike klubber er walisiske Swansea som spiller i engelske Premier League og AS Monaco som spiller i League 1 i Frankrike.

Det som gjør FC Vaduz helt unik er at klubben har status som «gjesteklubb» i det sveitsiske ligasystemet. Med andre ord kan ikke klubben delta i den sveitsiske cupen eller representere Sveits internasjonalt, altså kan ikke klubben kvalifisere seg til Europa-cupene ved å gjøre det godt i ligaen.

Så hvorfor er de i Europa League-kvalifisering nå spør du kanskje da?

FC Vaduz representerer nemlig fortsatt det liechtensteinske fotballforbundet og deltar i den nasjonale cupen. Som det eneste profesjonelle fotballaget i landet er det en cup de vinner regelmessig.

Vaduz spillerene varmer opp før kamp

45 ganger for å være eksakt, noe som er verdensrekord. Laget har faktisk vunnet den hjemlige cupen hvert år siden 1998 og kun 5 år de siste 30 årene har de mislykket i å vinne. Og vinneren her får, som alle andre UEFA-forbunds cupvinnere en plass i Europa League-kvalifiseringen.

Sjelden suksess til tross for regelmessig deltakelse

Laget har kun én gang kommet seg videre fra den andre kvalifiseringsrunden i Europa League. Det var i 2015/16-sesongen da laget slo Nomme Kalju fra Estland 5-1 sammenlagt i den andre runden.

I neste runde traff Vaduz sveitsiske Thun, en kamp de tapte 2-2 på bortemål. Da lag fra samme nasjon ikke kan møte hverandre i europacupene før kvartfinalene var dette også ganske unikt, da begge lag spilte i samme liga på det tidspunktet.

Rykket ned i mai

Til tross for seire over lag som St. Gallen og Young Boys og uavgjort mot storlaget Basel så ble det nedrykk fra den øverste divisjonen sist sesong for laget fra Liechteinstein. Det ble til slutt 30 poeng på 36 kamper, noe som var 5 poeng for lite til å klare seg.

Odd mot Dortmund i Europa League

Men Odd skal passe seg for ikke å se seg blind på at laget er fra mininasjonen Liechtenstein. De har bitt godt fra seg i tre sesonger på rad i den øverste sveitsiske divisjonen, en divisjon som holder et høyere nivå enn eliteserien og med flere kamper.

Kampen starter klokken 19.00 på torsdag mens returoppgjøret i Skien spilles førstkommende torsdag om en uke. Hvem vinneren av dobbeltoppgjøret møter blir avgjort ved trekning i UEFA sitt hovedkontor på fredag denne uken.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler