Vålerenga flytter hjem etter 104 år på flyttefot.

Søndag er det klart for Vålerengas første kamp på eget stadion noensinne når Vålerenga tar imot Sarpsborg 08 på Vålerenga kultur- og idrettspark.

Godkjent i 2014

Helt siden Vålerenga ble opprettet i 1913 har klubben vært uten eget stadion, og klubben har spilt på både Bislett stadion, Ullevaal stadion, Frogner stadion, Dælenengen idrettspark, Jordal idrettspark og Voldsløkka idrettspark opp gjennom årene.

Det har vært flere planer opp gjennom årene om å bygge eget stadion med felles for alle planene har vært mangel på realisme.

Først ut på 2000-tallet ble planene mer konkrete og i 2008 vedtok Oslo kommune å selge tomten ved Valle Hovin til klubben for 1 krone i bytte mot at kommunen fikk leie lokaler i anlegget til bruk som videregående skole og barnehage.

Etter flere år med reguleringsplaner og arkitektkonkuranser var endelig planene på plass i 2014 og godkjent av kommunen.

I juli 2015 ble grunnsteinen lagt og nå, litt over to år senere står den nye stadionen altså klar til bruk for Vålerenga.

Fasaliteter

Stadionet som etterhvert skal få et sponsornavn heter enn så lenge Vålerenga idrettspark. Det vil bli en totalkapasitet inkludert ståplasser på 17.233 tilskuere, det gjør den til det tredje største stadionet i Eliteserien etter Brann stadion (17.600) og Lerkendal stadion (21.400). Ved internasjonale kamper når det ikke er lov med ståplasser vil kapasiteten være ca 15.400.

Les om de største stadionene i verden, Europa og Norge her.

Som nevnt tidligere vil det også være knyttet en ny offentlig videregående skole og barnehage til anlegget, og kontorlokaler til Vålerenga fotball. Det vil også være en supporterbutikk og fotballpub tilknyttet stadionet.

I tillegg har prosjektet opparbeidet store utomhusarealer med torg og gangveier, ny adkomstvei til stadion og oppgradering av eksisterende kommunale veier og gangstier.

Åpner stadion lørdag

Selv om Vålerenga elite herrer har sin første kamp på ny stadion søndag er det faktisk damelaget som står for den offisielle åpningen lørdag. Da møter de Kolbotn til dyst i toppserien og det vil være konsert og forskjellige aktiviteter rundt og på stadionet for store og små.

På søndag når den aller første Eliteserie-kampen blir spilt mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 klokken 18 vil det være over 17.000 mennesker og fullt hus på stadion.

Dagen starter med en fest-gudstjeneste i Vålerenga kirke klokken 13.00 før det vil gå et felles supportertog fra kirken til stadion klokken 14.00, anført av Vålerengs Janitsjar og Skolekorps.

På torget ved stadion vil det være Fanzone og masse gratis aktiviteter, matservering, musikk og underholdning før dørene åpner klokken 17.00. Det vil være en liten sermoni inne på stadion klokken 17.30 før det vanlige kampprogrammet starter og det er klart for kamp klokken 18.00.

Vi gratulerer Vålerenga med sitt første helt egne stadion og ønsker dem masse gode opplevelser på Valle i årene som kommer.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler